Foto portada: membres de la plataforma, a la plaça Sant Roc, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

Sabadell Lliure de Corrupció demanarà que els germans Bustos entrin a la presó si hi ha condemna en ferm

  • L’acusació popular creu que la sentència reconeix la seva tasca: “sense nosaltres, l’alcaldessa s’hauria escapat”, diuen.

  • Asseguren que el recurs de les defenses al Suprem allargarà fins a dos anys més la resolució del cas Montcada.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l’acusació popular en bona part del cas Mercuri, ha valorat de forma positiva la sentència del TSJC sobre la peça Montcada. Els tribunals condemnen els germans Bustos i l’exnúmero 2 del PSC, Dani Fernández, a un any i quatre mesos de presó. L’acusació popular demanarà l’ingrés a presó dels condemnats si el Tribunal Suprem manté les penes de privació de llibertat.

Malgrat que les penes inferiors a dos anys de presó no acostumen a anar de la mà de l’ingrés a un centre penitenciari, la doctrina Pallerols marca una via. I l’acusació popular assegura que la utilitzarà si el Tribunal Suprem revalida la sentència emesa aquet dilluns pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La sentència condemna a Manuel Bustos, Paco Bustos i Dani Fernández a un any i quatre mesos de presó pel delicte de tràfic d’influències més quatre anys i mig d’inhabilitació (cal tenir present que tant Manuel Bustos com el seu germà Francisco són funcionaris) i una multa de 60.000 euros. A l’encara alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, la inhabiliten per set anys per prevaricació (més info: ‘El TSJC condemna Manuel i Paco Bustos i Dani Fernández‘).

L’advocat Miguel Sánchez ha assegurat que la pròpia sentència estima els delictes com un atac a la democràcia, una frase que “dóna connotació” per aplicar la ‘doctrina Pallerols’. Tot i així, caldrà veure abans la resolució del recurs de cassació que les defenses interposaran davant el Tribunal Suprem. La decisió es podria allargar entre vuit mesos i dos anys, segons ha dit Sánchez a la plaça Sant Roc, on diferents membres de Sabadell Lliure de Corrupció han valorat el cas.

L’acusació popular es mostra especialment satisfeta per dos motius: en primer lloc, perquè el tribunal valida al llarg de desenes de pàgines durant la sentència les escoltes telefòniques a Manuel Bustos. La defensa havia demanat la seva nul·litat. La petició ha estat desestimada i l’acusació popular creu que ho ha fet de forma argumentada mostrant com la investigació del cas Mercuri “ja té molta toga i poc uniforme”. L’advocat de Manuel Bustos, el penalista Cristóbal Martell, va atacar durament la instrucció del cas assegurant que “tenia molt d’uniforme i poca toga” i assegurant que els investigadors havien intervingut el telèfon de Bustos com qui va a pescar i llença la canya durant anys a veure que en troba.

En segon lloc, l’acusació està satisfeta perquè la sentència reconeix la seva legitimitat i treball. Especialment al condemnar a l’alcaldessa de Montcada per prevaricació, una petició que Fiscalia no havia fet, però sí l’acusació popular. “Sense nosaltres l’alcaldessa s’hauria escapat”, ha dit gràficament el lletrat. A més, la sentència obliga als condemnats a pagar una quarta part de les costes judicials de l’acusació. En definitiva, la plataforma es mostra satisfeta i creuen que el cas s’aclarirà:

La sòlida decisió del Tribunal aporta la tranquil·litat processal necessària a la jutgessa instructora, al Fiscal i a l’acció popular en la resta de peces del cas Mercuri”, s’ha felicitat la portaveu, Mariona Aspachs. “Desitgem que la resta de peces del cas Mercuri es puguin tancar i anar a judici, per clarificar i dictar sentència, amb la màxima celeritat possible”, ha afegit.

Representants de l’equip jurídic de l’Associació Lliure d’Advocats de Catalunya (ALLAC) i dels partits polítics integrants de la plataforma han assistit a la roda de premsa, que s’ha fet davant de l’edifici consistorial. Entre ells, els regidors Aureli Calvo (ICV) i Maties Serracant (Entesa).

Foto portada: membres de la plataforma, a la plaça Sant Roc, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

One Comment