Foto portada: ofrena floral al monòlit a Companys, aquest dijous. Autor: David B

Sabadell ret homenatge a Lluís Companys

  • L’acte ha comptat per primera vegada amb el suport de l’Ajuntament.

  • Juli Fernàndez exigeix la nulitat del procés judicial contra el president màrtir de la Generalitat.

El Centre de Formació d’Adults de Can Rull ha acollit aquesta tarda l’homenatge a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, afusellat fa 75 anys. Per primer cop el consistori ha participat en la iniciativa.

L’acte ha començat amb les paraules de Marc Solé, que ha explicat la vinculació de Companys amb la ciutat, on s’hi va fer construir una casa, i ha llegit l’última carta que aquest va escriure abans de morir, dirigida a la seva dona.

Tot seguit, Montserrat Mateu, representant del Memorial Lluís Companys de Sabadell, ha agraït a les noves entitats que se sumen cada any per ajudar a fer el memorial, que aquest any arriba a la cinquena edició. Segons Mateu, “gràcies a la col·laboració d’historiadors i entitats va néixer el memorial que ens ha permès donar a conèixer la vida i obra de Companys a la gent”. Mateu també ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament, que per primer any dóna suport a la figura de Companys i participa en l’acte d’homenatge.

Berlanga, Rossinyol, Guerrero i Fernàndez, a l'Escola d'Adults de Can Rull. Autor: David B.
Berlanga, Rossinyol, Guerrero i Fernàndez, a l’Escola d’Adults de Can Rull. Autor: David B.

L’últim en parlar ha estat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), que s’ha sumat a la demanda de la nul·litat del judici de Lluís Companys, ja que assegura que “seria el reconeixement per a totes les víctimes del franquisme”. Fernàndez ha reivindicat les polítiques transformadores en l’àmbit social que va fer Companys i el compromís nacional que el va portar a morir assassinat.

En acabar els parlaments, l’Ajuntament ha entregat una fotografia de Lluís Companys visitant l’escola de Sabadell a l’Arxiu Històric, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Entesa per Sabadell, la CUP, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), les Joventuts d’ERC i les de CDC, la Fundació Bosch i Cardellach, Òmnium Sabadell, la Plataforma per la Llengua, l’Assemblea Nacional Catalana i la Unió Excursionista de Sabadell. Es tracta de les entitats que han fet possible el memorial.

Al voltant d’un centenar de persones han participat en l’acte, on no hi ha hagut representació del Partit dels Socialistes de Catalunya, Ciutadans, Guanyem Sabadell ni el Partit Popular. Al voltant d’un centenar de persones han participat en l’acte.

Ofrena floral

Després de l’homenatge, els assistents s’han traslladat al parc de Catalunya, on representants de l’Ajuntament i de diverses entitats de la ciutat han fet l’ofrena floral al monument de Companys, situat al costat de la masia de Can Rull.

Foto portada: ofrena floral. D’esquerra a dreta, el portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, d’ERC, Xavier Guerrero, l’alcalde, Juli Fernàndez, Carles Rossinyol (CiU) i Míriam Ferràndiz (Crida). Autor: David B.

Comments are closed.