Salvador Domènech

Salvador Domènech, premi als Valors Republicans d’ERC; Farrés, premi Xaix

Nova entrega dels Premis als Valors Republicans, que organització la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya. En aquest cas, el reconeixement ha estat pel psicopedagog Salvador Domènech, vinculat a la recuperació de la memòria republicana. L’acte s’ha celebrat al centre cívic de La Creu Alta. Entre altres persones hi ha assistit el nou conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez. El Jovent Republicà ha fet públic qui ha guanyat l’anti-guardó, el Premi Xaix: li donen a l’actual alcaldessa, Marta Farrés.

ERC va donar el tret de sortida a aquests premis l’any 2005 i cada any n’han celebrat una edició amb l’únic parèntesi de la pandèmia l’any 2020. Anteriorment l’han guanyat Meritxell Serret, Diana Riba, Carme Forcadell, Jordi Cuixart, els Castellers de Sabadell, la doctora Joaquima Júdez, Muriel Casals o l’exjutge Santiago Vidal.

En aquest 2022 han reconegut el psicopedadog i escriptor Salvador Domènech per la seva recerca sobre l’escola durant la Segona República i per la seva tasca per recuperar la memòria històrica dels alumnes que van estudiar-hi. Domènech s’ha especialitzat en l’estudi del primer terç del segle XX, i sobretot en la dècada dels 30. Ha publicat nombrosos articles a L’Avenç, Sàpiens o la Revista Catalana de Pedagogia, així com llibres en solitari i en col·laboració amb altres autors com Els alumnes de la República o Els alumnes de la Generalitat. Arran dels seus treballs va descobrir el dietari de l’Encarnació Martorell sobre la Guerra Civil, publicat a Amb ulls de nena i després a Mestres i alumnes de la República. Recentment, ha publicat El viatge de l’Escola del Mar (Aledis).

L’acte ha servit també per reconèixer el compromís dels militants republicans amb cinc, 10 o 15 anys d’antiguitat amb una insígnia. L’acte ha comptat amb la presència del conseller Juli Fernàndez, el candidat a l’alcaldia, Gabriel Fernàndez, el president de la secció local del partit i regidor Santi Valls, i desenes de persones vinculades a Esquerra. S’ha celebrat al centre cívic de La Creu Alta, presentat per Clara Borrell.

Premi Xaix

Per altra banda, el Joventut Republicà ha fet públic qui ha guanyat el seu antipremi, els Premis Xaix, en clau crítica. En aquesta ocasió, l’ha guanyat l’actual alcaldessa, Marta Farrés. El premi és una escombreta de bany, això sí, de color daurat. Afegeix així el seu nom al jutge Marchena o a Manuel Bustos.

Foto portada: Domènech, aquest divendres. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.