Sánchez destaca la seva “solitud dins del govern” en el seu comiat

  • Marta Farrés demana perdó per Mercuri, canvis al PSC i deixa la “porta oberta” a tornar.

  • Font (CiU) i Mena (EUiA) demanen que es deixin de banda els vetos “propis del bustisme”.

Els 16 regidors que deixen el càrrec amb el canvi a l’Ajuntament s’han acomiadat aquest dimarts de la ciutadania i les entitats en el darrer ple del mandat, dedicat de forma monogràfica al comiat. Només un edil no ha pres la paraula: Joan Manau. La resta han fet intervencions entre els agraiments, les recomanacions i les peticions. L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha destacat la seva solitud dins del govern.

Juan Carlos Sánchez va ser investit reclamant que havia arribat l’hora de caminar sol (més info: ‘Juan Carlos Sánchez, nou alcalde de Sabadell‘). La frase “potser va ser massa premonitòria. No pensava que la solitud fos tan gran i en alguns moments dins del propi govern”. L’alcalde ha destacat també que “no sempre ha estat un plaer però sempre ha estat un honor” ser l’alcalde mentre que ha definit el seu període com alcalde de “curt, intens i no sempre satisfactori”. Han estat les referències a un període convuls que va acabar amb el seu propi partit, el PSC, donant-li l’esquena per presentar-se a la reelecció. Sigui com sigui, Sánchez s’ha acomiadat després de dues dècades com a regidor, recordant els tècnics i caps de servei que ha tingut, agraint al seu partit la possibilitat de ser regidor i alcalde i mantenint que “no oblido els bons moments”.

A la seva esquerra, l’ha escoltat la tinent d’alcalde d’Habitatge en funcions, Marta Farrés, qui va tenir el suport de Sánchez a les primàries del PSC, i qui també deixa el ple. Farrés ha demanat canvis al PSC i ha reivindicat que “un altre PSC és possible especialment a Sabadell”. S’ha referit al cas Mercuri:

Creia i continuo creient que el meu partit no ha estat a l’alçada de les circumstàncies en els darrers mesos. M’hagués agradat que s’hagués disculpat davant de la ciutadania pels esdeveniments de fa un any i mig. Jo avui, a títol personal, ho vull fer. Crec que la ciutat no s’ho mereixia, sento haver-los fallat. He trobat a faltar més humilitat, més autocrítica, admetre errors i sobretot prendre decisions contundents.  No pot ser que des de partits com el PSC no donem exemple quan les coses es fan malament”.

Farrés deixa el ple però ha reconegut que té “la porta oberta” a tornar si cal. De forma indirecta, en referència als fets “de fa dos anys i mig” també ha demanat perdó Ramon Burgués. Quim Carné ha mostrat el seu orgull de que a Sabadell “no es faci política amb l’ètnia, la raça o les creences”. Ha mostrat el seu respecte a Joan Carles Sánchez, “el meu alcalde”. Lluis Monge ha recordat a “tots els companys socialistes” mentre que Cristina Moreno, en clau analítica, ha destacat oportunitats per a la ciutat (“la pluralitat”), fortaleses (“el capital humà, les entitats”) i les seves debilitats (“pocs recursos” o “procediments farragosos”). El vallisoletà Roberto Abril, qui s’ha estrenat parlant el seu del seu comiat com ell mateix ha destacat, ha lamentat que “el PSC no és ni la meitat del que era” i ha demanat deixar al costat “la rancúnia”. “Ha estat trist veure la incapacitat política”, ha dit Abril. En clau de futur immediat ha reblat el clau: “el consistori de Sabadell té el mandat de governar amb acords”.

Des de l’oposició, el convergent Jordi Font ha mirat al futur:

S’equivocarà qui caigui en els vells estils: no hi ha bons ni dolents. Hi ha massa discurs sectari encara”, mentre que ha assegurat que el nou consistori “ho farà bé; no hi ha alternativa”. “Qui vulgui excloure un Sabadell morirà en l’intent o matarà la ciutat”, ha finalitzat.

La democristiana Rosa Roig ha mantingut que en els darrers vuit anys ha pogut conèixer més la ciutat emportant-se un “gran bagatge”. La popular Cuca Santos s’ha posat al servei de la ciutat en el futur si cal.

La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha repassat els seus vuit anys al consistori, dient que va trobar manca d’interès i desídia en alguns electes “del govern i l’oposició” quan va arribar. “Molts menyspreen les institucions”, ha dit, recordant els “sermons” de Manuel Bustos. “Vaig aprendre a preguntar-ho tot i he tingut el privilegi de veure enfonsar-se l’imperi Bustos en primera línia”, ha seguit, destacant l’incompliment de les mocions del ple per part de l’alcalde Juan Carlos Sánchez.

El regidor d’EUiA, Joan Mena, ha esperonat l’esquerra local a governar la ciutat en el nou consistori. Sense vetos:

El veto era propi de l’estil Bustos i no es pot construir així el futur de la ciutat […] No llenço la tovallola a construir a Sabadell un front popular. Compteu amb mi si això ajuda”.

Ha recordat el bustisme i la corrupció (“que no torni a passar mai més”). Mena assegura que voldria haver dimitit fa dos anys i mig, quan va ser elegit diputat, perquè està en contra de la duplicitat de càrrecs. Però ha dit que no ho va ser per la situació complexa entre ICV i EUiA (van trencar el grup l’any 2011).

El portaveu d’ICV, Aureli Calvo, ha dit que “Sabadell viu un moment històric” i ha demanat a la ciutadania compromís polític desitjant que “tan de bo puguem tornar a dir amb orgull que som de Sabadell”. El no adscrit Carles Marlés ha desitjat una ciutat “pionera en la lluita contra les desigualtats” mentre que Antonio Vega ha sol·licitat passar pàgina del cas Mercuri en el dia a dia polític, sabent que el cas s’allargarà encara una dècada en els tribunals.

El futur consistori

En general, tots els regidors han mostrat agraïments als treballadors municipals, companys i família mentre que han desitjat sort i encerts al futur consistori, que es constitueix aquest dissabte al migdia. A falta de tres dies per a la constitució, el futur alcalde i executiu local encara és una incògnita. Continuen les negociacions i aquest dimecres es reuniran Unitat pel Canvi, ERC, la Crida per Sabadell, CiU i Guanyem Sabadell per mirar de desencallar la investidura del futur alcalde. Si no ho fan, s’investirà alcalde el cap de llista de la força més votada el 24M, Josep Ayuso del PSC.

Representants d’entitats, familiars de regidors, antics edils i altres representants de la societat local han assistit al ple. Davant el limitat espai a la sala de plens s’han situat cadires i una televisió al vestíbul de l’edifici consistorial. S’espera que dissabte passi el mateix amb escreix.

Foto portada: 14 dels regidors que s’acomiaden del ple, aquest dimarts. Autor: David B.

2 Comments