Demanen a Farrés que insti Madrid a no recórrer la sentència de la caserna

  • La Crida demana a Farrés que passi de la prudència a “l’exigència cap al govern central ” per evitar un recurs. ERC ho portarà al ple. 
  • Sabadell en Comú pressionarà a Madrid per evitar que recorrin. ERC, Crida i FAV volen una taula per definir els usos futurs. 

La Crida celebra el resultat de la sentència que tomba els arguments de l’Estat en el llarg litigi per la caserna. El tercer grup en nombre de vots a l’Ajuntament demana a Marta Farrés que pressioni a Madrid per evitar el recurs de l’Advocacia de l’Estat i així tancar per sempre el conflicte per la possessió i l’ús de l’antiga caserna. En línia similar es posicionen des de Sabadell en Comú.

La sentència reconeix que la caserna ha estat de la ciutat i, per tant, no és ni de la Guàrdia Civil ni del Ministeri d’Interior. Actualment, aquests no hi tenen cap dret. La Crida, molt satisfets de la resolució, asseguren que aquesta evidencia el que porten reivindicant des de fa 20 anys. Per aquest motiu, han insistit que recórrer la sentència seria “perdre el temps”. Així mateix, la Crida exigeix al govern de Marta Farrés que converteixi la prudència amb què qualificava la sentència, amb exigència cap al Govern Central. La regidora Anna Lara reivindica que l’Ajuntament no pot perdre més el temps:

“Davant la sentència exigim al govern local i al central que no perdin més el temps i es posin a fer feina. Cal realitzar la rehabilitació dels habitatges, com més aviat millor, per convertir-los amb pisos socials. A més, cal posar fil a l’agulla per dinamitzar l’espai, i que no sigui buit. Tenim la necessitat de fer reeixir el teixit associatiu en la situació actual”.

Per una banda, la Crida exigeix que els habitatges de la caserna es converteixin en pisos socials i no amb “pisos de luxe”, com pretenia fer el govern de Bustos, l’any 2005. Tot i això, pel què fa l’espai de la Caserna, la Crida no proposa cap projecte ferm per donar-li ús. Reivindiquen que és necessari trobar un espai de debat on puguin participar la ciutadania i els partits polítics per poder arribar a un acord. D’aquesta manera, es podran delimitar les línies que seguirà la caserna, per poder donar forma a l’espai. “Cal donar-li ús de forma urgent. Porta masses anys tancat”, lamenta Lara.

La Crida demana tres coses al govern municipal: exigeix als socialistes i a Podem no presentar cap recurs a la sentència. En  segon lloc, reclama el compliment del Pla Local d’Habitatge, ja que asseguren que “cal programar-se els projectes d’habilitació dels habitatges de la Caserna. Són nostres i els necessitem, estem parlant de 62 habitatges assequibles”, assenyala l’exalcade, Maties Serracant. Per últim, els anticapitalistes insten a l’Ajuntament a abordar un procés participatiu que defineixi l’ús de la caserna a la ciutat, ja que destaquen que cal que sigui un procés del teixit associatiu.

Sabadell en Comú pressionarà per evitar el recurs de l’Estat

Sabadell en Comú (abans ICV-EUiA o Unitat pel Canvi) celebra la sentència i recorda que el seu plantejament tant al govern com a l’oposició ha estat que la caserna era de la ciutat. Ara encoratgen el PSC a pressionar el govern central (format per PSOE i Podemos, partit germà dels comuns) per evitar que recorrin la sentència i tancar així aquest litigi. Ells es comprometen a treballar perquè l’advocacia de l’Estat no recorri la sentència i demanen a l’alcaldessa que faci el mateix. Volen que l’equipament es destini a habitatge públic i equipaments vinculats a l’hospital Parc Taulí en quant a les vessants de docència i recerca.

La FAV emplaça a crear un marc per definir els usos de la caserna

La Federació d’Associacions Veïnals també celebra la sentència i la defineixen com una “magnífica notícia per la ciutat”. Conviden el consistori a “repensar la destinació que es pot donar a l’equipament creant un marc participatiu plural i obert per arribar a un consens ciutadà”.

ERC portarà el debat al ple

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, ha registrat aquest dijous una moció a discutir en el proper ple municipal, previst pel 12 de gener. Volen que el consistori es posicioni a favor de demanar el govern central que no recorri la sentència.

“Volem que tots els representants públics de la corporació demanem al ministeri de l’Interior que desisteixi de recórrer la sentència sobre la caserna, que ens torna a donar la raó: la caserna és propietat de l’Ajuntament i per tant podem començar a utilitzar aquest bé patrimonial”, ha assegurat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, qui també vol un procés participatiu per definir els usos per rehabilitar la caserna.

Els republicans d’aquesta forma busquen que els socialistes sabadellencs demanin als seus homòlegs del govern central deixar estar el litigi, ara que els tribunals han donat la raó al consistori.

Foto portada: l’exalcalde Maties Serracant, la regidora Anna Lara, el portaveu de l’Entesa entre 2003 i 2011 Isidre Soler, la portaveu actual, Nani Valero, i el regidor Lluis Perarnau, a les portes de la caserna, aquest dijous. Autora: Clàudia Mas

Comments are closed.