Foto portada: l'advocat Raúl García Barroso i el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A

Victòria “moral” d’ERC: una sentència anul·la el fraccionament del deute a SMATSA fa tres anys

El jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona ha donat la raó al grup municipal d’ERC en el contenciós que va presentar l’any 2020 contra el fraccionament del deute a l’empresa SMATSA per valor de 2,5 milions euros corresponents a les liquidacions dels anys 2015 o 2016.

És un capítol més de l’enrevessadíssima història judicial entre l’Ajuntament i l’empresa SMATSA. En aquest cas la història ve del govern quatripartit, qui va considerar que l’empresa de neteja i recollida de residus va cobrar a l’Ajuntament per serveis no prestats 4,9 milions d’euros entre els anys 2014 i 2017.

En concret, l’actual capítol va de les liquidacions dels anys 2015 i 2016. SMATSA va demanar pagar els 2,5 milions d’euros de forma fraccionada. L’Ajuntament els va denegar el gener de l’any 2020 però ho va permetre el fraccionament al maig de l’any 2020 a raó de 60.000 euros mensuals. ERC va presentar primer un recurs de reposició i, al ser rebutjat, va portar el cas al tribunal contenciós administratiu al desembre de 2020. Al·legaven que no es podia fraccionar el deute sense presentar garanties addicionals.

Tres anys després, ha arribat la sentència. I dona la raó a ERC, que n’ha celebrat el resultat com una “victòria moral”. I és que a la pràctica no tindrà gaires efectes, ja que SMATSA ha anat pagant de forma fraccionada el deute. Els tribunals també condemnen en costes l’Ajuntament i l’empresa concessionària. En total 800 euros. El principal grup de l’oposició veu acreditat que es va permetre fraccionar el deute de forma indeguda.

“El tema fonamental és que s’anul·la un decret d’alcaldia que es va prendre en benefici de l’empresa en ple estat d’alarma”, denuncia el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

La sentència constata que el fraccionament s’hauria pogut fer, sempre i quan l’empresa hagués aportat “garanties addicionals”. En aquest cas no se’n van afegir.

“El que és sorprenent que és que es va denegar en una ocasió i es va autoritzar en la segona ocasió, no ja amb poques garanties, sinó amb cap. Només hauria d’haver estat acceptat davant un increment de garanties. No a l’inrevés, com en aquest cas”, assegura l’advocat d’ERC i exregidor Raúl García Barroso.

Vista la resolució judicial, ERC demana que s’abandoni la llum verda a fraccionar. De fet, han preguntat si s’ha seguit fent des de l’any 2017, i per quins imports. “Si et diuen que ho estàs fent malament, la pràctica s’ha de revertir”, insisteix Fernàndez.

L’embolic de les liquidacions

Les liquidacions entre 2014 i 2017 han comportat tot un embolic polític i judicial difícil de seguir. El quatripartit va acusar SMATSA de facturar 4,89 milions per serveis no prestats durant aquells quatre anys. L’import de l’any 2014 es va pagar de cop i la resta de forma fraccionada.

L’empresa va recórrer les liquidacions al contenciós i els tribunals li han donat la raó en primera instància en relació als anys 2014 i 2015. Per tant, l’Ajuntament ha de tornar a l’empresa 2,5 milions més 260.000 euros en interessos.

L’Ajuntament recorrerà

El portaveu del govern, Eloi Cortés, ha avançat que l’Ajuntament pensa recórrer la sentència perquè consideren que el tràmit que havia donat llum verda al fraccionament era correcte.

Foto portada: l’advocat Raúl García Barroso i el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A

Comments are closed.