Foto portada: un operari de la neteja viària, a la plaça Picasso de Campoamor. Autor: cedida.

La sentència contra les liquidacions del quatripartit a SMATSA ja és ferma

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat per l’Ajuntament contra la sentència en primera instància que tombava les liquidacions que el quatripartit va girar a l’empresa SMATSA pels presumptes sobrecostos en la prestació del servei. D’aquesta forma la sentència, referent a l’any 2015, ja és ferma i segons diverses fonts crea jurisprudència: l’Ajuntament haurà de tornar prop de quatre milions d’euros a SMATSA.

És el primer contenciós que finalitza el seu camí als tribunals dels que es van obrir en el mandat 2015-2019 entre l’Ajuntament i l’empresa SMATSA. I marca el camí de la resta. El Tribunal Superior de Justícia ha ratificat la sentència en primera instància i ha tombat les liquidacions de l’any 2015. El govern de l’època, el quatripartit, va acusar SMATSA de facturar serveis que no havia prestat, o de cobrar-los per duplicat, i va demanar que tornés els diners que havia cobrat. L’empresa va portar el cas als tribunals (quatre contenciosos per a quatre anys: 2014, 2015, 2016 i 2017).

Els tribunals li van donar la raó en relació als anys 2014 i 2015 fa tot just un any. L’Ajuntament va recórrer les sentències. Però ara una sala superior ha consolidat la sentència del 2015, que ja és ferma i no té més recorregut. A més, s’estima que creï jurisprudència i per tant passi el mateix amb la resta de contenciosos similars (2014, 2016 i 2017).

Segons el consistori, l’impacte econòmic actual d’aquest pronunciament per al consistori se situa entorn dels quatre milions d’euros, que haurà d’abonar a SMATSA. L’actual govern (PSC i Junts) ha valorat la sentència lamentant el “resultat de la política que es va dur a terme en aquesta qüestió al període 2015-2019, que ara la justícia ha considerat no ajustada a dret, i l’impacte que això té sobre les finances municipals”.

Gibert: “una clatejada a l’anterior govern que haurà de pagar tota la ciutadania”

El tinent d’alcalde de Presidència, Pol Gibert, ha valorat la sentència.

“Ens preocupen les conseqüències. És una clatejada judicial al govern actual perquè el govern anterior va tenir una creuada contra l’empresa que no ha tingut recorregut. Ara tota la ciutadania de Sabadell en pagarà les conseqüències”.

Gibert assegura que les “decisions molt polítiques del govern anterior han tingut un cost que ara pagarem entre tots”. Defensa que en canvi el govern actual està centrat en la gestió. “Que la neteja no sigui un problema i ho estem aconseguint”, assegura.

Díaz: punt i final a un litigi que no s’hauria d’haver produït

El gerent d’SMATSA, Eugenio Díaz, ha assegurat que aquesta sentència “posa punt i final i és la porta de sortida d’un conflicte que no s’hauria d’haver produït”. Assegura que els tribunals han validat que “tots els serveis que es van prestar i facturar perquè l’Ajuntament els va demanar i autoritzar”. Díaz considera que el litigi quedarà tancat, també per a la resta d’anys, i que es crearà jurisprudència. “El TSJC només té una sala que avalua aquests recursos i és la mateixa: el cas està tancat” i sosté que ara “nosaltres seguirem a la nostra; centrats en netejar els carrers de la ciutat”.

Garcia Barroso (ERC): “és una cortina de fum”

El secretari d’Organització i Política Municipal d’ERC Raúl Garcia Barroso, té una visió totalment contraposada. Assegura que tot plegat és una “cortina de fum divulgada pel govern municipal a les portes del dia que pugen els impostos un 15 per cent”. Barroso lamenta que els grups municipals no tenen la sentència mentre que el govern municipal els està acusant. Pel que fa al fons de la qüestió, dubta que generi jurisprudència perquè “la sentència parla d’uns fets concrets en un moment concret i cal estudiar els fets any a any” mentre que acusa el govern socialista de Manuel Bustos i després Juan Carlos Sánchez de no fiscalitzar SMATSA els anys 2014 i 2015, els primers que han arribat a judici. Producte d’aquesta incapacitat per controlar el contracte s’ha produït la sentència relativa al 2015, diu.

Més informació:

Foto portada: un operari d’SMATSA, a la plaça Picasso de Campoamor. Autora: L.M.