Foto portada: intervenció d'un veí a l'audiència oberta. Autor: J.d.A

SMATSA va contractar detectius per gravar actes de l’Ajuntament

L’empresa concessionària de la recollida de residus i la neteja viària a Sabadell, SMATSA, va contractar detectius per enregistrar diversos actes públics a la ciutat després que el consistori afirmés haver detectat incompliments en aquest contracte. Concretament, la companyia va requerir els serveis de Marco & Co, hereva de l’antiga Método 3.

L’empresa ha presentat una querella per prevaricació contra vuit persones, entre ells, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Entre la documentació que aporta, hi ha la transcripció de diversos actes públics organitzats pel consistori. Entre ells, dues assembles obertes al centre cívic de Can Rull el 30 de gener de 2017 o a Ca n’Oriac, un debat al casal Can Capablanca el 4 de febrer de 2017, i les dues rodes de premsa del govern, al gener de 2017 i aquest mateix gener.

SMATSA ha fet servir la informació obtinguda mitjançant aquestes gravacions com a prova en la querella que ha portat l’alcalde, Maties Serracant, els regidors Perarnau i Guerrero i altres representants de l’executiu local a declarar davant el jutge investigats per un delicte de prevaricació.




L’auditoria va donar pas a l’obertura de cinc expedients que contemplen importants penalitzacions econòmiques i podrien suposar l’extinció del contracte vigent amb l’actual concessionària. Segons el govern local s’hauria infringit l’acord establert en no instal·lar dispositius de geocalització per GPS als vehicles i s’haurien detectat irregularitats en les liquidacions definitives dels anys 2014, 2015 i 2016. De fet, l’executiu local reclama a l’empresa prop de 3,5 milions que afirma que hauria pagat de més.

L’empresa nega que es facturessin serveis “de més” i recorda que el contracte estipula que es cobra “pels mitjans i professionals que cada dia surten a treballar, essent els propis tècnics municipals els que ho validen”. En aquesta línia considera que aquestes denúncies són infundades i que s’encaminen a materialitzar la municipalització del servei.

“No es van reunir amb nosaltres, van dur a terme actes informatius, on van anar els seus, i nosaltres, com que tenim clar que el que diuen són falsedats, a través dels nostres advocats vam decidir fer gravacions en actes públics per posar-les a disposició de la jutgessa en el marc de la querella que vam presentar”, explica Eugenio Díaz, gerent d’SMATSA, a l’Agència Catalana de Notícies.

En aquest sentit defensa la legalitat d’aquestes proves perquè es tractava de cites que eren públiques, i que qualsevol personal podia enregistrar-les de la mateixa manera que van fer diversos mitjans de comunicació. El responsable de la companyia adverteix que van prendre aquesta decisió davant la impossibilitat de trobar-se amb el govern municipal, un cop fetes les peticions per reunir-s’hi. Així mateix indica que van presentar al·legacions als expedients i que l’Ajuntament en va desestimar la majoria.

El govern, sorprès

Per la seva banda, el govern municipal s’ha mostrat sorprès davant la informació, donat que no comparteixen les acusacions de bloqueig que denúncia la concessionària.

“Estem sorpresos de veure l’ús d’aquestes metodologies, davant d’una problemàtica com la que tenim entre mans, no entenem que aquest sigui el funcionament”, expressa el portaveu del govern i primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga.

Alhora assenyala que l’executiu local ha actuat sempre amb transparència, justament al contrari que l’empresa. “Continuarem treballant per assumir la nostra responsabilitat, amb rendiment de comptes i seguint l’encàrrec de la ciutadania”, conclou Berlanga.

Foto portada: l’audiència oberta que va organitzar el govern municipal al centre cívic de Can Rull per parlar d’SMATSA, l’any passat. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.