Foto portada: el Molí de Sant Oleguer, primer alberg juvenil, després centre per a joves migrants i finalment alberg temporal per a sensellar. Autora: Alba García.

Tanca l’alberg temporal del Molí de Sant Oleguer

L’Ajuntament tancarà definitivament el pròxim 31 de març l’alberg temporal del Molí de Sant Oleguer. Aquest espai, gestionat junt amb Creu Roja, va arribar a acollir a més de 40 persones afectades durant l’estat d’alarma implantat per la pandèmia de la Covid-19. Ara, però, el seu tancament definitiu ha provocat la indignació del grup municipal la Crida. Mentre que, per la seva part, el govern assegura que s’està treballant amb les persones ateses que van demanar assistència.

No obstant això, no és la primera vegada que l’alberg tanca les seves portes. Tot i que es va posar en funcionament durant el primer estat d’alarma en una escola del centre de la ciutat perquè les persones sense sostre poguessin complir amb el confinament, l’espai va deixar de donar servei el 30 de juliol de l’any passat, un cop va quedar aixecat l’estat d’alarma. Al desembre, però, va tornar a donar cabuda a les persones sense llar per tal de protegir-les de les condicions climatològiques adverses i perquè, a més, poguessin complir el toc de queda nocturn.

Foto portada: alberg temporal. Autora: Alba Garcia.
L’alberg temporal. Autora: Alba Garcia.

De nou, l’alberg torna a tancar les seves portes, però reobre la polèmica que ja es va donar amb el primer tancament. En aquell moment, tant la Crida com Esquerra Republicana van criticar la decisió de clausurar l’espai i, ara, el regidor del primer d’aquests grups, Lluis Perarnau, torna a qualificar d’errònia la decisió, ja que considera que les necessitats de les persones albergades no estan cobertes.

“Aquests antecedents ens fan qüestionar que realment es garanteixen els drets bàsics d’aquestes persones una vegada es tanqui l’alberg temporal el pròxim dimecres. Cada vegada que el govern ha fet una actuació ha estat perquè el context ho ha forçat. No volen prendre cap decisió valenta ni estable i, al final, les persones perjudicades són sempre les mateixes”, ha comentat Perarnau.

La Crida, a més, sosté que no es pot tancar l’alberg temporal fins que no s’ofereixi una alternativa estable a les persones sense sostre i, molt menys, mentre encara estigui vigent el toc de queda.

Cortés (Acció Social): no quedaran desatesos

Des del govern, però, el regidor d’acció social i habitatge, Eloi Cortés, ha assegurat que, de les 94 persones que van acudir al refugi d’encà que aquest va romandre obert, només una vintena han demanat ajuda i s’està treballant amb elles per tal de millorar la seva situació. A més d’ajudar-les per tal que puguin llogar habitacions, Creu Roja els ofereix espais diürns i l’Ajuntament posa a la seva disposició cursos d’aprenentatge d’idiomes i de reciclatge professional perquè els hi sigui més fàcil accedir al món laboral i integrar-se a la societat.

La resta, segons el regidor socialista, han estat persones que no s’han quedat a la ciutat perquè hi eren de pas o, fins i tot, han tornat als seus llocs d’origen. Alhora, Cortés ha volgut destacar que la majoria dels assistents al refugi hi residien només una nit i que, a més, poques vegades es va arribar a ocupar el màxim de 30 places, ja que normalment hi acudien entre 20 i 25 persones.

Foto portada: el Molí de Sant Oleguer, primer alberg juvenil, després centre per a joves migrants i, finalment, alberg temporal per a sensellars. Autora: Alba García.

Comments are closed.