Terrassa 2 – Sabadell 0 (en residències públiques)

La Generalitat construirà una nova residència a Terrassa. Així ho han presentat aquest dimecres la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcalde de la cocapital vallesana, Jordi Ballart. A més Drets Socials es compromet a remodelar la residència Mossèn Homs, amb un pressupost de 4,2 milions d’euros. L’anunci arriba amb l’etern compromís incomplert de fer la primera residència pública al sud de Sabadell, del que no hi ha notícies des de fa temps malgrat que hi ha sintonia administrativa.

La residència i centre de dia Sant Pere Nord de Terrassa ja té data: es començarà a construir l’any 2023. El projecte tirarà endavant gràcies a l’impuls dels fons europeus Next Generation. Així ho ha anunciat aquest matí la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en un acte oficial al centre cívic Francesc Macià de Terrassa. La consellera ha anunciat que la construcció començarà l’any vinent. Compta amb un pressupost de 9,8 milions d’euros i hi ha la previsió que finalitzi el 2025. Es construirà en un sòl cedit per l’ajuntament de Terrassa i tindrà 90 places públiques i un centre de dia amb 20 places públiques més. La construcció d’aquesta residència era reivindicada des de fa dècada i mitja. “Ara gràcies als fons europeus podem dir que en començarem la construcció”, ha assegurat la consellera. Per la seva part, l’alcalde de Terrassa ha assegurat que seguiran tenint dèficit de places de residència, tot i convenir que cal “canviar el model” i anar cap a la prestació de “més serveis assistencials a domicili”. Ballart ha assegurat que “sense el projecte inicial i sense haver mantingut la lluita veïnal no hauríem pogut aprofitar els fons europeus”.

Remodelació de la residència Mossèn Homs

L’anunci de construcció de la nova residència a Sant Pere Nord no ha estat l’únic anunci. Paral·lelament es finalitzaran les obres de remodelació de la residència pública Mossèn Homs, amb un pressupost de 4,2 milions d’euros.

I Sabadell?

Mentrestant, Sabadell continua amb zero places de residència pública. I zero residències. I no hi ha notícies de la residència del sud des de fa temps malgrat que les fonts municipals que negocien amb Drets Socials (que ara penja de Junts per Catalunya) hi veuen bona sintonia. Fa un parell de mesos es va produir una trobada entre representants municipals, amb Marta Farrés al capdavant i la consellera Cervera, però en aquell moment se li va donar caire de “primera trobada”.

L’Ajuntament ha cedit el solar diverses vegades, ja que si no es renova la cessió cada cinc anys es perd la vigència. La reivindicació va camí dels 20 anys. Hi havia un projecte fet de l’època del govern tripartit de José Montilla, previ a la crisi del 2008 i que ja no és vàlid. El govern quatripartit (2015-2019) va arribar a un principi d’acord amb la Generalitat per fer la residència a les portes de les municipals de 2019. Però l’actual govern municipal el va considerar lesiu i no ha volgut seguir per aquest camí. Fruit d’aquell acord, l’Ajuntament pagava la construcció de l’equipament i corria a càrrec amb la seva gestió mentre que la Generalitat finançava un centenar de places durant dècades.

Ara Ajuntament i Generalitat hauran de moure fitxa d’alguna forma a Sabadell per desencallar la situació.

Foto portada: el solar on s’ha de fer la primera residència geriàtrica pública de Sabadell, al carrer Diego de Almagro. Autor: M.Tornel.