El 23 de setembre de 2020 Sabadell es va convertir en l’epicentre del que es va anomenar Operació Judes, o cas 23-S, mitjançat el qual l’Audiència Nacional investiga una desena de persones vinculades als Comitès de Defensa de la República (CDR), acusant-los de fabricar explosius amb la finalitat d’acabar atemptant contra béns o persones.
L’operació policial va estar coordinada per la Guàrdia Civil, que va detenir diverses persones, entre ells els sabadellencs Xavi Duch i Jordi Ros. Els detinguts van ser traslladats a Madrid, interrogats a l’Audiència Nacional i empresonats de forma preventiva a Soto del Real entre acusacions d’irregularitats per part de la seva defensa, exercida per Alerta Solidària. L’acusació principal era la de terrorisme mitjançant la fabricació d’explosius a través de la compra de diverses substàncies.
Al cap de tres mesos, tots els empresonats van ser posats en llibertat. Però la investigació judicial no només segueix amb els mateixos càrrecs sinó que es va ampliar a altres persones vinculades als CDR. El cas té a quatre sabadellencs en qualitat d’investigats. A més de Duch i Ros, David Budria i Clara Borrego, també dels CDR, i que el 23 de setembre van veure com els registraven el seu domicili del carrer de Goya, al barri de Campoamor) de forma més que expeditiva (són les famoses imatges de la Guàrdia Civil esbotzant una porta). Els van retenir al seu domicili durant hores però finalment aquell dilluns de setembre no els van detenir.
Aquest dimecres s’ha convocat una concentració al centre de Sabadell que ha denunciat el cas com un muntatge per associar l’independentisme més combatiu a la violència i desacreditar la dissidència política a Espanya. Hi han assistits tots els investigats. Un d’ells, el sabadellenc David Budria, ha assegurat que “continuam alçades i fortes” i ha demanat “sortir al carrer” cada cop que sigui necessari. Budria, també investigat al cas 9 de Lledoners, ha recordat que alguns estem encausats “pel govern de l’estat espanyol però també per la Generalitat i hem de ser molt crítics amb ells” i ha criticat l’exdiputat d’Esquerra Joan Tardà, qui fa un any es va desmarcar de la sort dels investigats. “Tardà, ni érem set ni érem bojos”, ha assegurat, entre aplaudiments del públic, recordant que “el seu partit mai va voler rectificar”.
Un representant dels CDR ha sostingut que el 23 de setembre de 2019 es van “segrestar” nou persones, “inundant les nostres ciutats” (Sabadell, Mollet o Sant Fost de Campsentelles) de guàrdies civils i helicòpters. Tot per “generar por” davant de la sentència del judici al procés, que el Suprem publicaria tres setmanes després. “L’operació encara no ha acabat però l’estat no ens farà quedar-nos a casa”, ha insistit, tot valorant que “la causa es va desmuntant”.
De matinada
Per part del Grup de Suport als Detinguts del 23-S han insistit que “el dolor que senten és molt fort i encara no s’ha superat del tot” i ha convidat la ciutadania a desplaçar-se a Vic el proper dissabte quan s’estrenarà el documental que han realitzat sobre l’Operació Judes, titulat De matinada.
Com va fer fa un any, la diputada de Junts per Catalunya al Congrés Laura Borràs ha assistit a la concentració, on també hi havia representants d’Esquerra, la Crida i Junts per Sabadell. Unes 500 persones han assistit a l’acte, que s’ha dut a terme a la plaça Sant Roc.