Montserrat Capdevila TSJC

Una mala pràctica policial fa arxivar el cas contra Capdevila

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat de forma provisional la causa oberta contra l’exdiputada i exregidora Montserrat Capdevila, acusada de presumpta malversació de fons públics. La policia no va notificar de forma correcta als tribunals la intervenció telefònica a Bustos en el moment en que va emergir una investigació que afectava Capdevila.

Un error dels investigadors policials ha provocat l’arxivament provisional de la peça contra l’exdiputada Montserrat Capdevila pels viatges privats a Madrid en Tren d’Alta Velocitat pagats pel Parlament de Catalunya (en total, poc més de 4.000 euros que Capdevila va retornar quan va esclatar el cas). En la interlocutòria del magistrat Carlos Ramos, a la que ha accedit iSabadell, el jutge instructor assegura que les transcripcions de les converses telefòniques entre Montserrat Capdevila i Manuel Bustos no es van entregar al jutge fins “més d’un any després que fos gravada la primera de les converses i gairebé 10 mesos després que fos gravada l’última”. En aquell moment, Bustos tenia el telèfon punxat i es trobava a títol personal amb Capdevila a Madrid. Els indicis de presumpta malversació de fons deriven de l’anàlisi de les converses.

Ramos considera “injustificat” el retard de la unitat policial, cosa que “evidencia una manca de control judicial en la intervenció telefònica que afecta la licitud de les proves originàries obtingudes”. L’autorització judicial no cobria la investigació que afectava Capdevila, diputada al Parlament. Caldria haver notificat la nova investigació i que el jutge dictés una “nova resolució que acomodés el seu contingut i la seva motivació als fets descoberts de forma fortuïta”:

Ens trobem amb que el retard en assabentar al jutjat d’instrucció de Sabadell de les 26 converses telefòniques mantingudes pels senyors Bustos i Capdevila al llarg de cinc mesos va suposar que la intercepció i gravació de totes elles s’obtinguessin en virtut d’una autorització judicial que […] no podia incloure una conducta suposadament constitutiva de malversació dels fons públics corresponents al Parlament de Catalunya i, atesos els seus estrictes termes subjectius, no podia abastar la completa investigació policial d’una conducta punible no flagrant presumptament comesa per una persona aforada davant d’un òrgan judicial diferent al que va autoritzar la intervenció inicial”, assegura la interlocutòria del magistrat.

Per tot plegat, decreta el sobreseïment provisional de la causa per “no resultar degudament justificada la perpetració del delicte que ha donat lloc a la seva formació”. El magistrat notifica la interlocutòria a la Fiscalia i a totes les parts personades. Poden presentar recurs de reforma davant el jutge instructor i d’apel·lació davant la sala civil i penal del TSJC.

Regidora i diputada

Montserrat Capdevila va ser regidora a l’ajuntament de Sabadell entre 1999 i l’any 2013, quan va deixar l’acta de regidora. Com a diputada, va entrar a la cambra catalana l’any 2006, on ha estat diputada pel PSC fins aquest estiu, quan ha deixat l’escó.

Foto portada: Capdevila, sortint del TSJC, un dels cops que hi ha declarat. Autor: David B. 

One Comment