Maties Serracant, en l'acte de cloenda de la campanya 'Triem la vida'. Autor: A. Verdejo

Una sala de concerts, proposta alternativa més votada per la Crida pel pàrquing del Passeig

  • ‘Triem la vida’ és una campanya per defensar i garantir els drets socials. Tres activistes simpatitzants amb aquesta posició han conclòs la iniciativa després d’un any i mig de visibilització.
  • La formació anticapitalista també va impulsar un concurs d’idees popular per proposar una alternativa al futur aparcament soterrat del Centre. Aquest dissabte han presentat el projecte del guanyador.

La Crida ha celebrat el final de la seva campanya per impulsar polítiques compromeses amb la salut dels sabadellencs i també de la ciutat. ‘Triem la vida’ gira entorn a tres eixos principals: els drets socials, la sanitat pública i la pacificació de l’espai públic. En relació amb aquesta última qüestió, aquest dissabte a la tarda, la formació també ha presentat el guanyador del concurs d’idees que va impulsar per suggerir una alternativa al pàrquing soterrat de sota el passeig Manresa: la més votada ha estat una sala de concerts.

Els drets socials, com la sanitat pública, la renda bàsica universal i la mobilitat lliure i sostenible, han estat els fils vertebradors de l’acte que ha organitzat la Crida a la plaça de les Dones del Tèxtil aquest dissabte al vespre. La diputada de la CUP, Basha Changuerra, un dels membres fundadors de Marea Blanca Catalunya, Toni Barberà, i l’exalcalde anticapitalista, Maties Serracant, han aportat la seva visió sobre cada un d’aquests tres temes en la cloenda de la campanya ‘Triem la vida‘. Tots ells s’han servit de l’impacte que ha tingut la pandèmia en els drets bàsics de les persones, sobretot de les més desafavorides. De fet, la Crida justament va impulsar aquest projecte de visibilització i reivindicació per mobilitzar a les institucions després que la Covid-19 aguditzés les desigualtats i emergències socials.

Un dels membres fundadors de Marea Blanca Catalunya (una entitat que lluita per una sanitat pública arreu del territori), Toni Barberà, ha denunciat “la premeditació que hi ha a l’hora de carregar-se l’atenció primària”. Amb una mà ha assenyalat a les mútues o dobles assegurances d’aquest dret, mentre que amb l’altra ha subratllat la precarietat dels professionals que treballen en aquest sector. En clau local, Barberà assegura que els ajuntaments tenen molta més responsabilitat de la que sembla:

“Els ajuntaments tenen un gran paper per tot allò que vulguin assumir. Tot allò que preocupa i és important per a ciutadania és competència de l’ajuntament; que no sigui l’encarregat de resoldre-ho posant els mitjans, és una altra cosa. Però la competència és exigir a qui té l’obligació de complir-ho, que s’hi posi. Els ajuntaments han d’encapçalar les pancartes exigint que els serveis públics siguin públics de debò” reivindica Toni Barberà, també membre de Dempeus per la Salut.

En la mateixa línia, la diputada de la CUP, Basha Changuerra, ha defensat que la renda bàsica universal hauria de ser un dret bàsic. Segons l’activista, aquesta bonificació garantida ajudaria a reduir les discriminacions racials, masclistes i capitalistes:

“És una mesura que ens deslliga del capital i a partir del qual podem desenvolupar una vida digna i autònoma. És una mesura que servirà per arribar de manera real a aquest horitzó de vida digna i autònoma perquè no es troba vinculat a un determinat model de família o a una determinada afectivitat. Igual que la sanitat o l’educació, ha de ser un dret” ha sentenciat Changuerra.

Per la seva banda, l’exalcalde i membre de la Crida, Maties Serracant, ha assenyalat que en matèria de mobilitat (tant a curta com a llarga distància) sempre “cal triar. Cal triar entre el silenci de confinament o el soroll que ara ens envolta; entre el quart cinturó o la protecció de Rodal; entre més cotxes o més aire net; entre aparcarcaments pels cotxes o fer les voreres més amples i posar-hi més arbres”. Així ha defensat aquesta tria:

“La forma com ordenem el territori, com decidim què posem i com ho posem, contribueix a generar ciutadans de primera i de segona. Ens condiciona molt la nostra qualitat de vida en tots els sentits” ha reflexionat Maties Serracant.

Per aquest motiu, la seva formació va impulsar un concurs d’idees on tothom qui volgués podia proposar un projecte per a l’espai soterrat al passeig Manresa, que l’actual govern va comprar l’any 2019 amb la intenció de convertir-lo en un pàrquing adjunt al del Doctor Robert (més info: ‘10 claus sobre el projecte de l’aparcament unificat Passeig – Doctor Robert‘).

Concurs d'idees per proposar una alternativa al pàrquing de centre. Autor: A. Verdejo.
Presentació del guanyador del concurs d’idees per proposar una alternativa al pàrquing de centre. Autor: A. Verdejo.

La idea guanyadora, d’entre les 14 propostes que han rebut, ha sigut la de Carlos Fonte: una sala de concerts. Ell mateix l’ha exposat així en l’inici de l’acte:

“Una sala de concerts gestionada pels propis grups i músics de Sabadell; especialment els emergents i els que estiguin començant. Trobo que a Sabadell falten llocs on veure i viure música en directe i aquesta seria una bona oportunitat: és un lloc insonoritzat i on no es destorbaria massa la vida dels veïns” explica el guanyador del concurs.

Fonte matisa que ho hauria de gestionar la regidoria de cultura, però que segurament hi hauria moltes persones i entitats a títol personal interessades en la seva proposta.

Foto portada: Acte de cloenda de la campnaya ‘Triem la vida’ a la plaça Les Dones del Tèxtil. Autor: A. Verdejo.

Comments are closed.