Vergés (exconsellera de Salut): “estic molt orgullosa de com vam portar la pandèmia”

——————–PUBLICITAT——————-

——————–PUBLICITAT——————-

Unes 50 persones s’ha aplegat al terrat de l’Hotel Urpí per assistir a l’acte organitzat per ERC sota el títol Parlem de Salut amb Alba Vergés. A la trobada, on també ha intervingut Juli Fernàndez, s’han plantejat les propostes d’aquesta formació en matèria sanitària sota l’impacte de les conseqüències de la pandèmia.

L’acte, presentat i moderat per la regidora Glòria Llobet, ha comptat amb la participació de Juli Fernàndez, exalcalde de Sabadell i actual portaveu de Salut d’ERC al Parlament de Catalunya, l’exconsellera de Salut, Alba Vergés i actual vicepresidenta primera de la cambra catalana. Després d’un torn de preguntes del públic, la trobada ha finalitzat amb un parlament del regidor Gabriel Fernàndez.

Fernàndez: reforçar la sanitat pública és “fil conductor” d’ERC

Juli Fernàndez ha estat el primer en prendre la paraula defensant el sistema públic de Salut com un “pilar bàsic i fonamental de l’Estat de Dret” i reiterant el compromís del seu partit amb la sanitat pública. L’exalcalde de Sabadell ha fet una encesa defensa de la gestió del govern que va presidir durant dos anys i particularment de la inversió realitzada en l’Hospital Taulí que ha permès disposar de dues plantes més i fer-ho créixer amb més UCIs i quiròfans. Això ha fet possible que la ciutat pogués entomar amb majors garanties la situació crítica generada per la pandèmia.

Així mateix ha reivindicat l’actuació a la Clínica del Vallès que s’ha integrat en el Taulí, tot resolent una sèrie de qüestions laborals. També, ha afirmat el seu compromís amb l’assistència primària, posant com exemple la construcció i propera inauguració del CAP Can Llong que ha qualificat de “reivindicació històrica”. Fernàndez ha considerat que el reforçament de la sanitat pública és un “fil conductor” de l’acció política d’ERC.

D’altra banda, ha indicat que el sistema sanitari serà un dels últims de sortir de la crisi provocada per la  Covid-19, doncs és previsible un increment de la demanda de proves diagnòstiques i tractaments de les “malalties ordinàries” que no han gaudit de l’atenció adient durant la pandèmia. En aquest sentit, ha manifestat que s’han de trobar les fórmules per absorbir aquestes demandes en una context de “recursos escassos” tant pel que respecta als mitjans econòmics com professionals.

Fernàndez ha tancat la seva intervenció apuntant que “s’ha d’aprofitar aquesta situació per enfortir el sistema sanitari” i que estigui ens millors condicions del que estava abans de la pandèmia. En aquest sentit, ha manifestat que la millora del sistema públic de salut ha d’estar presidit per tres principis: més accessibilitat, major proximitat i millor continuïtat.

Dret universal

Alba Vergés ha mostrat la seva passió per treballar en l’àmbit “d’un dret universal a garantir”. En aquesta línia ha diferenciat entre els professionals del sector i el conjunt de la societat. De la mateixa manera que, en l’àmbit educatiu, no només intervenen els mestres i professors, sinó també la resta de la comunitat educativa, en matèria sanitària ha d’implicar-se el conjunt de la societat. Per això, ha considerat que la defensa i la millora de la sanitat pública és molt més fàcil si compta amb la implicació de les entitats i la ciutadania. Un plantejament que “ha impregnat” la seva actuació en la conselleria de Salut.

Llobet, Vergés i Fernàndez a la terrassa de l’Urpí. Autor: David B.

Vergés ha afirmat que la pandèmia va esclatar amb un “sistema sanitari robust” i amb uns “professionals que ho han donat tot”. Així, s’ha mostrat “molt orgullosa de com hem portat aquesta situació” amb la millor resposta per part dels professionals i la ciutadania. Així mateix ha qualificat en termes elogiosos el paper de lideratge de l’Ajuntament de Sabadell, a l’anterior mandat, amb “l’esforç inversor” que es va realitzar. També, ha mostrat la seva determinació per recuperar l’atenció primària i ha insistit en que s’ha de treballar de manera diferent, “sense immobilismes”, amb la capacitat de ser innovadors i realitzar els canvis adients, més enllà de la limitació dels recursos.

Salut mental i atenció primària

La moderadora de l’acte, Glòria Llobet, abans d’obrir un torn de paraules al públic, ha plantejat dues qüestions als ponents referides a la salut mental i l’atenció primària.

Respecte al primer punt, Juli Fernàndez ha apuntat com la Covid ha posat sobre la taula aquest problema i ha apuntat al Pla Integral de Salut Mental i la Comissió de Salut Mental del Parlament de Catalunya on participen ell mateix i Vergés. També, ha mencionat com la primera visita oficial del president Pere Aragonès va ser la unitat de salut mental infantil del Taulí. Així mateix, ha afirmat que del suïcidi –un tema tabú- s’ha de parlar, ja que fer-ho “ajuda a evitar-ho”. Per la seva banda, Alba Vergés ha assegurat que la salut mental ja “era una prioritat a l’anterior legislatura” i un eix central d’aquesta com demostra la convocatòria d’un ple monogràfic sobre el tema i la creació d’una comissió d’estudi al respecte. A més, ha manifestat la seva preocupació per la desconnexió entre la xarxa de salut i la societat en aquest tema, defensant una “orientació comunitària” d’aquest problema. Ha coincidit amb Fernàndez en lluitar contra la invisibilitat i estigmatització de les malalties mentals.

Respecte al segon punt, Fernàndez ha valorat positivament els esforços pressupostaris de la Generalitat. Així, ha afirmat, al 2019 va ser l’any que la sanitat va tenir els pressupostos més elevats, el 25 per cent dels quals va estar destinats a l’atenció primària. Vergés ha posat en valor el Pla d’Enfortiment de l’Atenció Primària i la necessitat de treballar d’una manera diferent en aquest sector.

Preguntes i parlament final

Acabades les intervencions, s’ha desenvolupat un animat torn de preguntes del públic que s’han interessat sobre el projectes sobre la regulació de la marihuana, tema en el que Vergés s’ha mostrat molt prudent ja que s’ha de cercar un equilibri entre els efectes perniciosos d’aquesta substància en termes de salut mental i les seves propietats terapèutiques.

Així mateix, se’ls ha preguntat sobre el tractament de les malalties minoritàries, les mesures a emprendre sobre el sector de la població que es nega a vacunar-se, la falta de connexió entre l’atenció primària i la hospitalària, la relació entre salut i esport, l’impacte dels problemes de salut mental en la classe treballadora, l’excessiu temps d’espera en les derivacions, les insuficiències de la unitat de fibromiàlgia del Taulí o la situació del consultori del Poblenou. Respecte a aquest darrer punt, Fernàndez ha respòs que es vol recuperar la totalitat de la seva activitat quan la situació de la pandèmia ho permeti.

L’acte ha finalitzat amb un parlament del regidor Gabriel Fernàndez de marcat contingut polític. Així ha recordat que ERC ha governat la ciutat només durant quatre anys, mentre que altres formacions ho han fet durant 20 anys, de manera que “no són iguals les responsabilitats. El portaveu del grup municipal d’Esquerra al consistori ha defensat apassionadament la inversió de quatre milions d’euros al Taulí i ha criticat, sense esmentar-los, als qui van votar en contra [de fet només hi va votar en contra el PSC]. Així mateix, ha reivindicat la tasca realitzada pel seu partit per dotar al barri de Can Llong d’un ambulatori. Gabriel Fernàndez ha conclòs la seva intervenció afirmant que d’aquí 19 mesos (temps que falta per a les municipals) “guanyarem i tornarem a governar”.     

Foto portada: Vergés durant la seva intervenció. Autor: David B.