Acord per desencallar la residència del Sud

Expectativa per la visita de la consellera de Drets Socials de la Generalitat a Sabadell, Violant Cervera (de Junts per Catalunya), anunciada per aquest dijous. S’espera que es faci públic un acord per desencallar la residència del Sud, un dels cavalls de batalla de la ciutat des de fa dècada i mitja. De fet, el propi departament de Drets Socials ha confirmat que “la residència i el centre de dia Sabadell – Parc Central serà finançat amb els fons europeus Next Generation”.

En el que va d’any la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s’ha reunit algunes vegades amb representants municipals amb la residència com a tema estrella. Amb l’alcaldessa, Marta Farrés. Amb el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés. I també amb l’assistència, a vegades en la seva condició de pont entre Sabadell i el govern català, el portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lluis Matas, qui va mantenir una trobada amb Cervera fa uns dies.

La setmana passada la Generalitat i l’ajuntament de Terrassa van presentar un acord per construir la segona residència a la cocapital vallesana i reformar-ne la primera. Aquell anunci donava pistes que la situació a Sabadell s’havia desencallat. Era poc explicable que Terrassa tingués dues residències públiques i Sabadell continués sense tenir-ne ni tan sols una. No hi havia arguments per justificar el marcador ‘Terrassa 2 – Sabadell 0‘ amb que aquest digital va titular la informació. El mateix marcador amb que alguns activistes veïnals es van presentar al ple municipal d’aquest dimarts.

Tenir una residència serà important però no definitiu. Les llistes d’espera continuaran. Però és un pas endavant que dona sortida a una llarguíssima reclamació de ciutat. D’aquest dijous caldrà esperar per veure que es presentin les línies polítiques de l’acord que desencalli la construcció. Però les bases ja s’han acordat i si la consellera ve a Sabadell i visita el complex de gent gran del Parc Central, al costat d’on s’ha de fer la residència, només serà per anunciar un acord.

A Terrassa la segona residència la pagarà directament la Generalitat, a través dels fons europeus. És la mateixa fórmula que expressa Drets Socials en l’anunci de la visita a Sabadell.

Història d’una reclamació

La reclamació de dotar Sabadell de residències geriàtriques ve de principis de segle. La ciutat no en té cap de pública. Llavors la Generalitat va convenir finançar i gestionar la residència (en aquell moment fins i tot es va parlar d’una segona i una tercera). Era l’època dels tripartits d’esquerres abans de la crisi del 2008 quan l’executiu català parlava de les tres M (més mestres, més metges i més mossos) per mostrar caire social. Però la crisi i les retallades del govern d’Artur Mas van deixar aquell compromís en no res. La Generalitat va deixar de construir residències en sec.

A partir del 2015, amb el quatripartit a Sabadell i l’arribada d’ERC al govern català, la reclamació es va escalfar de nou. Però la Generalitat no es movia tampoc amb la coalició Junts pel Sí (Convergència + ERC). La consellera del ram del moment, Dolors Bassa (ERC), va ser sincera a Sol i Padrís: la Generalitat no gastaria un euro en totxo. Una forma de dir que com a molt concertarien i pagarien les places però no els equipaments.

L’únic intent de desencallar el conflicte no va quallar. El precedent és de l’any 2019, poc abans de les darreres municipals. El màxim que va poder rascar el govern municipal en l’anomenat pacte de la residència va ser un compromís per finançar un centenar de places públiques de residència. L’Ajuntament cedia el terreny (és el més habitual) però també construïa la residència i, el més novedós, n’assumia la seva gestió, de forma directa com amb els complexos de gent gran o indirecta, per exemple, a través de l’empresa del Parc Taulí Sabadell Gent Gran. Aquell acord va ser defensat per ERC i per l’alcalde del moment, Maties Serracant, i rebutjat per la resta del consistori. El resultat va ser que, a pocs mesos de les eleccions, no va passar de ser un paper. No va arribar ni a conveni amb l’arribada de Marta Farrés a l’alcaldia. El PSC no volia ni sentir a parlar de gestionar l’equipament i les aproximacions amb l’encara conseller El Homrani van ser gèlides.

Tot va començar a canviar a finals de l’any passat. Aquest dijous es presentaran les línies marc del nou acord. Primer a porta tancada als membres de la Plataforma d’entitats per la Residència del sector sud de Sabadell. Es dona per descomptat que la residència serà de gestió pública. Se sap ja que es pagarà amb fons europeus Next Generation. Falta la lletra petita. Els representants veïnals i activistes socials esperen l’anunci amb expectació.

Més informació:

Foto portada: el solar on s’ha de fer la residència del sud. Autor: M.Tornel.