Foto portada: els acusats, a la banqueta, l'acusació a l'esquerra i les defenses a la dreta. Foto: David B.

Peça Montcada: vista per a sentència

  • Fiscal: “és un cas de ‘sota, caballo y rey‘. Cal contundència davant aquestes pràctiques.

  • La defensa demana la lliure absolució dels quatre acusats per tràfic d’influències i prevaricació.

Les conclusions finals de les acusacions i les defenses han protagonitzat la tercera i darrera jornada del judici de la peça 5 del cas Mercuri, més coneguda com a peça Montcada.

El cas que jutja si va haver-hi tràfic d’influències i prevaricació en la col•locació de Carmina Llumà a l’ajuntament de Montcada ha quedat vist per a sentència aquest divendres. Després de tres jornades, la vista oral s’ha tancat amb les conclusions.

Anticorrupció manté la petició de pena

El fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, ha mantingut la petició de penes. En les seves conclusions finals, ha defensat que ha quedat demostrat com l’ajuntament de Montcada, liderat per la seva alcaldessa, Maria Elena Pérez, va iniciar un procediment per contractar un directiu i un cop iniciat aquest, va modificar el seu transcurs per fer que Carmina Llumà fos la contractada. “Aquest cas és clar: 1 més 1 són 2 o, dit d’una altra forma, és un cas de ‘sota, caballo y rey’. Es tracta d’un supòsit extraordinàriament senzill en quant als fets”, ha dit Bermejo, qui ha demanat al tribunal “contundència” contra “aquest tipus de practiques polítiques”.

Acusació popular

Per la seva part, l’acusació popular, representada per l’advocat Raúl García Barroso i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, han demanat mantenir les penes a l’exdiputat Dani Fernández, l’exalcalde sabadellenc Manuel Bustos i el regidor Paco Bustos. Els tres polítics asseguren que es van limitar a donar la seva opinió pensant que es tractava d’un càrrec de confiança (més info: ‘Bustos: “Llumà era la candidata de l’alcaldessa“). Tot i així, l’acusació popular demana dos anys de presó per cadascun i sis anys d’inhabilitació per tràfic d’influències. Per l’alcaldessa de Montcada demanen una inhabilitació de 10 anys i una multa de 100 euros diaris durant vuit mesos per prevaricarió.

La defensa demana l’absolució

En el torn de les defenses, el pes l’ha dut el penalista Cristóbal Martell, defensor de Manuel Bustos i de Dani Fernández. Ha defensat la lliure absolució dels seus clients amb tota una varietat de motius. Segons Martell, les bases que regien el procés selectiu eren nul•les. A més, els germans Bustos i Fernández desconeixien que existien i pensaven que es tractava d’un càrrec de confiança però a sobre es van limitar només a expressar la seva opinió i en cap cas van pressionar l’alcaldessa. Per la seva banda, l’alcaldessa, preocupada perquè el procés de selecció deixava fora una especialista de primer ordre en urbanisme (“una crack”, en paraules de Martell) va decidir influir en la seva contractació, sense pressionar però les psicòlogues que feien una part del procés selectiu, que van afirmar aquest dijous haver modificat el llistó de la convocatòria a petició del consistori vallesà (més info: ‘Les psicòlogues admeten haver modificat el llistó‘). El tribunal a més haurà de decidir si les proves obtingudes a través de les converses telefòniques queden prohibides, el que seria un cop fort pel cas.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, l’advocada de la defensa que ha representat l’alcaldessa, Deborah Quintero, ha defensat que la participación en el procés de selección de Maria Elena Pérez va ser en la reunió amb les psicòlogues de l’empresa externa “per preguntar” si Llumà també podia ser apta per a la tasca.

La sentència, en un mes

Segons diverses fonts, s’estima que la sentència trigarà unes setmanes, sent la durada més probable entre un i dos mesos. A la sortida del Palau de Justícia, cap dels acusats ha volgut fer declaracions. Tampoc han fet ús del seu dret a la paraula dins de la sala de vistes.

Foto portada: els acusats, a la banqueta, l’acusació a l’esquerra i les defenses a la dreta. Foto: David B.

2 Comments