Foto portada: la periodista Karen Madrid, el guanyador del Premi Sabadellenc de l'Any, Manuel Cervantes, i el director de iSabadell, Jordi de Arriba. Autor: Juanma Peláez.

Quins són els finalistes del Premi Sabadellenc de l’Any 2022?

FIAC Idiomes patrocina el Premi Sabadellenc de l'any 2021
FIAC Idiomes patrocina el Premi Sabadellenc de l’any 2022

El proper 15 de febrer comença el període de votació per escollir el Premi Sabadellenc de l’Any 2022, que organitza el diari digital iSabadell amb la col·laboració de l’Ajuntament i Ràdio Sabadell i el patrocini de FIAC Idiomes. Els finalistes són la pianista Laura Andrés, l’activista cultural Ma Antònia Cabistany, l’esportista Queralt Castellet, el denunciant dels crims del franquisme davant la justícia internacional Antonio Martos i el director de fotografia Tomàs Pladevall. El premi s’entregarà en un acte públic el proper 15 de març al vespre.

El diari digital iSabadell vol reconèixer i projectar el talent sabadellenc amb l’entrega del Premi Sabadellenc de l’Any, que ara arriba a la segona edició. És un reconeixement que barreja disciplines molt diverses i mèrits de tota mena però que tenen en Sabadell i l’excel·lència el seu nexe. El premi té una edició anual, s’escull en una votació popular oberta a la ciutadania i dona un paper especial als subscriptors de l’iSabadell.

Quins són els finalistes?

Els finalistes de l’edició 2022 són els següents:

· Laura Andrés, pianista. Premi Enderrock al Millor disc de clàssica- contemporània 2022, any en que va publicar l’àlbum Kintsugi després de l’èxit de #blanc (2021). Andrés és una artista reconeguda per grans estrelles com Shakira. Per al 2023 té un bon grapat de concert per endavant.

· M Antònia Cabistany, activista cultural. Cabistany és l’alma màter de l’Espai Àgora, el cafè-teatre ubicat al centre cívic de Sant Oleguer que l’any 2022 va complir 25 anys. Per l’Àgora ha passat bona part de la vida sabadellenca del darrer quart de segle.

· Queralt Castellet, esportista. La surfista de neu (snowboarder) Queralt Castellet va tenir un 2022 de somni. Al febrer es va penjar la medalla de plata als Jocs Olímpics d’hivern de Pequín, sent la primera catalana medallista en unes olimpíades de neu. Eren els seus cinquens Jocs, tot un rècord, dos d’ells sent l’abanderada de la delegació. Al desembre el Comitè Olímpic Espanyol la va escollir com a Millor Esportista espanyola de l’any.

· Antonio Martos, denunciant dels crims del franquisme davant la justícia internacional. La tortura i mort del seu germà petit Cipriano al setembre de 1973 (fa 50 anys) marca la vida d’Antonio Martos, qui després d’intentar aclarir el crim durant anys a l’Estat xocant contra la Llei d’Amnistia va portar els fets a la justícia argentina l’any 2016. La seva insistència va remoure un dels crims ocults del franquisme. L’any passat la Generalitat va començar el procés per exhumar les restes de Cipriano de la fossa comuna on van ser llençades a Reus. Sense la denúncia de l’Antonio, no hauria estat possible.

· Tomàs Pladevall, director de fotografia. Pladevall ha estat el responsable de la direcció de fotografia de més de 400 gravacions, però també s’ha encarregat de la il·luminació de muntatges teatrals o cerimònies com les dels Jocs del 92. L’any 2022 va rebre el Premi Gaudí d’Honor a la seva trajectòria.

En els propers dies, explicarem cada perfil amb més deteniment.

Com s’han escollit els finalistes?

El nom dels cinc finalistes surt d’una reunió i votació posterior entre els membres, col·laboradors i subscriptors del diari digital iSabadell, que van aprovar les bases del premi i van fer una proposta de 15 noms amb mèrits per a ser finalistes. D’entre aquests 15 noms, les cinc persones més votades són les que ara passen a la fase final.

15 de febrer: comencen les votacions

A partir del 15 de febrer es podrà votar el candidat favorit. El període de votacions estarà obert fins el 14 de març a la mitjanit. La principal particularitat del premi és que el guanyador s’escull per votació popular. Cada persona pot votar només una vegada.

L’acte

El 15 de març, a partir de les 19.30 hores, es durà a terme l’acte d’entrega del Premi Sabadellenc de l’Any al Teatre Principal. Les entrades són gratuïtes i es posaran a disposició de la ciutadania uns dies abans a través de la pàgina web de l’Ajuntament, col·laborador del premi. Els subscriptors de l’iSabadell tenen l’entrada assegurada. L’acte serà retransmès per streaming i també per Ràdio Sabadell.

El guardó

El Premi Sabadellenc de l’Any consisteix en una escultura de bronze de l’artista Ramiro Fernández, a hores d’ara un dels més internacionals de Sabadell. Una creació amb el seu estil i un concepte diàfan: ceba, com a símbol de Sabadell, i llorer, com a sinònim de premi o guardó. L’escultura té la particularitat que tindrà petites variacions cada any.

Premi Sabadellenc de l’Any 2021

El premi es va convocar per primer cop l’any passat. El guanyador va ser el doctor Manuel Cervantes, en representació de la tasca dels sanitaris durant la pandèmia de la Covid. Els finalistes van ser l’escriptora Montse Barderi, el cantant Sergio Dalma, la waterpolista Maica García i el nedador Òscar Salguero.

Informació relacionada:

Foto portada: la periodista Karen Madrid, el guanyador del Premi Sabadellenc de l’Any 2021, Manuel Cervantes, i el director de iSabadell, Jordi de Arriba. Autor: Juanma Peláez.

Comments are closed.