Lluis Blanch

Lluís Blanch: “la medicina del futur serà personalitzada”

FIAC Idiomes patrocina el Premi Sabadellenc de l'any 2021
FIAC Idiomes patrocina el Premi Sabadellenc de l’any 2023

Comencen aquesta setmana la publicació dels perfils, entrevistes i vídeos dels candidats al Premi Sabadellenc de l’Any 2023. Ho fem per ordre alfabètic amb Lluís Blanch, director mèdic de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, que va ser acreditat l’any 2023 per l’Institut Carlos III entrant a l’elit de la recerca mèdica de l’Estat.

Blanch treballa a l’hospital de Sabadell des de fa més de 35 anys i és al capdavant de l’I3PT des de la seva creació i de la branca d’innovació i recerca de l’hospital de Sabadell des de finals del segle passat.

Què significa I3PT i què signifiquen aquests sigles per a vostè?
L’I3PT és l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí. Estem en un edifici nou i som un institut acreditat pel ministeri de Ciència del govern espanyol. Una fita que perseguim fa més de 20 anys. Tenim una pila d’investigadors i estem a l’elit dels instituts hospitals de recerca i innovació a Espanya. Només hi ha 35. Per arribar fins aquí s’ha hagut de treballar moltíssim.

És una fita col·lectiva. Però a nivell personal és un dels grans objectius de la seva vida?
Sí, perquè he decidit fer la meva carrera professional al Parc Taulí. Soc especialista en medicina intensiva, les UCI, que s’han fet populars amb la covid. Vaig estar un any a Canadà. Al tornar em vaig incorporar. L’any 89 vaig arribar aquí per fer aquesta especialitat però també per fer créixer l’hospital. Calen alguns elements: l’assistència de qualitat en primer lloc. Però també créixer en coneixement, que vol dir universitat, recerca i innovació, perquè no es pot separar de l’assistència. Vaig marxar al cap d’un temps als Estats Units. Un altre any. I al tornar vaig agafar la responsabilitat de la direcció científica del Parc Taulí. Volíem ser institut de recerca. Necessitàvem 12 coses i només en teníem dues: ser unitat docent, formar estudiants de Medicina. Finalment ho hem aconseguit aquest any 2023.

D’on prové la seva vocació per la medicina i la recerca?
Potser influenciat per les sèries de televisió de l’època. No ho sé. Però és vocació de servei a les persones. La recerca és inherent a la formació que vaig tenir a l’hospital de Sant Pau, on vaig fer la residència. Hi havia un equip mèdic que ens feia constantment preguntes del que els passava als malalts. Incloïa no només la malaltia que tenien sinó també els perquès. Hi havia directius que t’estimulaven a fer recerca. Vaig guanyar una beca d’intercanvi Quebec-Catalunya i me’n vaig anar a Montreal a seguir fent recerca. Quan vàrem venir aquí, l’equip liderat pel doctor Toni Artigas va veure que teníem molta vocació per fer recerca i innovació. La innovació és singular a tot el territori espanyol.

Vostè és nascut a Sabadell i hi ha fet gairebé tota la seva carrera a la ciutat. Parli’m una mica de la seva vinculació amb la ciutat, dels seus orígens, de la zona amb que se sent més proper…
Vaig néixer al carrer Ferran Casablancas cantonada Padilla, que ara és Avellaneda. Vaig anar a les Escoles Pies. I conservo molts amics d’aquella època. He viscut a Sabadell molt temps i des de fa 20 anys visc a Sant Quirze. Em moc molt per la ciutat bàsicament a peu. La meva vida està arrelada aquí excepte els temps que vam viure a Montreal o a Minneapolis.

Ser de Sabadell, viure-hi i treballar-hi ha estat un avantatge per a vostè o una limitació? Molta gent surt per tenir una carrera professional més ambiciosa.
Si digués que és una motivació treballar a la meva ciutat no seria ben bé cert del tot.

La meva motivació ha estat treballar en un hospital que tenia moltes fites per aconseguir, les podia i les pot aconseguir i té una àrea d’influència espectacular i una universitat espectacular. Quan vam venir aquí, era molt clar que havíem de ser punta de llança d’aquesta transformació. Aleshores és un repte quan no hi ha cap servei de medicina crítica o de UCI tenir-ne un i començar tot aquest camí.

Ara tenim un dels millors serveis que hi ha et diria a Catalunya, a Espanya i fins i tot diria que al món sense deixar de dir la veritat. He contribuit a això i hi estic orgullós.

L’any passat l’Institut Carlos III va acreditar l’I3PT a l’elit dels instituts de recerca, com dèiem abans. Com somia l’I3PT del futur?
L’I3PT del futur ha de tenir dues singularitats. Una ja la tenim. La innovació i la recerca que es fa. Hem estat pioners en treballar amb especialitats i amb disciplines poc habituals en medicina per anar cap a la medicina del futur.

La medicina del futur no la faran metges i infermeres. La faran biòlegs, la faran enginyers informàtics, enginyers en dades, enginyers en software, genetistes. Des de fa molts anys que tenim incorporats enginyers perquè són molt tecnològics. Enginyers en telecomunicacions. Fem dissenys i desenvolupaments de software d’imatge que es fan servir a altres hospitals, software per fer cirurgia digital, cirurgia 3D. Tot això això ja es fa aquí.

I fem molts casos de medicina personalitzada en cirurgia protèsica, en cirurgia de fractures. Personalitzem les cirurgies en funció del que té el pacient. Això requereix fabricar, bioenginyeria, software molt especialitzat… tot per dir-li al cirurgià: ‘aquesta és la peça que faràs servir, que fem el motllo i s’industrialitza amb el material que s’ha de posar al malalti.

Innovar és personalitzar. I això és el que ens han reconegut des del Carlos III. Coordinem la innovació a tota Espanya, de tots els hospitals, per encàrrec del ministeri de Ciència de l’Instituto Carlos III. On volem anar? Volem mantenir això. Però hem d’anar cap a la medicina del futur que són les teràpies avançades, la medicina personalitzada, la medicina genètica, la farmacogenòmica. Cada persona és única i quan ve a l’hospital se li ha de donar allò que necessita aquella persona.

Això val sigui per una pròtesi, que ja ho fem, o sigui amb un point of care. Et punxen i et diuen que de tal medicament necessita aquesta dosi o que d’aquest medicament no li posarem perquè farà una al·lèrgia. És a dir, personalitzar al màxim. Hem de ser un hospital capdavanter en medicina avançada, en teràpies avançades, en medicina personalitzada en tots aquests aspectes sense deixar la formació d’infermeres, de metges i tot el que ja estem fent amb la UAB, tot el que fem amb els nostres desenvolupaments de transparència, d’innovació… I això el Parc Taulí ho pot tenir. Té una àrea d’influència enorme. Tenim dos heliports. L’hospital ha crescut en edificis. El Taulí és un hospital amb un futur impressionant.

Com millora el que fa a a l’I3PT l’atenció que rep un pacient a urgències o que ha de passar per una operació o que està a planta?
El que es fa aquí millora la qualitat assistencial dels pacients perquè des de l’I3PT tenim en compte els problemes i investiguem com solucionar-los de forma el més personalitzada possible. La innovació i la recerca es fa per millorar al cap i a la fi l’assistència al pacient. Buscar solucions amb tecnologia. Intentem entendre perquè un malalt quan se’n va a casa està trist, o té trastorns cognitius. La recerca i la innovació ajuda als malalts d’aquí, que són similars a altres. Si no féssim això els ajudaríem amb el que es fa a altres hospitals. Però nosaltres volem ser més actius. La recerca i la innovació és clau en l’assistència perquè la millora. I a més obre nous camps d’investigació, d’exploració, de finançament per personalitzar la medicina, que és el futur. Que t’hagin de canviar una pròtesi i sigui fàcil a partir d’una ressonància, d’un TAC, d’un programaria, d’una programació aditiva i que una empresa et faci la pròtesi de titani absolutament personalitzada.

Què representa per a vostè estar nominat a Sabadellenc de l’Any 2023, que es decidirà per votació popular.
Significa un reconeixement molt gran que no sé si me’l mereixo perquè si jo faig totes aquestes coses és perquè hi ha un equip al darrera impressionant i per tant és un mèrit de moltíssima gent fins i tot més que meu. Però indubtablement és un reconeixement que és volgut, que m’agrada pel que representa i pel que representa també per tota la gent de l’institut i que hi ha treballat durant aquests anys.

Calendari de publicació

  • Dilluns 4 de març: Lluís Blanch.
  • Dimarts 5 de març: Juan Manuel Cañizares.
  • Dimecres 6 de març: Judith Forca.
  • Dijous 7 de març: Mara Jiménez.
  • Divendres 8 de març: Joaquima Júdez.

VOTA el Sabadellenc de l’Any 2023:

Foto portada: Blanch