Marta Farrés, regidora de Serveis Socials

5 dades sobre la crisi social a Sabadell

  • Fa 5 anys el 28 per cent d’atencions eren per problemes econòmics; ara són el 80 per cent.

  • L’ajuntament ha multiplicat per cinc el pressupost per urgències socials.

La crisi ha disparat el número d’usuaris de Serveis Socials. Però no només: ha modificat els motius pels quals la ciutadania s’hi dirigeix i ha creat nous usuaris. Tot en un context de manca d’ingressos i retallades. L’ajuntament ha presentat un balanç de l’activitat de Serveis Socials, que resumim breument.

1. Vuit de cada 10 atesos a Serveis Socials són per problemes econòmics

La consulta any per any de l’Anuari Estadístic de Sabadell mostra com la crisi ha anat variant el tipus d’atenció precisades pels usuaris de Serveis Socials de Sabadell. Les dades de l’any 2007 reflecteixen que els problemes econòmics eren només la tercera motivació amb més usuaris a Serveis Socials. Abans estaven els problemes derivats de la salut i les tramitacions de la llei de Dependència, que ocupaven 44 de cada 100 consultes. En segon lloc, hi havia els problemes legals, que ocupaven una de cada quatre consultes. Gairebé el mateix passava amb els problemes econòmics. El 22 per cent d’usuaris de Serveis Socials hi anaven per problemes econòmics, i un 6 per cent directament per fam.

Cinc anys després, la situació ha canviat de forma radical. Vuit de cada 10 atencions a Serveis Socials estan directament relacionades amb problemes econòmics. Un percentatge que ha anat pujant de forma ràpida, especialment entre l’any 2008 i 2010. I és que si l’any 2008, els problemes econòmics responien al 25 per cent d’atencions, un any després ja eren motiu de la meitat de consultes a Serveis Socials. L’any seguent, el 2010, set de cada 10 consultes ja eren per problemes de diners. En els últims dos anys aquesta xifra no ha fet més que anar a més, fins el 80 per cent actual.

2. Les partides d’emergències socials es multipliquen

L’ajuntament de Sabadell assegura que les partides destinades a emergències socials s’han multiplicat per cinc des de l’inici de la crisi. Actualment es destinen 900.000 euros a aquest efecte, segons la regidora de Serveis Socials, Marta Farrés.

L’any 2007 es destinaven cinc vegades menys, entre 180.000 i 200.000 euros. L’any vinent, el 2013, es destinaran uns 960.000 euros (300.000 euros al Rebost Solidari) i 660.000 a emergències.

El pressupost de l’ajuntament preveu que l’any vinent Serveis Socials tingui un pressupost de 13 milions d’euros. Convergència i Unió ha denunciat públicament que aquesta partida retrocedeix un 16 per cent respecte el pressupost de l’any 2012.

3. 12.000 famílies usen Serveis Socials

La crisi ha fet augmentar els usuaris de Serveis Socials. Segons Farrés, hi ha 12.000 famílies a la ciutat que, per un motiu o altre, són usuàries de Serveis Socials. Representa 13 de cada 100 sabadellencs. Des de l’inici de la crisi ha pujat un 60 per cent el número d’usuaris.

A més, segons les dades de l’ajuntament, la crisi ha obligat a persones mai abans usuàries de Serveis Socials a ser-ho. També s’ha detectat que sorgeixen altres problemes si la manca d’ingressos econòmics i de feina s’allarga en el temps. Per exemple, problemes en les relacions familiars o per mantenir el pis. Uns resultats que es poden complementar amb els efectes a la salut de la crisi, explicats fa uns dies a l’Hospital Parc Taulí.

4. Més de 2.000 beneficiaris cobren el PIRMI

Sabadell té en l’actualitat té uns 700 expedients i 2.109 beneficiaris de la Renda Mínima d’Inserció (més coneguda com el PIRMI). Dins aquest beneficiaris, hi ha uns 900 menors d’edat.

L’ajuntament assegura que, arran dels ajustos en aquesta prestació per part de la Generalitat, han baixat un 30 per cent els beneficiaris de la Renda Mínima. Això ha provocat, segons l’ajuntament, més pressió sobre el Rebost i altres recursos ja que s’ha limitat aquesta prestació (d’uns 400 euros mensuals) a alguns beneficiaris.

5. 5.000 persones cobren la llei de Dependència

Segons les dades de Serveis Socials, a Sabadell hi ha uns 4.900 casos actius que cobren la llei de Dependència. Entre el 2004 i el 2008 aquests tràmits eren els principals de Serveis Socials, però ara no representen ni un 20 per cent de les atencions.

D’aquest gairebé 5.000 casos, el 60 per cent està cobrant una prestació com a cuidador, el 25 per cent cobra la prestació i té alguns serveis com l’atenció a domilici, auxiliar de la llar o teleassistència. Finalment, un 15 per cent opta per portar la persona dependent a un centre de dia o una residència.

Altres dades

Segons ha trascendit en diversos debats i compareixences, a Sabadell ara per ara només el 30 per cent dels aturats cobren alguna prestació. De fet, un de cada tres aturats, gairebé 8.500 persones, ja no cobra res, ni la prestació d’atur ni cap altre subsidi.

El Rebost Solidari atèn més de 2.200 famílies al mes i calcula que l’any 2013 seran 3.000.

Foto portada: La regidora de Serveis Socials, Marta Farrès, presentant les dades. Autor: J.Peláez /Aj. SBD.

Comments are closed.