Foto portada: un ciutadà votant al CEIP Pau Casals, aquest matí. Autor: R.Benet.

Anàlisi: ’26J, repeticions i diferències’

A grans trets, el comportament electoral dels sabadellencs el 26J no ha aportat gaires novetats respecte als comicis del 20D de l’any passat, encara que alguns d’aquests canvis són prou significatius per a copsar les tendències de fons.

La primera data a destacar és l’increment de l’abstenció, del 5,96 per cent, que fou una mica superior a la mitjana catalana que va augmentar un 4,77 per cent respecte al 20D. Al Districte 1 (Centre) la pujada de l’abstenció ha estat inferior (5,27%) en comparació a la mitjana de la ciutat, mentre que al Districte 3 (Ca n’Oriac) ha estat superior del +6,59% i al Districte 6 (Zona Sud) del +6,73%. De manera que es repeteix la norma habitual que l’abstenció és sempre major als barris obrers que als districtes de les classes mitjanes.

A tota la ciutat, En Comú Podem (EPC) va repetir la victòria de les anteriors generals amb un petita baixada de mig punt percentual, seguit del PSC que puja en la mateixa proporció (+0,51%) en la que descendeix EPC. ERC i PP, en les dues polaritats de l’espectre ideològic en l’eix nacional, són les forces més beneficiades ja que ambdues guanyen 1,9 per cent respecte a les legislatives del 20D. D’altra banda, Ciutadans (C’s) i CDC són les dues formacions més perjudicades de la jornada electoral. El partit taronja cedeix dos punts percentuals i els convergents perden 1,65 per cent. Unes xifres que indiquen que una part dels electors de C’s s’han decantat aquesta vegada pel vot útil al PP i, de la mateixa manera, votants convergents han emigrat a ERC, com vot útil independentista, seguint en tots dos casos la mateixa pauta de la resta del país.

Això ha comportat modificacions en l’ordre de les forces polítiques de la ciutat. Respecte al 20D, a les tres primeres posicions repeteixen EPC, PSC i ERC, però a les tres darreres s’observen canvis significatius. PP passa de la sisena a la quarta posició, C’s de la quarta a la cinquena i DiL/CDC de la cinquena a la sisena, encara que les diferències entre aquestes tres forces siguin molt petites i totes tres es situïn al voltant del 11 per cent de suport electoral.

El vot territorial

La distribució territorial del vot ha seguit la pauta que és habitual en una ciutat marcada per la dualitat centre/perifèria, classes mitjanes/classes treballadores, llengua catalana/castellana. Al Districte 1 va guanyar ERC amb el 26,48 per cent dels vots i un increment percentual del 3,08 per cent del vots, seguit de CDC (22,82%), EPC (21,02%), PSC (10,06%), PP (8,99%) i C’s (7,93%). Aquí la data més remarcable és la pèrdua de 2,24% de DiL/CDC respecte als comicis del 20D i que han anat a parar a Esquerra.

Al Districte 3 les proporcions s’inverteixen, EPC es destaca com a primera força amb el 34,1% dels vots, seguit del PSC (28,22%), C’s (14,22%), PP (12,91%), ERC (5,07%) i CDC (1,82%). Aquí s’ha de observar que EPC perd el 1,48% dels vots, quasi el mateix percentatge que guanya el PSC (+1.34%), de la mateixa que els suports electorals que perd C’s (-2,56%) es corresponen a la pujada del PP (+2,34%). Un comportament molt similar s’observa al Districte 6, amb la notable diferència que aquí PP amb el 15,37% dels vots supera a C’s que va obtenir el 12,11% de sufragis el 20D. A les passades generals, en aquest districte, la formació taronja va quedar pel damunt del PP amb un diferència al seu favor del 2,47% que ara s’ha invertit a favor del partit conservador que treu 3,26 punts més que C’s.

Els dos eixos

A nivell global de ciutat, a l’eix nacional s’observa un lleugeríssim avenç del vot independentista. A les generales del 2015, ERC més DiL van obtenir el 26,13 per cent dels sufragis i ara han tret el 27,05 per cent dels suports electorals. Un petit increment que pot explicar-se pel diferencial de l’abstenció entre els districtes de les classes mitjanes i treballadores i que indica un estacament del vot secessionista que, fins ara, s’ha demostrat incapaç d’augmentar la seva penetració electoral als barris perifèrics.

En l’eix social, esquerra/dreta, la suma de EPC, PSC i ERC va obtenir al 2015 el 60,96 per cent del vots, mentre que PP, C’s i CDC el 35,04 per cent. En aquests comicis les tres forces d’esquerra van situar-se en el 62,87 per cent dels vots i les tres formacions del centre-dreta 33,9 per cent la qual cosa implica un lleuger avenç de les formacions d’esquerra a la ciutat.

En conclusió, a Sabadell no s’observen grans canvis respecte al comportament d’altres municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i del país. EPC sembla haver tocat sostre electoral i ha estat incapaç de créixer a costa del PSC que fins i tot ha millorat lleugerament el seus resultats. Encara pitjor han anat les coses per C’s, que ha experimentat un significatiu transvasaments de vots a favor del PP. En el bloc sobiranista continua, lentament però sostingut, l’avenç d’ERC com a força hegemònica del moviment independentista.

Foto portada: un ciutadà votant, aquest diumenge. Autor: R.Benet.

2 Comments