Zona blava Sabadell

Anàlisi d’aplicacions mòbils: ‘ElParking’

Aquesta és l’última entrega del seguit d’anàlisis que hem fet aquest agost d’aplicacions mòbils amb regust sabadellenc. Per acomiadar-nos, però, farem una petita excepció respecte a les altres tres aplicacions que hem vist: avui parlarem d’ElParking, una aplicació que no és exactament sabadellenca, però que sense cap mena de dubte té presència a la nostra ciutat.

Si la setmana passada parlàvem d’una aplicació per moure’s en transport públic per Sabadell, TUS – Bus Sabadell, aquesta setmana fem tot el contrari: parlarem de com moure’ns amb transport privat, més concretament, amb cotxe.

Aplicació al Play Market.
Aplicació al Play Market.

No és cap secret que aparcar per Sabadell, sobretot pel centre, és un infern. Com a la majoria de ciutats grans, hi ha poques places i quasi sempre acabarà tocant passar per caixa. Per tant, posats a pagar, almenys provem d’optimitzar el temps (i la gasolina) que gastem trobant llocs: aquí és on entra ElParking, una aplicació disponible a diverses ciutats, inclosa la nostrada Sabadell, que ens fa la vida més fàcil a l’hora de buscar aparcament.

Un aclariment abans de continuar: ElParking és una empresa privada que no té res a veure amb l’administració, simplement arriba a acords per a poder operar les funcionalitats que veurem a continuació. Aquest fet queda palès en la qualitat general de l’aplicació que, tot i no ser del millor que es pot trobar al mercat, queda lluny dels nyaps que hem anat veient aquestes últimes setmanes.

Portada de l'aplicació
Portada de l’aplicació

Si volem fer servir aquesta aplicació, el primer que haurem de fer és registrar-nos. A més, si en volem la funcionalitat completa, també haurem de registrar el nostre vehicle (marca, model, color, matrícula…). És evident que això és molest (sobretot tenint en compte la quantitat de dades personals que estem ‘regalant’), però és lògic que necessitin aquestes dades, i el procés és ràpid i només s’ha de fer una vegada. Una altra cosa que també haurem de configurar és un mètode de pagament.

Bàsicament hi ha dos tipus d’aparcament de pagament a les ciutats: els pàrquings i les zones blaves (i verdes). Per tant, l’aplicació que ens ocupa avui ens ofereix la possibilitat d’aparcar a les dues. Només d’entrar un cop tot configurat, ens trobem amb un mapa, on ens ressalta una zona de carrers (zona blava on podem aparcar) i on tenim marcats certs punts (els pàrquings privats).

El registre és senzill
El registre és senzill

Si volem aparcar a la zona blava, simplement confirmem que estem en aquella zona, i ens apareix un parquímetre virtual a la nostra pantalla. Li diem quant de temps hi volem estar, i marxem. No cal anar físicament al parquímetre ni posar cap tiquet al cotxe.

Després, tenim una pantalla on podem veure els tiquets que tenim actius i allargar-los en el cas que sigui necessari. La gràcia doncs, és que com que tenim el pagament ja configurat i la policia sap el nostre cotxe (també configurat abans), el fet d’aparcar ens serà infinitament més pràctic.

Una funcionalitat que no implementa (perquè evidentment seria molt complexa de dur a terme), és el fet que ens digui on hi ha places d’aparcament de zona blava disponibles.

Zones blaves de Sabadell
Zones blaves de Sabadell

En el cas que vulguem aparcar en un pàrquing, l’aplicació ens ofereix comparar preus dels diferents que tenim més propers, per a poder ser més eficients i estalviar alguns diners. Un cop al pàrquing, seguiríem el procés habitual, tot i que ens recomanen fer servir el servei de ViaT (tot i que això donaria per un altre article sencer).

Per tant, ens trobem amb una aplicació força completa i ben feta que ens permet agilitzar l’experiència d’aparcar en una ciutat com Sabadell (o altres ciutats, per tant, no caldrà instal·lar múltiples aplicacions per múltiples ciutats).

Això sí: si no volem pagar, ens tocarà continuar fent voltes esperant tenir sort.

Foto portada: la zona blava del Vapor Turull, entre els carrers Creueta i Sant Josep, al Centre. Autor: David B.