SBD x I

ANC: “Cal accelerar el procés. Cal convocar la consulta”

  • L’Assemblea Nacional Catalana organitza un acte per la independència a la Faràndula.

  • Representants de CiU, ERC i la CUP hi assisteixen. ICV-EUiA es desmarca.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha omplert aquest dijous la Faràndula en un acte en favor de la independència de Catalunya. Les formacions sobiranistes han donat una imatge d’unitat, juntament amb representants de la societat civil. Tot i estar confirmada la presència de la copresidenta d’ICV, Dolors Camats, finalment ha declinat assistir-hi.

Un gran estelada al fons de l’escenari donava la benvinguda a l’acte convocat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’entitat que va convocar la manifestació de l’Onze de Setembre en favor de l’Estat propi. A la platea i l’amfiteatre, més de 1.000 persones segons ha assenyalat el presentador de l’acte, l’actor Quim Masferrer (ex Teatre de Guerrilla).


Podeu veure l’àlbum de fotos a Flickr.

Preparats per a intervenir, diversos representants del món cultural i associatiu català, així com el secretari d’Organització de Convergència Democràtica (CDC), Josep Rull, el president d’Esquerra, Oriol Junqueras i el diputat de la CUP, Quim Arrufat.

A continuació destaquem el més destacat de la desena d’intervencions que s’han fet. L’acte ha durat unes dues hores i ha estat tancat per una actuació musical del grup Port Bo, i amb Els Segadors, amb totes les persones que han intervingut dalt de l’escenari.

Carme Forcadell, presidenta de l’ANC: “Cal accelerar el procés i convocar la consulta”

La presidenta de l’Assemblea, que va ser regidora d’Esquerra a Sabadell entre 2003 i 2007, ha assegurat que “assolirem la plenitut nacional. Ara és el nostre moment”. Forcadell creu que, malgrat el que diguin les lleis, “la democràcia i la legitimitat democràtica hi estan per sobre” i s’ha mostrat a favor de convocar la consulta:

Cal accelerar el procés. Cal convocar la consulta amb un pregunta clara. I el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya han de liderar aquest procés”, ha dit, afegint: “Estem ja al tram final. I ens cal serenitat i sobretot unitat”.

Josep Rull, secretari organització CDC: “Hem d’anar al cap i al cor de la gent”

El terrassenc Josep Rull ha assegurat el procés sobiranista està liderat per la ciutadania i “és una mobilització com no pot fer cap altre poble a Europa”. En aquest sentit, ha assegurat que cal convéncer encara molta gent, i ha animat a fer-ho amb arguments i amb emocions. “Hem d’anar al cap de la gent, amb arguments, però també al cor, amb emocions”. Ha assegurat que Catalunya no és viable dins Espanya i que el projecte sobiranista és “per la gent del Centre i la Creu Alta però també pels d’Espronceda i Torre-romeu”.

Oriol Junqueras, president ERC: “Estimeu la gent”

El president d’Esquerra ha assegurat que cap estat que ha aconseguit aquesta condició després ha demanat fer marxa enrere i que Catalunya “necessita les millors eines a la nostra mà”. En aquest sentit, ha dit que cal aconseguir la complicitat de la gent que “ha fet coses importants en aquest país”. Ha anomenat l’antic PSUC, el PSC o els sindicats.

Ens els hem de guanyar. El millor argument per convéncer-los no és econòmic ni polític. El millor argument és el compromís i l’esforç. Més important que ser independentista és estimar la gent. Estimeu la gent i ens estimaran”.

Quim Arrufat, diputat CUP: “Volem un futur no només diferent sinó millor”

El diputat de la CUP Quim Arrufat, ha assegurat que Catalunya ha de fugir de l’autocomplaença i que cada independentista guanyat ha de sortir al carrer, amb un somriure, a explicar els arguments. “Cada cop hi ha més gent que creu que cal enderrocar el mur que significa Espanya. Cal molta gent i amb idees molt grans perquè no només volem un futur diferent sinó que volem un futur millor”.

Teresa Mira (ICV Sabadell) aclareix l’absència de Dolors Camats

L’organització havia anunciat l’assistència de la copresidenta d’ICV, Dolors Camats. Finalment, però, Camats ha decidit no assistir, donat el marcat to independentista de l’acte i al·legant que ICV crei que l’acte era pel dret a decidir. La membre d’Iniciativa a Sabadell, i de l’ANC, Teresa Mira, ha explicat que “a ICV caminem poquet a poquet però segur que serem en aquest procés i serem el cotxe escombra que anirà recollint els indecisos”. Malgrat els xiulets inicials, finalment la intervenció de Mira ha estat aplaudida.

Montserrat Carulla, actriu: “Brindarem amb xampany aviat”

L’actriu Montserrat Carulla, de les més aplaudides amb Forcadell, ha assegurat que, igual que va fer amb el franquisme, fa anys té una ampolla de xampany esperant a la nevera per quan Catalunya sigui un Estat: “Brindarem i ho farem aviat”. Carulla ha basat la seva intervenció en diversos poemes.

Muriel Casals, presidenta Òmnium Cultural: “El futur de la cultura catalana depèn de la sobirania”

La presidenta de l’entitat Òmnium, Muriel Casals, ha assegurat que, en contra del que es pensaven durant la dictadura, els més de 30 anys de democràcia espanyola han permès visualitzar com els catalans no poden exercir com a tals tampoc dins una Espanya democràtica i europea. “Ja no volem ser resistents ni una nació sense Estat. Ara volem anar endavant. I allò que semblava impossible ara és a prop”, ha dit.

Mercè Conesa, Associació de Municipis per la Independència

L’alcaldessa de Sant Cugat (CiU) ha intervingut en representació de l’alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Mª Vila d’Abadal. Conesa ha assegurat que “la ciutadania i els ajuntaments seran la punta de llança” del procés sobiranista. Conesa ha recordat que ja hi ha 667 ajuntaments de Catalunya (de 947) membres de l’Associació.

Isona Passola, presidenta de l’Acadèmica del Cinema Català:

La productora Isona Passola ha assegurat que l’Estat propi que volem “ha de ser millor que el que tenim”. Passola ha incidit en la importància de crear l’Estat en positiu, per exemple aclarint que el futur Estat català tindrà en el castellà una de les seves llengües, entre altres coses, per convéncer els 25 per cent d’indecisos que encara no saben que votarien en un referèndum per l’Estat propi.

Patrícia Gabancho, escriptora

L’escriptora d’origen argentí Patrícia Gabancho ha assegurat que “tenim la independència a tocar però és una batalla psicològica. La guanyarà el més resistent”. Ha destacat que Catalunya té tres elements: moviment popular, l’Associació de Municipis per la Independència i el lideratge polític al Parlament i el govern català. “La generació actual ha d’acabar la feina que va quedar a mitges a la Transició”, ha assegurat.

Montse Chacón, Sabadell per la Independència

La coordinadora de l’entitat Sabadell per la Independència, Montserrat Chacón, ha assegurat que el projecte independentista “ens pot garantir un futur millor”. Chacón ha recordat que al Vallès Occidental hi ha més de 300 persones treballant de forma voluntària a l’entitat.

Foto portada: Fi de l’acte, amb el Cant dels Segadors. Autor: David B.