Matilde Fernández

Balanç del cicle ‘SexualitatS’: “Les lleis van per davant de la societat”

  • El cicle sobre la diversitat sexual encapçalat per l’Aliance Française acaba a la Vapor Badia.

  • La baixa assistència de públic als actes sorprén els organitzadors.

Sabadell ha dedicat un bon grapat d’actes aquesta primavera a la diversitat sexual. L’anomenat cicle ‘SexualitatS’, que en bona part s’ha dut a terme a l’Aliance Française de Sabadell, ha arribat a la seva fi amb un acte a la biblioteca Vapor Badia, dut a terme dissabte. El cicle acaba amb un regut amarg per l’Aliance, que ha vist com ha estat poc seguit.

“Durant aquests mesos hem fet coses molt interessants per analitzar les sexualitats: sobre art, feminisme, homosexualitat… però el públic no ens ha respost”, assegura la programadora cultural de l’Aliance Française de Sabadell, Hélène Vietti.

Volíem veure si la societat local però també la catalana i la francesa havien evolucionat tant com les lleis. La resposta és que, ara mateix, no”, diu.

Vietti creu que malgrat que el cicle ‘SexualitatS’ ha tingut molt ressó mediàtic i ha estat conegut per la ciutadania, la por han impedit que més gent s’hi apropés. “Hem parlat de noves famílies, d’homoparentalitat i d’altres temes. Però sembla que s’han apropat sobretot militants del moviment LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transexuals) quan era un cicle obert a tota la ciutat”.

En aquest sentit, la mitjana de persones als actes ha estat inferior a la dotzena d’assistents. A l’exposició s’hi han apropat unes 150 persones, per unes 500 de l’exposició del cicle ‘Urbanoporosi’, que va ocupar les mateixes dates l’any passat.

Punt i final amb l’exministra Fernández

La que va ser ministra d’Afers Socials durant la campanya ‘Democracia es libertad‘, Matilde Fernández (PSOE) va protagonitzar l’acte, juntament amb el director de l’Aliance, Sebastian Bauer, i el regidor de Cultura, Quim Carné. Per vídeo havia d’entrar, a través d’un missatge, l’alcalde socialista de París, Bertrand Delanoë, el primer polític francès en declarar públicament la seva homosexualitat. Però finalment Delanoë no va intervenir. La forta oposició que està tenint l’aprovació del matrimoni igualitari a França feia poc prudent un missatge sobre el tema en vísperes a una manifestació contrària a la nova llei.

Al dia següent, desenes de milers de persones s’han manifestat a París contra la nova llei. I la situació al país veí és de tensió política i social.

No pensàvem que les coses anirien tan lluny”, diu Vietti, “però que sabíem que hi hauria oposició malgrat que la gent pensi que França és el país de la llibertat hi ha una mentalidad molt retardada”, diu, assenyalat la implicació de l’església en el moviment opositor, un fet poc habitual a França, així com de bona part dels partits de dreta al país.

A Sabadell, l’aprovació del dret a matrimoni va celebrar-se en el seu moment, en el marc del cicle ‘SexualitatS’, amb un brindis. L’entitat cultural es mostra favorable a l’aprovació de la nova llei.

“Caldrà un acte anual”

Vietti assegura que, segons els càlculs que indiquen que una de cada 10 persones és homosexual, a Sabadell hi han unes 20.000 persones LGBT i que el poc seguiment del cicle els reafirma en la necessitat de parlar del tema. “Potser caldrà fer un acte anual perquè veiem que cal molta feina en aquest tema”, diu.

Malgrat tot, està satisfeta amb l’assistència a l’acte central del Dia contra l’Homofòbia, amb un centenar de persones a la Casa Duran. Després l’Aliance va organitzar un sopar. “Molta gent es quedava a la porta. Els feia vergonya entrar. Fins i tot hi ha gent que ens ha dit que encara va a Barcelona a fer-se les proves del VIH perquè a Sabadell no volen. Creuen que Barcelona és més anònima. Tenim molta feina encara”, finalitza.

Foto portada: Bauer, Carné i Fernández, a la biblioteca Vapor Badia, dissabte. Autor: David B.