Jaume Guardiola

Banc Sabadell farà una fundació per gestionar els pisos socials

  • L’entitat financera té un benefici net de 51,1 milions en el primer trimestre (cau un 36 per cent).

  • El conseller delegat, Jaume Guardiola, alerta sobre els efectes de les mesures sobre el mercat d’habitatge.

Banc Sabadell ha guanyat en els tres primers mesos de l’any 51,1 milions d’euros, un benefici que cau el 36 per cent respecte l’any anterior degut a les provisions imposades per l’anomenat decret De Guindos II. L’entitat continua guanyant clients a gran velocitat i dóna per gairebé tancada les operacions d’absorció, després de rebre el Banco Gallego.

El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha presentat els resultats trimestrals aquest dijous a l’edifici Banc Sabadell de l’avinguda Diagonal. A nivell general, el Banc ha guanyat 51,1 milions en aquest trimestre, ha fet provisions per valor de 325 milions i guanya gairebé 1.800 clients cada dia. La presentació de resultats ha deixat altres aspectes destacables que resumim a continuació.

Nova fundació per gestionar els pisos socials

Guardiola ha assenyalat el Sabadell ha posat a disposició del Fons Social d’Habitatges 250 pisos amb un valor mitjà de 108.000 euros. En aquest sentit, assegura que s’han posat en marxa 1.200 habitatges per a lloguer social. També destaca que durant l’any 2012 ni el que va de 2013 no s’ha fet cap execució hipotecària. Assegura que l’any 2012 van signar 3.000 dacions en pagament, de les quals més d’un miler van anar acompanyades d’un lloguer social.

Guardiola ha reconegut el paper de les plataformes antidesnonaments, que “han sensibilitzat a la societat i a totes les persones que estem en aquest tema” i ha anunciat que l’entitat crearà una fundació, conjuntament amb entitats socials, per gestionar habitatge social. Anuncia que el parc d’habitatge social compta amb 2.083 pisos a tot l’estat. Guardiola ha dit que la fundació també vol evidenciar aquest paper que fa l’entitat i ajudar a “millorar la imatge del sector bancari”.

S’acaben les adquisicions

Després de comprar la xarxa d’oficines de Caixa Penedès a Catalunya i Aragó, i d’integrar l’antiga Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), el Sabadell ha adquirit via FROB el Banco Gallego. Segons Guardiola, és l’última adquisició de l’entitat catalana a aquesta escala, sense descartar alguna “molt petita adquisició o intervenció en algun lloc o plaça concreta”.

La integració del Banco Gallego

Guardiola s’ha mostrat confiat en la bona integració del Banco Gallego i ha assegurat que la plantilla ha d’estar tranquil·la. Així mateix, ha descartat tancaments d’oficines a Galícia. De la resta, molt focalitzades a Madrid, ha reconegut que “tancarem algunes”.

El conseller delegat ha anunciat que la integració es durà a terme el primer trimestre de l’any 2014 o fins i tot durant els últims mesos d’aquest 2013. Banco Gallego té una plantilla d’unes 700 persones, 125.000 clients, 120 oficines a Galícia i una seixantena a la resta de l’estat. Per l’operació, el FROB ha injectat 245 milions d’euros.

Les mesures de la Generalitat i la Junta d’Andalusia

Preguntat sobre el pla del govern català per gravar amb un impost els pisos buits d’entitats financeres, Guardiola ha assegurat que cal ser curòs perquè “si no col·loquen bé els incentius pot ser perjudicial i sortir al revés del que pretenen”, frenant la promoció.

Pel que fa a la mesura de la Junta d’Andalusia per expropiar habitatges, ha dit que la mesura pot canviar les regles del joc i ha recordat l’elevada deuda exterior d’Espanya. “Els acreedors estan pendents de que no es canviïn les regles”, ha avisat, assegurant que la mesura toca conceptes com la propietat privada.

El Sabadell a Galícia, Madrid, Comunitat Valenciana…

Banc Sabadell ha fet un salt en els últims anys en quant a la seva presència a la resta de l’Estat. En aquest sentit, Guardiola ha destacat l’operació de Banco Gallego, que permet situar l’entitat amb un set per cent de quota de clients. “Som una bona notícia per a Galícia”, assegura.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, després de la integració de la CAM, Guardiola desvetlla que el Sabadell vol ser el primer banc, “l’entitat de referència”.

En quant a la comunitat de Madrid, diu que el Sabadell ha de créixer però en aquest cas ha de ser en base a anar guanyant quota de mercat i volum de clients. També marca com a important el creixement a Andalusia, on tret de Màlaga, el Sabadell té menys d’un quatre per cent del total d’oficines de la zona.

Actualment, el Sabadell té un 14 per cent de les oficines de Múrcia, el 13 per cent d’Astúries i Lleó, el 12 per cent de Catalunya, el 10 per cent de la Comunitat Valenciana, amb el Gallego tindrà el 7 per cent de Galícia. També el 6 per cent de la xarxa d’oficines d’Euskadi, Balears i un 5 per cent a Madrid. L’any 2001, tenien 636 oficines a Espanya i ara en tindran 2.338.

Foto portada: Jaume Guardiola, a la dreta, presentant els resultats. Autor: J.d.A.

Comments are closed.