Josep Borrell. Autor: David B.

Borrell (PSC): “s’ha de recosir el país, però primer s’han de desinfectar les ferides”

El polític socialista ha fet una apel·lació a la militància per tal que tothom vagi a votar el proper 21 de desembre, per tal de constituir un govern no independentista que retorni la unitat cívica de Catalunya.

Unes 150 persones s’han aplegat al centre cívic Rogelio Soto que ha estat l’escenari de míting de Josep Borrell, ex ministre i ex president del Parlament Europeu. Borrell ha estat presentat pel diputat sabadellenc Pol Gibert que figura en el número 11 de la candidatura socialista a les eleccions al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Barcelona.

Borrell ha iniciat la seva intervenció recordant que la “trista situació” en que es troba Catalunya ha estat motivada en part pel fet que mols votants socialistes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’abstenen a les eleccions catalanes. Després de subratllar l’enorme importància d’aquests comicis, ha esmentat les declaracions de Marta Rovira d’ERC respecte al caràcter plebiscitari d’aquestes eleccions per a insistir que ara “ningú es pot quedar a casa”. Una crida a la participació que ha estat un dels leitmotivs del seu parlament.

Josep Borrell. Autor: David B.
Josep Borrell. Autor: David B.

L’ex ministre socialista ha realitzat una dura crítica a l’expresident Carles Puigdemont per parlar malament d’Espanya i banalitzar el franquisme. Així ha considerat que equiparar als consellers i a Puigdemont amb els presos polítics i exiliats “és un insult”  pels autèntics presos polítics i exiliats del franquisme. En aquest sentit, ha afirmat que Espanya és una “democràcia consolidada, amb separació de poders i independència dels jutges”. Així, si diversos organismes internacionals puntuen molt bé a Espanya en aquest apartat, per a sobre de Bèlgica i Gran Bretanya, no succeeix el mateix en matèria de “qualitat social”. Espanya és, juntament amb Grècia, el país on més ha crescut la desigualtat, amb majors caigudes dels salaris i pèrdues en els serveis públics. També ha denunciat que el procés sobiranista ha servit per a tapar la corrupció a Catalunya.

Borrell ha desgranat un dur al·legat contra el govern independentista que ha fet el ridícul davant d’Europa. “Van proclamar la independència amb el Parlament mig buit i se’n van anar de cap de setmana”. Ha ironitzar amb l’alcalde de Sabadell que almenys va ser coherent i va despenjar la bandera espanyola. “Tot ha acabat en un desastre” –ha afegit- cap país d’Europa ha reconegut a la república catalana, malgrat que estaven avisats”. Així mateix s’ha referit a la fuga de més de 3.000 empreses que haurien estat més si no s’arriba a aplicar l’article 155. Si la cosa hagués anat de debò, aquestes empreses se n’haurien anat de veritat, traslladant la seu fiscal i després la producció amb la conseqüent pèrdua de llocs de treball. El fet és que aquest any hi haurà una caiguda d’un punt en el consum que significa la pèrdua de milions d’euros.

Crida a la participació

El polític socialista ha insistit en el “caràcter excepcional” d’aquestes eleccions amb l’objectiu fonamental de constituir un govern no independentista, perquè sinó “ens seguiran donant la matraca”. Un govern amb la missió de “restaurar la convivència cívica” a causa d’un procés que ha provocat la ruptura d’amistats i baralles a les famílies. Així ha criticat que els independentistes “han exclòs a molta gent”. Per això cal “buscar vies de concòrdia” i recuperar “el prestigi de Catalunya i la pau social”.

També s’ha mostrat autocrític amb el PSC que “ha perdut la meitat dels seus votants al cinturó industrial de Barcelona”. Sense esmentar-los ha apuntat a Ciutadans que potser han estat més contundents en les crítiques als secessionistes, però això no és suficient ja que és necessari construir i recosir la societat. Ara bé –ha puntualitzat, “per a recosir primer s’han de desinfectar les ferides, sinó volem que es podreixen” com a una “tasca higiènica”. Per això ha lloat la figura de Miquel Iceta, amb un “bagatge intel·lectual” i una “experiència política” que supera a la resta de candidats, com ho demostra el fet que hagi estat capaç de “recomposar al PSC” que es trobava en un “estat terminal”.

Borrell ha tancat el seu parlament amb una recapitulació dels seus arguments, criticant la irresponsabilitat i les mentides dels independentistes, així com el gir antieuropeísta de Puigdemont, a qui li van tremolar les cames per convocar unes eleccions i impedir que fossin convocades des de Madrid i que a Brussel·les s’ha manifestat amb les banderes del nacionalisme flamenc, el “partit més feixista d’Europa”.

També ha reiterat l’apel·lació a la militància per tal que portin a tothom a les urnes per acabar amb el “fiasco gegantesc” del procés sobiranista i recomposar la “unitat social d’aquets país”.