Com garantir que tothom tingui aigua, llum i gas a casa?

  • ICV aconsegueix aprovar una moció al ple per lluitar contra la incipient pobresa energètica.

  • El consistori dedica 25 vegades més fons a pagar factures de serveis bàsics que l’any 2007.

L’objectiu és clar: que cap sabadellenc es quedi sense llum, aigua o gas a casa per motius econòmics. Com fer-ho és més complicat, però. El consistori s’ha compromès a aplicar una bateria de mesures contra l’anomenada pobresa energètica a proposta del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds.

Abans de l’inici de l’actual crisi econòmica, l’ajuntament de Sabadell destinava poc menys de 4.000 euros del seu pressupost a ajuts d’emergència per subministraments bàsics d’aigua i llum. L’any passat van destinar gairebé 100.000 euros, unes 25 vegades més.

La pobresa energètica preocupa. I cada cop més. De fet, segons la Taula del Tercer Sector el 15 per cent de la població pateix de pobresa energètica. A més, les altes taxes d’atur fan que el problema pugui anar a més. El consistori ha aprovat aquest dimarts una primera bateria de mesures i sol·licitus que busquen evitar talls de subministraments bàsics a causa de problemes econòmics. Tots els partits han votat la proposta d’ICV, excepte el Partit Popular, que s’ha abstingut. La portaveu d’ICV, Carme Garcia, assegura que les propostes són “possibles”: algunes fan referència a polítiques municipals, altres a competències del govern català i altres a competències de l’Estat.

Mesures i peticions

Garcia vol que l’Ajuntament assumeixi els rebuts que les famílies més afectades per la crisi no poden pagar. També que el consistori demani a les companyies energètiques una moratòria en el tallament als subministraments en els mesos d’hivern, apel·lant a la seva Responsabilitat Social Corporativa. Es vol negociar amb les empreses subministradores, malgrat que s’ha denunciat que, per exemple, Fecsa Endesa, no vol arribar a cap tipus d’acord per mitigar la pobresa energètica. Es vol que el govern català demani a les companyies que assumeixin el cost dels subministraments de les famílies més afectades per la pobresa i al govern central que congeli les tarifes i estableixi tarifes socials per als col·lectius amb pocs recursos.

El govern local ha donat suport a la proposta. La regidora de Serveis Socials, Marta Farrés, assegura que “la lluita contra la pobresa és una prioritat”, així com la potenciació de models alternatius pel que fa a l’energia. La resta de formacions també s’hi han sumat, excepte el PP, que creu que el redactat de la moció dóna a entendre que el govern central no està treballant el tema, quan, segons la regidora Cuca Santos, no és així.

Canvi de model energètic

Finalment, la moció estableix també que el consistori informarà els llogaters d’habitatges municipals de les alternatives que hi ha a les empreses subministradores habituals. Per exemple, SOM Energia, una cooperativa d’energia, que està creixent fortament en els darres temps.

Foto portada: una espelma.

2 Comments