50 anys de les riuades a Sabadell

Comença el record per les riuades amb l’anunci d’un monòlit al riu

  • L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, avança que el consistori farà un homenatge a les víctimes al molí de l’Amat.

  • Bustos enllaça les riuades amb la crisi actual i assegura que, com llavors, Sabadell sortirà enfortida.

Tret de sortida als actes de records per les riuades del 1962. L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha inaugurat l’exposició ‘Destruccio, mort, reacció. La riuada de 1962 a Sabadell’ a la biblioteca del Nord. En el parlament, ha anunciat que d’aquí a dos mesos s’inaugurarà un monòlit en record a les víctimes al molí de l’Amat, al riu Ripoll.

El monòlit s’inaugurarà el 30 de novembre al molí de l’Amat i es farà en record a les víctimes i alhora serà un homenatge als valors de solidaritat i l’esperit de superació dels sabadellencs, segons informa l’Ajuntament. El monòlit tindrà forma de pedra, format per diferents minerals i roques que s’han fet al Ripoll.

Eduard Masjoan i Joan Comasòlivas, director de l'Arxiu Històric. Foto: David B.
Eduard Masjoan i Joan Comasòlivas, director de l'Arxiu Històric. Foto: David B.

Bustos, i un centenar de persones, han assistit al tret de sortida al record de les riuades a Sabadell a la biblioteca del Nord. S’ha inaugurat una exposició commemorativa i l’historiador sabadellenc Eduard Masjoan ha fet una conferència sobre la manca d’habitatge de la ciutat de l’època.

Agenda d’actes

Tal com vam informar a iSabadell fa uns dies, l’ajuntament de Sabadell ha programat diverses activitats per recordar la pitjor tragèdia natural del segle XX sabadellenc i vallesà, com exposicions o un itinerari pel riu. 32 persones van morir a la ciutat. Entre els casos més greus, la família Almansa-Rueda, que va perdre set membres, o l’empresa Soler Torrella, que va perdre set treballadors. L’exposició inclou diverses imatges, així com un plànol de les afectacios a la ciutat.

Bustos ha recordat que en aquells moments es va donar “una resposta” als problemes causats per les riuades i ha fet un salt 50 anys endavant per a situar-se en el context de crisi actual.

El tsunami econòmic s’està enduent per endavant moltes famílies que fins i tot tenen moltes dificultats per a subsistir. Però, com en aquell moment, Sabadell se’n sortirà i ho superarem”, ha dit.

Masjoan omple

L’historiador de la Universitat de Barcelona, Eduard Masjoan, ha omplert la sala d’actes de la biblioteca per parlar de l’infrahabitatge de Sabadell. Ha contextualitzat la ciutat de l’època i els seus reptes. De fet, pocs anys abans de les riuades, encara vivien milers de persones a les coves del riu Ripoll.

32 morts en tres aiguats

La riuada del 25 de setembre de 1962 no va ser l’única que va patir Sabadell, tot i ser la més recordada. Ni tan sols va ser la més violenta. Van causar més mal les dues del mes de novembre, els dies 4 i 7. 279 famílies van ser afectades al novembre i 104 al setembre. L’Estat franquista va pagar una indemnització de 100.000 pessetes per mort (uns 22.000 euros amb les quantitats actualitzades) i 250.000 pessetes per cap de família (uns 56.000 euros). 500 habitatges i 300 empreses van ser afectades. Per més informació, podeu consultar la notícia ‘Es compleixen 50 anys de la fatídica riuada de 1962‘.

El 2 d’octubre de 1962 el cap d’Estat, Francisco Franco, va visitar Sabadell durant poc més d’una hora. Va veure les afectacions a la fàbrica Grau i va ser a l’ajuntament, on va fer un discurs des del balcó. El règim franquista que primer es va veure desbordat per la resposta ciutadana després la va saber instrumentalitzar.

De fet, el propi Bustos ha assenyalat que caldria analitzar amb calma on van anar a parar moltes ajudes als afectats i les empreses.

Foto portada: Inauguració de l’exposició. Autor: David B.

Comments are closed.