9 activitats per celebrar el centenari del naixement de Joan Brossa

Diversos municipis celebren aquest any 2019 el centenari del naixement de l’artista Joan Brossa. Sabadell s’hi ha sumat en la darrera part de l’any amb una desena d’activitats, entre ells, tres exposicions a la vegada. El programa s’ha presentat aquest dimarts al Casal Pere Quart. 

Joan Brossa era barceloní. Vinculat en certa manera a Mollet del Vallès, ciutat que s’ha mostrat orgullosament brossiana començant per l’edifici consistorial, que va dissenyar. Sabadell no té una relació tan profunda amb l’artista, malgrat que té algunes peces a la ciutat. Sense anar més lluny, una de ben coneguda per tothom: l’escultura de bronze A de Barca, la famosa barca del parc de Catalunya que hi ha enmig de la gespa. Una escultura ideada per Brossa tot i que realitzada pel sabadellenc Antoni Marqués.

Brossa va tenir coetanis i deixebles. Bona part del grup d’artistes i col·lectius de la ciutat sumen Sabadell a l’Any Brossa, amb un programa anomenat Més Brossa. Entre ells, els artistes Alfons Borrell, Jordi Junyent, Maia Creus o Patxi Ocio. A més, hi col·laboren l’Espai FOC, el col·lectiu Papers de Versàlia, l’Escola Municipal d’Art i Disseny, l’Escola Illa, o l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

El programa ja s’ha presentat. Consta de 9 activitats. Són les següents.

  1. Abecedaris Brossa. Exposició amb poemes visuals de Joan Brossa a càrrec del curs d’il·lustració de l’Escola Illa i A de barca, arxiu d’Antoni Marquès. Del 5 al 18 de novembre al Casal Pere Quart.
  2. Xarxa de versos. El paraigua de Joan Brossa. Exposició a l’Acadèmia de Belles Arts, a càrrec del col·lectiu Papers de Versàlia. Del 6 de novembre al 9 de desembre.
  3. Llegat brossià. Exposició de poesia visual i objectual. A l’espai FOC Ventura. Del 11 de novembre al 9 de desembre.
  4. Brossa, la insurrecció poètica. Visionat del documental amb la presència del seu realitzador, Sergi Guix. El 12 de novembre a les 19 hores. Biblioteca Vapor Badia.
  5. Llegim Brossa. Lectura poètica a l’Espai FOC. El 14 de novembre a les 20.30 hores.
  6. Tertúlia brossiana. Amb Vicenç Altaió, Manuel Guerrero, Maia Creus, Alfons Borrell, Joaquim Sala Sanahuja, Jordi Junyent, Patxi Ocio, Núria Candela, Josep Maria Roviralta, Jeroni Oller i Cèlia Nolla. És l’acte central del programa Més Brossa a Sabadell, que acabarà amb el banquet Brossa. El 15 de novembre a les 20 hores a l’Espai Àgora.
  7. Itinerari Brossa. Lectura dramatitzada de poemes amb sortida a la plaça Sant Roc i final al parc de Catalunya. 17 de novembre a les 11 hores.
  8. Conferència Processos de creació en Joan Brossa, a càrrec de Glòria Bordons. A l’Auditori de l’Espai Cultura el 18 de novembre a les 17 hores. Places limitades.
  9. Exposició dels tallers infantils d’art de l’Escola Illa: Tocar el dos o l’art de desaparèixer. Del 11 de desembre al 9 de gener. Al casal Pere Quart.

Joan Brossa va néixer el gener de 1919. Va morir de forma sobtada el desembre de 1998, quan va caure al seu estudi. La caiguda li va causar un vessament cerebral.

Foto portada: l’escultura A de barca, al Parc de Catalunya. Autor: EspañaBizarra via Tumblr.

Comments are closed.