Campanar de Sant Fèlix

Així celebrarà Sabadell les Jornades Europees de Patrimoni

El proper diumenge, 14 d’octubre, es duran a terme a la ciutat dues sortides en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), que es celebren des de l’any 1991.

Per un costat es realitzarà un itinerari per conèixer algunes de les escultures que hi ha repartides per diferents espais del centre de la nostra ciutat, que començarà a les 11 del matí. D’altra banda, es farà una visita guiada al campanar de Sant Fèlix, a les 12 del migdia. Un dels edificis més emblemàtics de Sabadell, d’estil barroc, que data del segle XVIII, quan a la ciutat hi vivien unes 1.300 persones. Les obres per construir-lo van començar el 1724 i es van acabar el 1738.

Una vuitantena d’escultures

A Sabadell hi ha quasi una vuitantena d’escultures a l’aire lliure, escampades per la ciutat. Són peces escultòriques exemptes, relleus, plaques commemoratives, fonts, creus de terme, edicles o altres modalitats d’objectes amb un valor històric i/o artístic.

 

Sallares i Pla
Homenatge a Joan Sallarès i Pla. Autor: David B.

L’escultura més antiga que es troba a l’aire lliure a Sabadell data del 1917 i és a la plaça del Doctor Robert, en homenatge a Joan Sallarès i Pla, obra de Josep Clarà. Del 1919 hi ha les fonts del Trinxeraire i de la Granota, a la Rambla, obra de Josep Capmeny –es tracta de còpies de dues escultures anteriors ja existents a Barcelona–. Entre les més recents, de l’any 2011 destaca l’escultura d’Agustí Puig en homenatge a l’alcalde Antoni Farrés, al parc de Catalunya, o la de Jordi Roca en homenatge a Miquel Crusafont, a la plaça homònima, remodelada fa poc.

Entre elles hi ha set escultures d’Adolf Salanguera, vuit de Camil Fàbregas i les d’artistes com Joan Maurí Espadaler, Josep M. Brull, Pepita Brossa, Benet Ferrer, Antoni Marquès, Joan Vila Puig, entre altres. El paisatge urbà sabadellenc compta també amb l’existència obres mestres d’escultors de renom nacional, com ara: Frederic Marés, Enric Casanovas, Josep M. Subirachs, Joan Brossa o Antoni Tàpies.

Foto portada: vista del campanar de Sant Fèlix. Autor: Arxiu.