Inici curs Normalització Linguística

Arrenca el curs del Centre de Normalització Lingüística

El Centre de Normalització Lingüística de Sabadell ha celebrat aquesta dimecres l’inici dels cursos de català 2015-2016 amb la presència de Matthew Tree i Eliana Oliveira.

L’acte ha començat amb una breu presentació de la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Montserrat Chacon, que ha agraït a totes les persones, tan voluntàries com alumnes, que dediquen el seu esforç per ensenyar i aprendre el català.

La part central de la presentació han estat els parlaments de Matthew Tree i Eliana Oliveira, dos escriptors estrangers que han adoptat el català com a llengua pròpia. Cada un d’ells ha explicat quina va ser la seva experiència quan van arribar a Catalunya, que els va empènyer a aprendre català i les dificultats que han trobat.

Oliveira ha destacat que quan va venir només aprenia castellà i no va ser fins al cap d’un temps que es va posar a estudiar català. “Fa temps que parlo català, però segueixo aprenent coses cada dia”, ha dit Oliveira, que va arribar procedent de Brasil fa nou anys. Per la seva banda, l’escriptor anglès ha explicat que en un principi tenia resistència en aprendre el català i es comunicava com podia, però al cap de poc va descobrir que era una llengua seriosa i al cap de sis mesos ja el parlava correctament.

Tot i les experiències diferents, els dos han coincidit amb la importància que té que els catalanoparlants no parlin en castellà amb els estrangers només pel fet de ser de fora, ja que d’aquesta manera s’acabarà perdent el català  i no es voldrà aprendre.

A continuació, Lídia Coll, treballadora del centre, ha formulat una sèrie de preguntes que havien preparat els alumnes dels cursos de català per als dos convidats, mentre anaven sorgint preguntes i anècdotes per part del públic. Per acabar, l’autor David Vila ha llegit un conte escrit per ell mateix on es queixa dels catalanoparlants que no parlen català amb els immigrants, un dels temes centrals de la presentació.

Foto portada: un moment de la jornada. Autor: L. Manyosa