Arriba el nou any… i surt al carrer el nou calendari de la UES

Arriba l’any 2019 i amb ell una de les iniciatives que ja s’ha fet un clàssic a Sabadell: el calendari Sabadell ahir de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) acompanyat de fotos històriques de la ciutat. És el 27è, amb una foto del paratge perdut del castell de Can Feu en portada i està a la venda a les principals llibreries de la ciutat.

El calendari és iniciativa de la secció d’història de la Unió Excursionista de Sabadell. En aquesta ocasió, la portada mostra el paratge que era l’any 1913 el castell de Can Feu amb gran protagonisme pels seus jardins romàntics.

Quines fotos inclou el calendari?

La iniciativa acompanya cada mes de l’any amb una fotografia històrica i un text explicatiu. Així el mes de gener va acompanyat d’una imatge de la caserna de la Guàrdia Civil del 1920, el de febrer de les vies de la Renfe a cel obert per l’actual Gran Via l’any 1970. El març es destina a la inauguració de la plaça del carrer dedicat a Zamenhof l’any 1912 i l’abril conté una imatge de la masia de Can Llong del 1970. Maig va encapçalat per una fotografia del camp de futbol del desaparegut Gimnàstic (1954) i juny una imatge de finals del segle XIX de l’església dels Padres. Juliol l’encapçala una postal de la Via Massagué de dates indeterminades entre 1892 i 1918 i agost té com a foto una imatge del 1902 de l’església de la desapareguda Casa de la Caritat. Els jardins del castell de Can Feu de la portada del calendari protagonitzen el mes de setembre i l’octubre es destina a una processó contra el còlera de 1912. Enfilant la recta final de l’any, novembre va encapçalat per una imatge de la família de Joan Oliver i desembre d’una foto de la caserna militar de l’aeròdrom de Sabadell del 1962.

Un miler d’exemplars

El calendari Sabadell ahir s’ha convertit en un clàssic entre els amants de la fotografia i també entre els apassionats per la ciutat de Sabadell, la perduda i la preservada. Costa 13 euros per als socis de la UES i 15 per als no socis, que el poden comprar a l’entitat o les llibreries de la ciutat. La tirada del calendari és de 1.000 exemplars.

Foto portada: els jardins del castell de Can Feu, l’any 1913. Autor: Francesc Xavier Parés.