El Museu d’Art incorpora una audioguia i un audiovisual pels 200 anys de la Casa Turull

El Museu d’Art de Sabadell incorpora dos elements permanents amb motiu del 200è aniversari de la Casa Turull. A partir d’ara el Museu d’Art té audioguia, que es pot utilitzar a través del propi telèfon mòbil. I s’ha instal·lat un audiovisual a la sala de la capella que explica la història de la casa lligada a la història de Sabadell. 

L’evolució de Sabadell va íntimament lligada al sector tèxtil, des de la segona meitat del segle XIX fins el darrer terç del segle XX. I dins el tèxtil la nissaga dels Turull estava entre les més destacades, si no la que més. La van comprar a principis del segle XIX per ser residència familiar i vapor, i els anys 60 del segle passat va passar a ser propietat municipal fins que es va convertir en el Museu d’Art de Sabadell. L’equipament museístic incorpora ara dos elements que donen noves perspectives a la casa museu.

En primer lloc, una audioguia que es pot seguir des del telèfon mòbil a través de codis QR. Està disponible en català, castellà, anglès i francès. El Museu d’Art s’incorpora així a una xarxa, Visitmuseum, on ja hi ha presents més de 250 equipaments catalans, entre ells un centenar de museus.

“L’audioguia permet una aproximació important als visitants. Una part està teatralitzada [a través d’una conversa entre Enric Turull i el seu pare, Pere Turull] i una altra part amb un format més clàssic de narració”, ha destacat el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, qui ha destacat que el format Visitmuseum “s’està imposant com l’audioguia de referència a Catalunya”.

Per altra banda, la fins ara sala on hi havia la capella, que s’ha retirat, s’utilitza per una instal·lació audiovisual, titulada Tot és fum. Una casa, una ciutat i dos segles. Té uns 9 minuts de durada, que ha guionitzat el periodista Plàcid Garcia-Planas i ha dirigit el creatiu i dissenyador sabadellenc Lluis Campmajó.

“Massa cops diem el mateix de la mateixa manera, que tot sovint és avorrida. Aquí expliquem amb l’audiovisual artístic la història de la casa projectada a la història de la ciutat. Tot va lligat. Casa fàbrica en una ciutat fàbrica. És un relat per una ciutat que ha perdut relat a cabassos i una explicació sensual per una ciutat que ha perdut sensualitat a cabassos. Sense cases no hi ha ciutats ni país ni història”, ha assegurat García Planas.

El consistori considera que amb aquestes dues accions es pot millorar la difusió de l’edifici a tot tipus de públics.

200 anys de la Casa Turull 

Aquest 2020 fa 200 anys de la construcció de la Casa Turull. Era propietat de Pau Turull, que la va construir com a casa fàbrica, l’única com a tal que es conserva a Sabadell. La nissaga dels Turull va arribar a la seva màxima expressió amb Pere Turull (‘El rico catalán’), influent patrici local, fundador de Caixa Sabadell, diputat a Corts i alcalde entre altres molts càrrecs. Van reunir una gran fortuna malgrat que, com el vídeo recull, la fàbrica va ser coneguda com ‘Cal Gana’ pel baix salari dels seus empleats. La visita a Sabadell de dirigents com Prim, O’Donnel o Cánovas del Castillo va lligada als Turull. L’apogeu de la Casa Turull va ser la visita de la reina Isabel II el 1860, que va fer reformar la residència. Isabel II hi va dinar però finalment no es va quedar a dormir a la casa com s’havia compromès.

Un fragment de l'audiovisual. Autor: David B.
Un fragment de l’audiovisual. Autor: David B.

La mort de Pau Turull Comadran a finals del segle XIX marca la davallada de la nissaga. Durant el segon terç del segle XX Joan Antoni Turull va vendre la casa a l’Ajuntament per 250.000 pessetes i una renda vitalícia. Amb el nou ajuntament democràtic, l’any 1980 l’Ajuntament va decidir instal·lar-hi el Museu d’Art de Sabadell, on des de llavors es manté (sense gaires novetats) en aquests 40 anys.

Foto portada: un visitant amb l’audioguia. Autor: David B.

Comments are closed.