Josep Renom i la ciutat del 1916 de la mà d’Òmnium

Projectant Sabadell durant la Gran Guerra és la darrera exposició que s’emmarca dins el cicle Sabadell i la Gran Guerra. La mostra, ubicada al Casal Pere Quart, va donar inici el passat dimecres i serà visible fins al 27 de febrer.

Òmnium Cultural, en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Sabadell i la Delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, presenta una mostra en què situa la ciutat a principis del segle XX. El context en què s’emmarca és el mateix que tot el cicle Sabadell i la Gran Guerra, la I Guerra Mundial.

L’eix principal de l’exposició és el plantejament d’un nou pla urbanístic en sintonia amb la situació cultural, econòmica i social d’arreu de Catalunya el 1916. La idea de l’Ajuntament durant aquest moment era posar la vista en els pròxims 20 anys i en el projecte de ciutat de cara al futur.

Teresa Mira, presidenta d'Òmnium Cultural Sabadell, durant la inauguració de la mostra. Autor: R. Cañadas
Teresa Mira, presidenta d’Òmnium Cultural Sabadell, durant la inauguració de la mostra. Autor: R. Cañadas

Destaquen dos plànols de la ciutat d’escala 1:2000; un mostra la situació el 1916 i l’altre planteja el projecte de ciutat per als següents 20 anys sobre el primer topogràfic. El primer és obra de l’enginyer Emiliano Jimeno Egúrvide, d’altra banda, el segon el signa Josep Renom, arquitecte sabadellenc.

A més a més, diversos textos i imatges ajuden a entendre el context en què es desenvolupa aquest nou model de ciutat. L’arribada del ferrocarril, l’habitatge assequible o els nous materials en l’arquitectura com el ferro i el formigó són alguns dels efectes a tenir en compte durant el plantejament d’aquest nou pla urbanístic.

Detall del plànol de planificació urbana i actualització de Josep Renom. Autor: R. Cañadas
Detall del plànol de planificació urbana i actualització de Josep Renom. Autor: R. Cañadas

La mostra tanca el cicle que va iniciar-se el passat octubre i que ha donat lloc a un gran nombre d’activitats a diferents espais de la ciutat. D’aquesta manera es commemora el centenari de la fi de la I Guerra Mundial, que va tenir lloc l’11 de novembre de 1918 al bosc de Compiègne, França.

Foto portada: Dos visitants observen l’utilització de nous materials en la construcció de la Torre de l’Aigua. Autor: R. Cañadas

Comments are closed.