Mor amb 89 anys el pintor Alfons Borrell

El pintor Alfons Borrell ha mort aquest dimarts a Sabadell. Va néixer el mes de juny de l’any 1931 a Barcelona. Actualment era el pintor viu més reconegut de Sabadell, molt lligat a l’abstracció i a la seva especialitat, el color. Fins fa pocs dies tenia una exposició retrospectiva a Belles Arts, que tot just s’acaba de desmuntar. 

El pintor ha mort al seu domicili aquest dimarts al matí, de forma sobtada. Justament la setmana passada es va presentar en societat el seu darrer projecte: la Capella Blava, a l’antic monestir de les Carmelites del carrer de Quevedo, al barri de Covadonga. I aquest dilluns encara es desmuntava l’exposició amb obra de Borrell a l‘Acadèmia de Belles Arts.

Borrell amb el joier Majoral, fent una joia. Autor: Majoral
Borrell amb el joier Majoral, fent una joia. Autor: Majoral

Borrell van néixer a Barcelona. Va passar la Guerra Civil a Blanes, sent un nen, on els seus pares el van enviar per protegir-lo. La família es va establir a Sabadell després de la guerra. Borrell es va formar als anys 50 a Mallorca, on hi va fer el servei militar obligatori sent deixeble d’Hermen Anglada Camarasa, i l’Escola de Belles Arts de Barcelona. Després va evolucionar de la pintura figurativa a l’abstracció. Va estar inicialment vinculat al grup Gallot, amb Belles Arts com a epicentre de les seves accions, tot i que sovint es feien a la via pública. Va ser un dels creadors de la Sala Tres de Belles Arts.

Vinculat al seu gran amic Joan Brossa i a Perejaume, va ser un dels pintors abstractes més reconeguts del moment. La seva especialitat era el color, sovint monocromàtic: “el color t’influeix, és una extensió de la persona, se’t fica a dins”, assegurava.

Alfons Borrell en una imatge d'arxiu de l'any 2014. Autor: David B.
Alfons Borrell en una imatge d’arxiu de l’any 2014. Autor: David B.

Mai va deixar de treballar des del seu estudi a Can Feu. Però en els darrers anys va ser objecte de diverses retrospectives i homenatges, per exemple, l’any 2015 a Belles Arts i també al Museu d’Art. I més enllà, ja que la Fundació Joan Miró li va dedicar una ambiciosa retrospectiva, amb 200 quadres, titulada Alfons Borrell. El treball i els dies. L’any 2013 va protagonitzar un documental: Reconèixer Borrell. 

Un dels darrers projectes, que no va reeixir, va ser l’encàrrec per fer una pèrgola de 380 metres quadrats al Passeig de la plaça Major, prop de l’estació de Plaça Major dels Ferrocarrils de la Generalitat. Li va encarregar el govern liderat per l’alcalde Juan Carlos Sánchez, conegut seguidor de la pintura de Borrell. L’artista va defensar la pèrgola com una aposta pel color: “Sabadell sempre ha estat, sobretot fins fa 10 i 15 anys, una ciutat molt grisa”, va dir llavors, emocionat i alegre pel projecte, a la sala de govern de l’Ajuntament. Però el quatripartit va deixar el projecte sense realitzar.

Foto portada: Borrell, observant una exposició. 

Comments are closed.