Foto portada: inauguració de la mostra, aquest divendres. Autor: R.Cañadas.

Retorn a l’art del 1918 per entendre el present

L’Acadèmia de Belles Arts i el Museu d’Art han inaugurat aquest divendres l’exposició 1918-2018: Guerra, Tradició i Futur dins el cicle Sabadell i la Gran Guerra.

El segle XX, més enllà d’ésser un simple tall temporal entre el 1900 i el 1999, s’entén històricament com el període comprès entre el final de la I Guerra Mundial (1918) i la dissolució de la Unió Soviètica (1991). És d’aquesta manera com el comissari Joan Vila i Boix apropa a la vida artística sabadellenca durant el 1918, alhora que s’estableixen relacions amb l’art contemporani en 1918-2018: Guerra, Tradició i Futur.

S’entèn així que el final de guerra es planta com un punt d’inflexió arreu d’Europa. Això, a més a més d’ésser molt visible en els diferents canvis polítics i socials que s’aniran succeint, també té la seva repercussió en l’àmbit cultural, tal com es pot veure en l’esmentada mostra. Aquesta serà visible del 9 de novembre al 7 de desembre tant a l’Acadèmia de Belles Arts com al Museu d’Art de Sabadell (MAS).

Dividida en tres blocs l’exposició ofereix tres punts de vista diferents per analitzar l’armistici de la Gran Guerra, els mateixos que donen títol a la mostra. El primer, Guerra, s’endinsa en les avantguardes de principis de segle mostrant-nos com aquests van viure el conflicte i les seves conseqüències. D’altra banda, des de la pintura més acadèmica i costumista del moment, s’endinsa el visitant a la visió que es tenia de manera oficial sobre la nostra ciutat. Construint així el relat històric que les institucions volen fer perdurar al llarg del temps. Parlem llavors del segon bloc, Tradició. Finalment Futur, on obres contemporànies mostren el paper de la dona en l’art, alhora que dialoguen amb les de cent anys enrere, permetent a l’espectador entendre les produccions artístiques actuals com un mitjà d’empoderament per trencar amb la tradició.




Va ésser divendres a les 19 hores que s’inauguraven les parts Guerra i Futur a l’Acadèmia de Belles Arts. L’acte donava inici de la mà d’en Joan Llonch, president de l’Acadèmia, qui ens va posar en context historio-econòmic i més tard va cedir la paraula a Joan Brunet. El comissari del cicle Sabadell i la Gran Guerra va agrair el gran nombre d’entitats que l’han fet possible. Va ésser llavors quan el va rellevar la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, destacant com l’Ajuntament havia posat a disposició de les entitats tots els recursos possibles per esdevenir-se el cicle. Finalment va prendre la paraula el comissari, Joan Vila i Boix, fent èmfasi en els tres blocs en què es divideix l’exposició i les visions que aporten cadascun d’ells, però sobretot en Guerra i Futur, presents a l’Acadèmia.

Una hora després, la part restant de l’exposició, Tradició, s’inaugurava al Museu d’Art de Sabadell. En aquest cas qui va donar inici a l’acte va ésser Engràcia Torrella, directora del Museu. Va destacar com gràcies a l’exposició s’havia fet possible una revisió la de la pròpia col·lecció del museu, cedint de nou la paraula a Joan Vila, que va tancar l’acte centrant-se en el bloc que té lloc al mateix.

Activitats complementàries

D’altra banda, partint de la idea de la no-nostàlgia, cal destacar també les activitats que s’ofereixen al voltant de les exposicions en ambdós espais.

La primera de totes s’ha desenvolupat aquest mateix dissabte. Donava inici a les 10h i es tractava d’una excursió performativa a la Font del Saüc a càrrec de Guillem S. Arquer (artista resident a l’Estruch) i Biscuits Bcn (projecte de Sergi Freixes i Ivan Merino).

L’Acadèmia acollirà dues activitats, la primera es durà a terme el proper dissabte 17 de novembre a les 18:30h, quan en Joan Vila i Boix, comissari de l’exposició, oferirà una visita guiada a través de la mostra alhora que es celebrarà la Festa de la Llana. La segona serà ja a finals de mes, el dissabte 24 de novembre a les 18h, quan es projectaran dues obres cinematogràfiques.

En canvi, el Museu d’Art serà partícip de la xerrada L’art sabadellenc als anys de la Gran Guerra l’11 de desembre a les 19h, a càrrec de Rossend Lozano Moya.

Podeu consultar la resta d’activitats al voltant del Cicle ‘Sabadell i la Gran Guerra’ fent clic aquí.

Foto portada: inauguració de la mostra, aquest divendres. Autor: R.Cañadas. 

Comments are closed.