'Estat d'emergencia' al Mercat de les Flors en el marc del Grec Festival, la primera Produccio Nacional de Circ. Imatge del 28 de juliol de 2020. (Horitzontal)

El muntatge ‘Estat d’emergència’ produït a Sabadell, s’estrena al Grec

El Mercat de les Flors ha acollit aquest dimarts la primera Producció Nacional de Circ, que farà gira per Catalunya la temporada vinent. Un espectacle coproduït pel Grec 2020 Festival de Barcelona i el Departament de Cultura amb el suport de La Vela de l’Estruch i l’ajuntament de Sabdell.

L’espectacle de creació col·lectiva Estat d’emergència ha iniciat aquest dimarts el seu crit contra la precarietat d’una generació amb l’estrena al Festival Grec del que és la primera Producció Nacional de Circ. El Mercat de les Flors ha acollit la primera de les tres funcions a Barcelona d’un muntatge promogut pel Pla d’impuls del circ de Catalunya, que contempla el recorregut de la producció per 15 escenaris catalans la temporada vinent.

L’obra reflexiona sobre els col·lapses de la generació d’entre els 20 i 30 anys, agreujat per l’esclat de la pandèmia. “Al cap i a la fi el col·lapse no és nou, és un esglaó més, però partim d’un col·lapse que és sistèmic”, ha manifestat el dramaturg Joan Arqué.

Maria Palma, Lara Renard, Carlos Francos, Gabriel Salaün, Júlia Clarà, Raimon Mató i Bruno Toso mostren la història de la seva vida explicada amb els llenguatges que més controlen. “El circ i la tècnica serveixen per explicar moltes més coses més enllà del virtuosisme de la tècnica. Veiem on es troben ells, què pensen, què senten, i segurament veurem que no estem tan allunyats del que pensa la majoria”, assenyala Arqué.

“Es diu ‘Estat d’emergència’ des de fa vuit mesos, per posar de relleu l’estat dels artistes emergents, que surten de les escoles i que poden estar condemnats a ser eterns emergents”, ha explicat Arqué, que firma la dramatúrgia de l’obra i la dirigeix juntament amb l’ideòleg del projecte, Joan Ramon Graell, i Spela Vodeb.

L’espectacle es va idear a l’octubre per donar veu a una generació sobre “un món que està en col·lapse econòmic, generacional, habitacional i relacional. I, de cop, va venir la pandèmia i van afegir un col·lapse més”, explicava Joan Ramon Graell a la presentació de l’obra sobre com ha influït la crisi de la Covid-19 en la creació del muntatge.

Gira per Catalunya

Estat d’emergència passarà durant la propera temporada pels escenaris del Teatre Principal (Vilanova i la Geltrú), Atrium Viladecans (Viladecans), Teatre Jardí (Figueres), Teatre Auditori Felip Pedrell (Tortosa), Teatre Principal (Olot), Teatre Zorrilla (Badalona), Teatre de la Llotja (Lleida), Teatre Cal Bolet (Vilafranca del Penedès), Teatre Kursaal (Manresa), Teatre Josep Maria de Sagarra (Santa Coloma de Gramenet), Teatre Principal (Sabadell), Teatre Atlàntida (Vic), Teatre Auditori (Sant Cugat del Vallès), Teatre Municipal (Girona) i Fira Trapezi Reus.

Foto portada: un moment d’Estat d’emergencia al Mercat de les Flors en el marc del Grec Festival, aquest dimarts. Autor: ACN.