Un moment de Van Gogh. Autor: David B.

L’actor sabadellenc Jaume Garcia Arija torna a donar vida a Van Gogh

El teatre Gaudí de Barcelona acollirà a partir del 16 de setembre Van Gogh, un muntatge en clau de monòleg sobre la vida de l’artista postimpressionista neerlandès, que ja va trepitjar amb èxit l’escena barcelonina fa 18 anys al Teatre Grec i al Versus Teatre.

En aquest retorn intimista de la vida de Vincent Van Gogh, l’actor sabadellenc Jaume Garcia Arija, torna a fer reviure a aquest peculiar personatge, desenterrant les seves inquietuds, pors en la vida, la seva bogeria, la malaltia i la mort, fent aflorar els sentiments de l’artista sobre l’amor, l’art o la cerca de la bellesa. La direcció és a càrrec de Maria Clausó i Ever Blanchet, responsable també de l’adaptació del monòleg, que es basa en les cartes que Vincent Van Gogh va enviar al seu germà Theo durant 10 anys, des de que tenia 27 anys i fins el moment de la mort de l’artista.

En la preestrena que s’ha dut a terme aquesta setmana al Teatre Gaudí, Arija, 18 anys més tard, torna a donar vida a aquest personatge, amb un monòleg íntim i proper a l’espectador, amb una posada en escena austera però que resol les necessitats del muntatge i que compta amb projeccions de les pinzellades fetes pel pintor en els seus quadres i que l’acompanyen en tot moment.

Un moment de Van Gogh. Autor: David B.
Jaume García Arija en un moment de Van Gogh. Autor: David B.

Arija, apareix a escena en amb un look que immediatament transporta l’espectador a la imatge col·lectiva de Van Gogh, amb un barret de palla, una pipa, un bastó, una bata de color blau i tenyit de pel-roig. A partir d’aquest moment comença un monòleg, on el personatge es va despullant pels aspectes i visions sobre la seva vida, algunes d’elles hilarants, degudes a la malaltia de l’artista que va pujant de to al llarg del muntatge.

L’actor, sol a l’escenari, recrea a l’espectador la vessant més humana i més intima de l’artista, a través de jocs de gesticulació i aconseguint una demacració del personatge que va patint una transformació des de l’inici del muntatge, quan el pintor tenia 27 anys, fins el moment de la seva mort als 37 anys.

Estrena el 16 de setembre a Barcelona

18 anys després de la seva estrena, el muntatge Van Gogh tornarà a representar-se, arribarà el proper 16 de setembre al Teatre Gaudí i es podrà veure els dimecres a les 21 hores i els dijous, divendres i dissabte a les 19:30 hores.

Foto portada: Arija en un moment de la preestrena al Teatre Gaudí. Autor: David B.