El ‘Festival de valsos i danses’ de l’OSV acomiada l’any cultural a Sabadell

Sabadell ha acabat l’any en plana cultural amb la tradicional doble sessió del Festival de valsos i danses de la Simfònica del Vallès. Amb una Faràndula gairebé plena, i sota la direcció de James Ross, l’OSV ha dut a terme un versàtil viatge simfònic per les músiques del món.

Inici efectista i sorprenent amb la Marxa Radetzky, imprescindible en tots els concerts de cap d’any, però que no apareixia al programa. Després d’uns primers segons, música aturada i presentació de James Ross, director titular de la Simfónica, que de nou s’ha guanyat La Faràndula amb el seu carisma. El músic bostonià Ross ha exercit com a mestre de cerimònies, presentant el programa, connotant els sentits i bromejant sobre els avenços en la seva integració a Catalunya. “Veig que fan eleccions cada tres mesos!”, ha dit fent somriure el públic: “llàstima que al meu país les properes no siguin tan aviat”, ha reblat. Ross serà director titular de l’OSV fins el 2020.

OSV. Autor: David B.
La soprano Anabel Pérez. Autor: David B.

El programa s’ha iniciat amb l’Obertura d’El baró gitano, d’Straus fill, anant cap a Orient de la mà de la Dansa persa de Mussorgski, travessant per l’Adagietto de L’Arlésienne de Bizet. Encarant la recta final de la primera part, l’havanera La paloma d’Iradier, primera intervenció de la jove soprano Anabel Pérez, que com a sabadellenca jugava casa, i el Malambo a tot ritme d’Estancia de Ginatera.

Strauss fill va obrir de nou la segona part del concert, amb Veus de primavera, seguits ja en clau més festiva per dues obres de Leroy Anderson, una urbana Serenata que va ser un dels moments més rodons de les dues hores de concert, i Chicken Reel, amb pollastre de joguina inclòs. Encarant la recta final, Je veux vivre, de Romeu i Julieta per Gounod, i de nou Strauss fill: la polca ràpida Visca Hongria amb molta interacció amb la platea i culminada amb una immaculada i classiquíssima, El vell Danubi blau.

OSV. Autor: David B.
Iniesta, amb el buzuki, a l’escenari junt amb l’OSV. Autor: David B.

El viatge simfònic ha seguit en els bisos, amb el Sirtaki de Zorba el grec, inclòs el ‘buzuki’ de la mà d’Eduard Iniesta, una cantada Santa Nit i ‘l’obligatòria’ Marxa Radetzky, d’Strauss pare, però en versió made in Simfònica del Vallès, alternant Strauss pare amb el YMCA dels Village people, i els músics ja en plena festa i desjaquetats.

Últim Festival de valsos i danses, demà a Puigcerdà

La doble aturada del Festival de Valsos i Danses a Sabadell, 30 de desembre al vespre; 31 de desembre al migdia, que aquest any coincideix amb Cap d’Any, és la penúltima oportunitat per veure el concert. L’ultima serà aquest 1 de gener, al Teatre Casino Ceretà de Puigcerdà, a partir de les 21 hores.

Tres mesos sense OSV a Sabadell

Propera aturada de la Simfònica del Vallès a La Faràndula, ja de camí a la primavera. El 16 de març Ross dirigirà Del piano de Nyman al Bolero de Ravel. Abans al Palau de la Música Peer Gynt i Mozart, el 20 de gener, Pere i el llop amb els Brodas Bros (3 de febrer) i el Rèquiem de Mozart, el 10 de febrer. A més, hi haurà altres concerts a Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Llinars, Reus i Girona.

Foto portada: el director de l’OSV, James Ross. Autor: David B.