Sabadell, realitat augmentada

El patrimoni sabadellenc a la pantalla del mòbil i a cop d’ull

  • L’ajuntament presenta una nova forma de visionar el patrimoni: la realitat augmentada.

  • Cal un smartphone Android o Apple, internet, GPS i l’aplicació ‘Layer’.

L’ajuntament ha presentat aquest dilluns un servei tecnològic que permet ampliar el coneixement que es té del patrimoni cultural a la vegada que es veu l’element en questió. És l’anomenada realitat augmentada i permet tenir tot el coneixement d’un element en la pantalla d’un dispositiu mòbil.

Pel tinent d’alcalde de Cultura, Juan Carlos Sánchez:

Aquest és un punt de partida, si fa uns dies presentàvem la ciutat com a laboratori de proves de ciutat intel·ligent, aquesta és una de les peces que va en aquesta direcció. Presentem una eina que facilita que s’accedeixi a la informació, a molta de la qual, fins ara, només s’hi podia accedir visitant l’arxiu o els museus”.

Ara per ara, hi ha disponible la informació d’una dotzena d’equipaments culturals i del Mapa Arqueològic de Sabadell. Properament, segons el consistori, s’afegiran altres punts d’interès turístic i afectacions a la mobilitat.  Segons Sánchez, es vol que s’incorporin altres elements privats, des de farmàcies a locals de restauració.

Per la seva part, la tinenta d’alcalde d’Economia, Montserrat Capdevila, comenta:

La realitat augmentada permet donar una dimensió afegida al context físic de la ciutat. És un servei gratuït que està al servei de la ciutadania”.

Tant Sánchez com Capdevila han destacat que el projecte no ha tingut un cost adicional pel consistori, ja que s’ha realitzat amb els recursos municipals.

Què cal per usar aquesta tècnica?

Per utilitzar la realitat augmentada calen diversos requisits:

· Un dispositiu mòbil Android o Apple.
· Connexió a internet.
· Que tingui GPS i càmara.
· Teni instal·lada l’aplicació Layer.

Com funciona el sistema?

Cal activar l’aplicació i el GPS. Amb la càmara escanejarà l’element patrimonial consultable i si troba la informació, la mostrarà en pantalla. En primer terme es visualitzen icones que identifiquen la posició dels equipaments. Al identificar-ne un es mostra la informació bàsica de l’equipament i unes opcions que permeten accedir a informació detallada. S’’inclou informació com ara el recorregut per arribar al lloc amb transport públic, l’adreça web, el correu electrònic, la programació d’activitats i l’horari.

En alguns casos, si l’edifici té valor patrimonial se’n descriu l’arquitectura i la història i, en algunes ocasions es presenta una petita història de la institució i, fins i tot, en algun se’n pot realitzar una visita virtual. Els continguts s’amplien amb els enllaços que s’activen des de la fitxa.

D’altra banda, aquest sistema, com també passa per exemple amb els codis QR, anirà creixent en funcionalitats.

Quins equipaments estan inclosos?

Fins ara, hi ha una quinzena d’equipaments consultables amb realitat augmentada: bàsicament, els teatres, museus i biblioteques municipals, i també l’Arxiu i el casal Pere Quart.

També s’inclou la informació dels gairebé 190 elements arquitectònics presents a la ciutat. Per exemple, s’hi veuen les 77 escultures de la ciutat, un testimoni de la història sabadellenca, des de la primera dedicada a Sallarès i Pla a la plaça del Doctor Robert fins a una de les últimes, dedicades a l’alcalde Farrés al parc de Catalunya.

Comments are closed.