Foto portada: parada de venda de llibres, a la plaça del doctor Robert. Autor: David B.

El sector del llibre defineix Sant Jordi com un “dia rodó”

  • Argelagues, de Gemma Ruiz, entre els llibres més venuts a Sabadell.

  • Patria, d’Aramburu, el llibre més venuts en castellà; Rahola i Bosch en català.

Valoració molt positiva del sector del llibre sabadellenc de Sant Jordi. Les llibreries han venut més, beneficiant-se d’un Sant Jordi prologat per una jornada de dissabte molt literària. Entre els llibres més venuts, coincidències i alguna singularitat respecte la llista oficial del Gremi de Llibreters de Catalunya.

La llibreria amb més tradició de Sabadell, La Llar del Llibre, defineix la jornada com a molt positiva a l’espera encara de tancar tots els números. Així Joan Fàbregas manté que s’ha venut més, especialment diumenge però també bastant dissabte. Respecte a la ubicació de les parades de llibres a la plaça del Doctor Robert manté que “s’ha tornat a l’origen i tenim la sensació que el lloc perdurarà tot i que caldran alguns retocs”.

Aramburu triomfa també a Sabadell 

Pel que fa als llibres més venuts, Rosa de Cendra, de Pilar Rahola, i Nosaltres dos, de Xavier Bosch, han estat els llibres de ficció més venuts en català, mentre que Patria, de Fernando Aramburu, ha estat clarament el més venut en castellà. Destacables vendes per la primera novel·la de Jordi Basté, la quarta entrega de la tetralogia del cementiri dels llibres obligats de Carlos Ruiz Zafón i el nou llibre de Javier Cercas. La sabadellenca Gemma Ruiz i les seves Argelagues han estat el quart llibre més venut en català, segons Fàbregas. També ha tingut bona sortida el llibre del periodista sabadellenc Àxel Torres El faro de Datalangi. Quim Monzó i Taula i barra ha estat el més venut de noficció en català, seguit de Genís Sinca amb El cavaller Floïd.

Autors locals

En quant als autors locals, Fàbregas destaca Can Feu i l’últim Olzina, d’Aleix González, I el taló de la sabata se li va trencar, del professor Carles Rodrigo Gaberver, i dos volums de poesia editats per Papers de Versàlia, Interiors i paisatges, de Josep Maria Ripoll, i El cor palpita a la butxaca de Marçal Aiats.

Mario Prieto, de la llibreria Paes, defineix aquest Sant Jordi com “un dia rodó en tots els sentits”, tant a la parada de la plaça del doctor Robert com a la botiga, a l’avinguda de la Concòrdia. Pàtria, el més venut, destacant també les novel·les de l’últim premi Cervantes Eduardo Mendoza, No soy un monstruo, de la periodista Carme Chaparro, Conspiraciones, del televisiu Jesús Cintora, i El monarca de las sombras, de Javier Cercas. En català Prieto destaca molt per sobre de la resta Argelagues, de Gemma Ruiz. També Rafel Nadal, Xavier Bosch, l’últim llibre de Quim Monzó o Com es bull una granota, d’Òscar Andreu (“llàstima que l’editorial no hi hagi apostat més perquè s’ha esgotat”).

Des del LibreRío de la plata, Cecilia Picún assegura que ha estat un molt bon Sant Jordi. Segurament el millor dels darrers anys. Aquesta llibreria oberta l’any 2013 destaca Estirpe, de Marcello Fois, com el llibre més venut, seguit de Patria, d’Aramburu, Aquest deu ser el lloc (Tiene que ser aquí en castellà), de Maggie O’Farrell. Picún destaca també un llibre infantil: La casa dels ratolins. La llibretera uruguaiana apunta especialment la quantitat de públic infantil i adolescent amb criteri. Creuen que les parades de llibres a la plaça del doctor Robert poden estar massa atapeïdes, especialment si alguna llibreria necessita una carpa més gran o n’obren de noves a la ciutat. Celebrar la Taula d’Escriptors també en dissabte, vigília de Sant Jordi, ha permès la visita a Sabadell d’autores amb públic fidel, com Marta Orriols o Graciela Moreno.

Foto portada: parada de venda de llibres, a la plaça del doctor Robert. Autor: David B.

Comments are closed.