Elisabet Carnicé

Elisabet Carnicé, carisma televisiu per un pregó casteller

  • La coneguda periodista sabadellenca Elisabet Carnicé fa el tret de sortida a la Festa (21 hores).

  • “El meu és un pregó molt enfocat a la cultura i al món casteller”, assegura Carnicé.

Un dels noms que desperta més interès cada Festa Major és saber qui serà l’encarregat/da d’obrir-la amb el seu pregó. Han quedat enrere els anys on es portaven figures mediàtiques sense vinculació amb la ciutat, i des de fa uns anys s’opta per sabadellencs que la visquin i estimin.

També intentant feminitzar el repertori de pregoners, si l’any passat fou Mercè Martínez aquest any la responsabilitat recau en una comunicadora ben coneguda per la seva feina a TV3, a més d’estar present a moltes presentacions d’esdeveniments culturals i solidaris, i altres projectes com l’espectacle Amb xocolata o sense o una peça basada en l’obra Seda d’Alessandro Baricco, i molt vinculada al món casteller, la creualtenca Elisabet Carnicé.

T’havies imaginat mai que et proposesin ser pregonera de Festa Major?
Què va ! I mira que a vegades els amics em deien ‘així com tu ets, jo et veig un dia allà dalt fent el pregó’ però jo sempre m’ho prenia a broma i mai m’havia passat pel cap!

Quins requisits creus que cal tenir per ser pregoner?
Crec que el més important és que s’aposti per gent que estimi la ciutat i la reinvindiqui per tot arreu. Jo crec que qualsevol persona mereix l’oportunitat de ser allà dalt i explicar com viu i sent Sabadell. Per exemple, m’agradaria veure un dia un pregó fet per periodistes, en plan tertúlia socarrona i irònica. O un pregó fet per aquests grans valors joves que estan sortint de l’Institut del Teatre i que ja comencen a fer-se una carrera sobre els escenaris o a sèries de TV3. O per altra banda, algun veterà que ens expliqui el seu sabadellenquisme, o perquè no, algun nouvingut que ens expliqui la seva visió de Sabadell.

Elisabet Carnicé
Elisabet Carnicé al Parc Taulí. Autor: David B.

Vas acceptar la proposta de seguida o et va caldre un temps per decidir-te?
Vaig acceptar de seguida! No vaig dubtar-ho un segon! El pes dels nervis i el ‘ai mare, on m’he ficat’ van venir després (riu). També he d’agrair el support i l’afecte rebut a través de les xarxes socials de la gent que em transmet la seva alegria perquè m’hagin escollit a mi, ho agraeixo i em fa molt feliç.

Fes-nos cinc cèntims del què ens diràs…
És un pregó molt enfocat a la cultura i al món casteller. Per a mi és un orgull poder ajudar a difondre la cultura castellera i puc dir que a les places del Principat la nostra ciutat és ben coneguda i per sort no només per les coses lletges que hem viscut aquest any, sinó sobretot per les coses positives que tenim, per exemple en quant a artistes.

Al pregó faig símils amb el llenguatge casteller, la idea de base és que la unió fa la força i sobretot és un discurs pensat per tothom, sigui quin sigui el seu origen, edat, condició social o tendència política s’hi sentin a gust. Volem transmetre l’alegria de la festa i animar la gent a viure-la a fons.

I no em vull deixar d’agrair la tasca de la noia que farà la traducció del pregó en llenguatge de signes pels sords.

Del programa, personalment, quines activitats recomanes?
El que més m’agrada és que és un programa fet per a tots els públics, i el fet que un espectacle mínim i senzill com pot ser un acròbata o un contacontes pot acabar sent el més espectacular per la reacció del públic i el què és capaç de transmetre. Animo la gent a no limitar-se solament als concerts musicals, que naturalment també estan molt bé, però disfruteu de tot: esports, cultura, teatre… i sobretot m’agrada la possibilitat de visitar edificis històrics, per exemple una cosa que per a mi és sagrada cada Festa Major és pujar a la Torre de l’ Aigua. Aquí sí m’agradaria fer una petita queixa per dir que aquestes activitats de visites guiades als edificis històrics haurien de fer-se més sovint durant l’any i no limitar-se només a aquests dies. Tenim un patrimoni que val la pena que la gent conegui.

D’altra banda, amb els amics sempre ens encanta perdre’ns per la fira del carrer Indústria, comprar-nos alguna bijuteria artesanal i tastar les coques i el formatge de les paradetes!

Però m’agradaria demanar a tothom molt especialment que vingui a fer pinya a la diada castellera de diumenge, on volem aixecar el 3 de 9 amb folre, serà un moment importantíssim pels Saballuts, estarem acompanyats pels Castellers de Barcelona i els Minyons de Terrassa i aconseguir-ho seria un gran salt per la colla. Així que insisteixo en que tothom vingui a la pl Sant Roc diumenge al migdia!

Elisabeth Carnicé
Carnicé acompanyada d'una faixa i un mocador casteller. Autor: David B.

Què recordes de les teves festes majors quan eres petita?
Doncs que les gaudia moltíssim! Volia estar a tot arreu, fer-ho tot i participar a tot i no perdre’m res de res.

Coneixes les Brodes Bros, que oferiran l’espectacle inagural després del teu pregó?
I tant! Sóc una gran fan seva! Les vaig entrevistar al TVist i m’encanta el que fan, aquest hip hop tan xulo… estic molt contenta que siguin les encarregades de l’espectacle inagural. A més va molt bé perquè la fusió entre el meu pregó, més tradicional, i la seva actuació més moderna i juvenil, es complementaran molt bé.

“Per acabar, m’agradaria dir que em sento molt feliç de poder ser pregonera en un any on els castellers estan al seu màxim nivell” -conclou-.

Foto portada: La periodista Elisabet Carnicé, amb la Torre de l’Aigua al fons. Autor: David B.