Bibliotecaris sabadellencs, el dia de Sant Jordi

Els bibliotecaris alcen la veu contra les retallades locals

  • Temen que les retallades locals impliquin acomiadaments de treballadors.

  • Reivindiquen les biblioteques com a centre neuràlgic de cohesió social.

Van sorgit pels volts de Sant Jordi, amb una pàgina de Facebook misteriosament eliminada al poc temps, però ja recuperada. Es van concentrar el dia de Sant Jordi a la plaça Doctor Robert amb samarretes grogues i en els últims dies se les han posat també a biblioteques de la ciutat. I és que els bibliotecaris veuen com el pla d’estalvi local posa en perill el model de biblioteques públiques impulsat des de la ciutat, i els seus llocs de treball.

El dia de Sant Jordi repartien un manifest, defensant el concepte de servei públic bibliotecari entès com una inversió més que no pas com una despesa.Estan dins el movimentMarea Amarilla‘. Els bibliotecaris consideren que aquests equipaments són centres neuràlgics de conservació, cohesió social i difusió cultural. Temen que en l’escenari de retallades es redueixin hores de servei, tanquin algunes biblioteques o àrees concretes, s’eliminin els pressupostos per adquirir llibres o altres obres, baixi la qualitat del servei i en última instància es redueixi personal. Segons alguns bibliotecaris, en reunions internes s’ha donat com a fet consumat que s’acomiadaran treballadors.

El regidor d’Hisenda, Ramon Burguès, en la presentació del pla d’estalvi municipal, aprovat pel ple amb els únics vots del PSC i el PP, va assenyalar com una possibilitat que els horaris d’obertura d’alguns equipaments, com museus o biblioteques, s’adaptin més a la demanda. És a dir, que tanquin més hores quan tinguin menys visites.

Un dels lemes del grup. Font: Facebook
Un dels lemes del grup. Font: Facebook

Fonts municipals van assenyalar fa uns dies a iSabadell que no es plantegen tancar cap biblioteca i que ara per ara s’està estudiant quines mesures prendre en aquest sentit. Segons la secció sindical de Comissions Obreres, el consistori preveu estalviar 354.000 euros ajustant horaris de les biblioteques i organitzant d’una altra manera els serveis de neteja d’edificis i equipaments.

Pla de biblioteques

Sabadell disposa actualment d’una xarxa de set biblioteques fruit del Pla de Biblioteques 2006-2011; la central (Vapor Badia), al Nord, Sud i Oest de la ciutat, més les biblioteques de la Creu Alta, Torre-romeu i Can Puiggener. Del pla de biblioteques dissenyat inicialment, només caldria implantar la de la zona de Arraona-Merinals-Can Gambús. El nul desenvolupament urbanístic de la zona fa inviable, i poc necessària, la seva construcció.

En el dur debat sobre el pla d’estalvi municipal, mentre l’oposició criticava el que consideren mala gestió del govern local, el PSC defensava la seva gestió econòmica assenyalant que s’havien creat i consolidat molts serveis públics, parlant de les biblioteques creades com a màxim exemple de gestió social. Ara, es planteja ajustar els seus serveis.

El regidor d'Hisenda, Ramon Burguès, presentant el pla d'estalvi
El regidor d'Hisenda, Ramon Burguès, presentant el pla d'estalvi.

En qualsevol cas, l’ajuntament haurà d’estalviar 5 milions d’euros degut al pla d’estalvi al que s’ha hagut d’acollir per pagar les factures impagades a proveidors. No només en biblioteques, sinó en molts altres àmbits. Mentre es concreten les mesures, els sindicats van informant la ciutadania de la seva oposició. Aquest dijous al matí, la secció sindical d’UGT ha montat una parada a escassos metres de l’ajuntament explicant els efectes de les retallades de l’ajuntament.