Triceratops

Els dinosaures s’aturen a Sabadell

  • Sabadell acull l’exposició ’L’eclosió del passat: cries i ous de dinosaure’, que ha visitat importants capitals mundials.

  • Torna el triceratops de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, gràcies a la petició popular.

L’exposició itinerant ’L’eclosió del passat: cries i ous de dinosaure’ arriba a Sabadell després de fer parada a Coll de Nargó i on es podran observar ous i nius de dinosaure de grans dimensions trobats a Estats Units, Argentina i la Xina.

L’exposició presenta una nova perspectiva dins del món dels dinosaures a través de l’estudi dels seus ous, embrions i cries. La mostra compta amb una col·lecció d’ous reals, un d’ells d’un dinosaure sauròpode d’Argentina de fa 75 milions d’anys i de la mida d’una bola de bitlles, o una nidada d’ous d’hadrosaure i diferents ous de teròpode.

Visita Exposició ICP
Un moment de la visita a l’exposició. Autor: David B.

A banda dels ous i les cries, la mostra inclou reproduccions d’esquelets articulats de diversos dinosaures com és el cas d’un tarbosaure, dinosaure carnívor de la família dels teròpodes trobat a Mongòlia. Una altra de les peces centrals de l’exposició L’eclosió del passat: cries i ous de dinosaure, és “Baby Louie”, un esquelet d’embrió de dinosaure pràcticament complet trobat a l’any 1993 durant la preparació d’uns ous arribats de la Xina.

El triceratops torna a l’ICP

Atenent a les peticions populars dels sabadellencs, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) recupera la rèplica de l’esquelet de triceratops que va estar exposat en el museu des de l’any 1986 a l’any 2009. Durant la seva absència a Sabadell, el triceratops ha visitat diverses exposicions a Morella i a Granada. La història del triceratops es remunta l’any 1909, a Montana (Estats Units), quan es va començar a excavar l’esquelet, es traslladà al American Museum of Natural History, i a l’any 1982 l’Institut de Paleontologia de Sabadell va comprar-ne una rèplica.

Des de l’any 2009, els visitants del museu han fet arribar als seus responsables la reclamació de la recuperació del triceratops, amb frases recollides a l’exposició com “Ha quedat molt bonic, però falta el triceratops”, “Hola, volem el triceratops de nou. És un record d’infància de valor incalculable. Si us plau”.

La nova exposició compta amb un espai participatiu on el visitant podrà deixar constància dels records associats a l’esquelet del triceratops, així com la possibilitat de proposar un nom per la peça.

L’exposició es podrà visitar a l’Espai Cultura de la Fundació Caixa Sabadell 1859 i al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont des d’aquest divendres fins al dia 11 de gener de 2015. El triceratops es podrà visitar a la primera planta del Museu de de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, per un període de dos anys.

Foto portada: Triceratops instal·lat a la primera planta de l’ICP. Autor: David B.