Cedents de L'Abans Sabadell. Autor: A. Pujadas.

Es presenta el col·leccionable de la història de Sabadell

La Fundació Bosch i Cardellach presenta el llibre L’Abans Sabadell, un recull fotogràfic i de la memòria històrica de la ciutat des del 1864 fins al 1968, editat per Efadós. El llibre es vendrà per fascicles i inclourà un miler de fotografies.

Set autors, set capítols, un miler de fotografies i 51 fascicles. Així serà el llibre que presenta aquest vespre la Fundació Bosch i Cardellach, que recull poc més de 100 anys d’història de Sabadell. L’elaboració del llibre sorgeix de la participació ciutadana d’un centenar d’aportacions, entre persones i entitats, que han permès reunir més de 3.000 fotografies.

La coordinadora del projecte, Eulàlia Tatché, assegura que “és un llibre que pretén ser molt rigorós, per això hem buscat autors molt coneixedors i especialistes en el tema, però alhora ser un llibre de divulgació”. Entre els autors del llibre, hi ha Josep Alavedra, Joan Brunet, Lluís Fernández o Virgínia Domínguez.

Teníem un abast cronològic: des de la fotografia més antiga, que ha resultat ser del 1864, fins al que considerem que a la història contemporània de Sabadell marca un tall: la dècada dels 60, perquè passen uns fets significatius, des de les riuades, la nevada, el final de la dictadura, etc”, assegura Tatché.

El primer fascicle del llibre, La ciutat i el rodal, tracta sobre “la ciutat que lamentablement ha desaparegut i el rodal, com era el rodal d’una ciutat que tenia un entorn rural molt important. Surt una fotografia molt interessant on es veu la Torre de l’Aigua, que avui està absolutament integrada en el teixit urbà, i a [la fotografia, a] sota hi ha uns pagesos que estan llaurant. Trobarem el passat rural i el creixement urbà de la ciutat d’una manera molt didàctica”, explica la coordinadora del projecte.

La participació ciutadana ha estat imprescindible per a fer el llibre. Tatché assegura que s’han rebut més de 3.000 fotografies, que un cop seleccionades se’n publicaran un miler. Entre les persones que han fet aportacions, Jaume Busoms, fill de Josep Busoms. Aquesta família ha documentat el fons fotogràfic del seu pare, d’on han sortit unes 70.000 fotografies entre positius i negatius. “El meu pare era viatjant i aficionat a la fotografia, té un fons molt important dels anys 50, 60 i 70”, assegura Busoms.

Tapes de L'Abans Sabadell. Autor: A. Pujadas.
Tapes de L’Abans Sabadell. Autor: A. Pujadas.

Francesc Esteve també ha aportat fotografies a L’Abans Sabadell.

Des de petit, des dels 14 anys en amunt, m’havia dedicat a la fotografia com a aficionat. Feia fotografia de tipus curiós i de persones. Hi ha moltes fotografies, sobretot dels volts del mercat. Reflecteixen la vida, el moviment dels venedors, compradors que hi havia al mercat”, explica Esteve.

La coordinadora del projecte, Eulàlia Tatché, afegeix que “és molt humana la fotografia de l’Esteve; és molt del moment, de la història de la ciutat, de les persones que accedien al mercat, i els que venien”.

Cadascun dels set capítols del volum se centra en un aspecte diferent de la ciutat. El primer, sobre La ciutat i el rodal, la resta se centren en el passat industrial, les festes i tradicions, les institucions, el comerç, la cultura i l’educació. Una altra cedent pel projecte és Maria Dolors Puigdomènech, que ha cedit fotografies pel segon capítol, sobre el taller de carros que tenia el seu avi.

Les fotos venen a partir del meu avi que tenia un taller que feia i llogava carros, i era just tocant al mercat. El negoci el va agafar el meu pare, Jaume Puigdomènech, que el va seguir fins que els carros van ser absorbits pels cotxes i els camions”, assegura Puigdomènech.

Josep Maria Pagès també col·labora en l’edició del llibre, aportant fotografies de què disposa per part de les dues branques de la seva família.

Les fotografies bàsicament són de vida social, de fàbrica, de l’Institut Sallarès i Pla, i bàsicament eren fotografies familiars. Algunes, sí que per la zona on residien, bàsicament eren del Passeig, la plaça Major i el Centre”, explica Pagès.

Antoni Artigas, fotògraf aficionat, ha cedit diferents fotografies, com “la foguera de Sant Joan, Can Borgoñó, o el carrer Major i els seus voltants”.

Aquest dijous es presenta el primer fascicle a la Fundació Bosch i Cardellach. Els fascicles sortiran setmanalment cada divendres i es podran comprar als quioscs, llibreries i papereries locals per 2,95 euros cadascun. En total se’n publicaran 50 més el de presentació, que excepcionalment es podrà aconseguir de forma gratuïta aquest divendres dia 22, que anirà acompanyat de les tapes del llibre.

Foto portada: Busoms, Pagès i Tatché (dalt), Artigas, Esteve i Puigdomènech (baix). Autor: A. Pujadas.

Comments are closed.