Amics de les Arts. Autor: David B.

Èxit de públic en el retorn dels Amics de les Arts a Sabadell

Els Amics de les Arts han tornat aquest dissabte a la ciutat per presentar el seu nou disc, Un estrany poder,  a la Festa Major. Han estat acompanyats de milers de persones en un dels principals concerts d’aquesta Festa Major.

Es el seu cinquè disc d’estudi (tot i que el primer disc, Castafiore Cabaret, constava de només sis temes), a banda de dos discos gravats en directe, dos discos de maquetes i tres de ‘rareses’ i tenen un calendari carregat d’actuacions. Després de la poc usual hora del concert a Sabadell, els esperava una actuació a Figueres a la una de la matinada. El dia abans també havien fet doblet, a Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès.

Els Amics de les Arts han satisfet els espectadors que s’han donat cita per escoltar un dels concerts estrella d’aquesta festa major. Un públic de totes les edats, incloent una gran quantitat de nens,  ha corejat fidelment les cançons durant l’hora i mitja d’espectacle. Tot i que presentaven nou disc, no han faltat les cançons més emblemàtiques dels altres treballs, a excepció del Castafiore Cabaret.

Amics de les Arts. Autor: David B.
Un moment del concert a l’Eix Macià. Autor: David B.

Un repertori molt animat, deixant de banda temes més intimistes, totalment adient per una festa major. A diferència dels seus concerts en format teatral, han retallat molt els diàlegs, històries i anècdotes entre cançons, de fet aquestes intervencions han estat quasi inexistents excepte per a presentar els títols de les cançons.

És el primer cop que actuen a la nostra ciutat en aquest format (ens van visitar de la mà de UiU Promotors quan presentaren el seu anterior disc, Només entrar hi ha sempre el dinosaure, en un concert a la Faràndula que va deixar palès l’entusiasme dels seus fans més fidels (més info: ‘La gran festa dels Amics de les Arts entusiasma Sabadell) també a La Faràndula  al 2012, amb el disc precedent, Espècies per catalogar (més info: ‘Apoteòsics ‘Amics de les Arts’ a La Faràndula‘) i al 2010, just uns mesos abans de convertir-se en un fenòmen global amb la publicació de Bed and Breakfast, en un concert al bar La República de la Plaça Vallès, on la majoria dels seus seguidors eren gent jove que els havia conegut fora del circuit de la indústria musical, com ens explicava llavors en Ferran Piqué (més info: ‘Els Amics de les Arts: “Volem seguir endavant amb el nostre somni”‘).

Un moment del concert. Autor: David B.
Un moment del concert. Autor: David B.

El format de festa major, a l’aire lliure, ha permès el públic cridar i saltar amb totes les seves forces. Han obert el concert amb Les Coses, cançó pertanyent al darrer disc, seguida de 30 Dies Sense Cap Accident, també del mateix àlbum. Després, Ja no ens passa, una de les millors cançons del seu anterior disc Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure, potser el menys reeixit dels seus àlbums, i Ciència Ficció, de l’avantpenúltim disc, Espècies per catalogar.  Després ha estat el torn de No ho entens i Un estrany poder (la cançó que dona títol al darrer disc), separades entre elles per L’Affaire Sofia; fins arribar a un dels punts culminants de la nit, un dels temes fetitx dels fans del grup, Louisiana o els camps de cotó, ambdues de l’Espècies per catalogar. També han inclòs en aquesta part del concert temes com Les meves ex i tu (Bed & Breakfast), A mercè d’un so  i Preferiria no fer-ho (Només entrar…), i Apologia de la Ingenuïtat i Suïssa, pertanyents al darrer disc .

Portaven una hora exacta de concert quan a les 22 hores ha estat el torn de Jean-Luc i han acabat aquest primer bloc del concert amb El seu gran hit. Com sempre, el quartet ha estat acompanyant de Ramon Aragall a la bateria i del sabadellenc Pol Cruells al baix. A destacar també l’excel·lent treball d’il·luminació del tècnic local Toni Llobet.

“Tornar sempre és la millor part de l’aventura”

Als bisos, El primer en la línea successòria, que han dedicat a una parella del públic i que pertany al darrer àlbum; el clàssic 4-3-3 del Bed & Breakfast i acabant el concert amb El matrimoni Arnolfini, exactament el mateix tema amb què van acabar el concert de la Faràndula d’ara fa cinc anys, segurament perquè els seus versos finals “tornar sempre és la millor part de l’aventura” són un colofó rodó a tot esdeveniment.

El públic ha marxat amb un bon regust de boca tot i que els 90 minuts de concert s’han fet molt curts per la majoria, que han trobat a faltar temes com A vegades, Armengol o L’home que dobla en Bruce Willis. Les critiques a aquest darrer disc també són en general molt positives, considerant-lo una evolució respecte als discos anteriors. El grup continuarà la seva gira durant tota la tardor, que els durà per ciutats com Barcelona, Tarragona, Girona, Manresa, Granollers, Caldes de Montbui o Sant Cugat.

Foto portada: Els Amics de les Arts a l’acabar el concert. Autor: David B.