Fidela Renom i Dolors Miralles protagonitzen dues exposicions a l’entorn del 8-M

El Museu d’Història ha inaugurat aquest divendres dues noves exposicions en el marc dels actes de celebració del Dia Internacional de la Dona, el 8-M. Les dues es destinen a sabadellenques singulars, Fidela Renom, la primera regidora de la història de Sabadell, i la pedagoga Dolors Miralles. Es poden visitar fins el 25 d’abril. 

L’ordidora Fidela Renom, alumna de la Institución Libre de Enseñanza, i vinculada a tot tipus de lluites, des dels enterraments laics fins l’empancipació de la dona obrera o la dignitat de la vellesa, dona avui dia nom a una de les places més cotitzades de Sabadell pels nens. Un espai molt cèntric per una dona capital en la història de la ciutat: no debades ella va ser la primera regidora a la història de la ciutat. Va aconseguir l’acta l’any 1934 i a més se la considera una de les pioneres del municipalisme feminista. Una avançada a la seva època, en l’argot actual una dona empoderada de llarga trajectòria pública.

El Museu d’Història de Sabadell li dedica des d’aquest divendres una mostra, que s’ha preparat amb la col·laboració de la Fundació Josep Irla, que prepara una publicació amb més detall. L’exposició està comissariada per Tona Major i l’historiador del MHS Genís Ribé.

L’any 1934 van ser les primeres eleccions municipals on van poder participar les dones a Espanya (es van estrenar en el vot, un any abans, a les generals de 1933) i també ser escollides càrrecs públics. Renom va ser regidora d’Assistència Social entre 1934 i 1936. Abans havia presidit la Lliga Laïca Femenina. Va promoure les llars d’infants laiques per a fills d’obrers, el cos d’infermeres laiques i la modernització de la Clínica de Maternologia.

A l’acabar la Guerra Civil es va exiliar a França. Va retornar al cap d’uns anys, el 1947, i va reprendre la seva lluita pels drets civils especialment pel que feia a les condicions de vida de la gent gran. Va tenir tres fills: el gran va morir al front, el petit fent el servei militar i el mitjà va romandre tota la seva vida a França fins la seva mort l’any 1997. El títol de la mostra és Pioneres del municipalisme feminista (1934-1939). Fidela Renom i Soler, la primera regidora de Sabadell (1934-1936).

Dolors Miralles, la pedadogia com a forma de vida

L’exposició sobre Dolors Miralles, Dolors Miralles Valls (1889-1981). Una dona amb empenta. va a càrrec de Roser Enrich, qui ha comissariat la mostra. Va ser la primera dona sòcia del Centre de Dependents del Comerç i la Indústria (el popular CADCI de la Segona República) a Sabadell. La primera mecanògrafa-estenògrafa titulada a la ciutat, que va liderar durant molts anys la reconeguda Acadèmia Miralles. Va ser una coneguda pedagoga que va emprar mètodes com el Montessori o les excursions a la natura, sent la impulsora de la secció femenina del Centre Excursionista del Vallès. 

Més informació: 

‘Història de Sabadell’: Fidela Renom (1891-1987), feminista i primera regidora

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bànner o AQUÍ.
Segueix iSabadell a Telegram clicant al banner.
Foto portada: un moment de l’exposició sobre Fidela Renom. Autor: M.Centella.

Comments are closed.