Foto portada: Bebe, durant el concert. Autor: David B.

Bebe regna a l’Eix Macià

Milers de persones van seguir la nit de dissabte el concert de Bebe a l’Eix Macià. La cantant extremenya ha estat la cap de cartell d’aquesta Festa Major i ha presentat el seu darrer treball, Corazón, sense passar per alt per alguns dels himnes que la van fer icònica fa dècada i mitja. 

2004 va ser un any important per la lluita feminista. Per primer cop, Espanya tenia una llei contra la violència de gènere com més aviat es deia a l’època, violència masclista avui en dia. Fos com fos, el moment va fer emergir un fenomen que s’havia amagat dins de les parets de les llars durant dècades.

En aquell mateix any, Bebe va posar himne al moment amb el seu primer disc, Pafuera telarañas. Himne de de denúncia, Malo, el seu primer hit. Un autèntic bombàs a l’època, seguit d’un altre, més optimista, Ella. La cantany extremenya nascuda a València va aplegar aquest esperit la nit de diumenge a l’Eix Macià, on va mostrar, a més la seva evolució cap a la música llatina.

Foto portada: Bebe, durant el concert. Autor: David B.
Bebe, durant el concert. Autor: David B.

Bebe ja no té 20 anys. No postureja. Sovint va a contracorrents del canon actual. No és una artista de la indústria. Cuina els discos a foc lent (cinc en 15 anys), no és esclava de les xarxes i esquiva la premsa (cap entrevista a mitjans sabadellencs malgrat ser la cap de cartell de la Festa Major). Fins i tot algunes generacions es permeten posar en quarantena el seu valor icònic pel feminisme per unes declaracions tergiversades. Però segueix mantenint el seu punch popular i la seva trajectòria mostra com no és una artista d’un sol disc. Ho ha ensenyat a la Festa Major, aquest diumenge, fent una mostra a més del seu gran ofici, regnant a l’escenari, asseguda o dempeus, tocant la guitarra o ballant.

Foto portada: Bebe, durant el concert. Autor: David B.
Bebe, durant el concert. Autor: David B.

Amb els temes més nous, la Bebe més llatina, va arrencar el concert, que l’ha farcit d’alguns dels seus himnes, com Con mis manos. Detall valorat cantar en català un tros de la cançó Respirar. La traca final a l’hora i mitja de concerts amb la conegudíssima Ella, amb un missatge d’alliberament per a les dones, escalf cap als bons homes, i de lluita en general (“però que sigui de veritat”, matisa l’artista). Ella ho fa. Aquest any ha guanyat un judici a la discogràfica del seu primer disc per clàusules abusives. El contracte l’obligava a fer 10 discos en cinc anys i donava carta blanca a la censura a l’empresa. Bebe va ignorar les clàusules, va ser denunciada i en un fet inèdit a Espanya finalment ha guanyat el plet i llibertat creativa. Aquest dissabte s’ha guanyat amb Corazón Sabadell.

Foto portada: Bebe, durant el concert. Autor: David B.