Marta Farrés - Mirna Lacambra. Autor: David B.

Farrés condemna el boicot: “Mirna Lacambra tenia dret a fer el pregó que volgués”

“La gent té dret a manifestar-se, més en el context on estem, però no han estat bé ni en el fons ni en les formes”. Així ho assegura l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, qui condemna els “insults” que ha patit Lacambra i espera una condemna de la resta de partits de la ciutat. ERC, per la seva part, demana veure més enllà del “fet puntual”. 

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, considera que Mirna Lacambra “tenia dret a fer el pregó que volgués” sense rebre crits ni insults. Considera que la protesta independentista ha anat més enllà de la legítima manifestació i creu que “no tocava”. Farrés valora que Lacambra hagi volgut acabar el pregó, tot i que lamenta que després de la seva trajectòria no ha rebut el reconeixement que li pertoca.

Lacambra: “tinc dret a agrair el suport del BS”

En declaracions en calent a Ràdio Sabadell, Lacambra ha definit els fets com d’una falta “d’educació impressionant” perquè “és de molt mala educació no deixar parlar a la gent quan vol dir alguna cosa”, ha dit entre plors.

“Jo no puc fer absolutament res per treure els presos de la presó, però jo també vull reivindicar que hi hagi un nou teatre. Tots els que cridaven al carrer com a bojos maleducats no m’han ajudat mai a fer res i en canvi el Banc Sabadell sí des de fa 37 anys i tinc dret a agrair el seu suport”, ha respost Lacambra, qui no s’ha plantejat acabar abans d’hora la intervenció. “Havia d’acabar el pregó. Jo estimo la meva ciutat i em desagrada moltíssim la cridòria que hi ha hagut. No crec que a Sabadell siguem així”.

En un comunicat institucional, el consistori ha expressat el seu suport a Lacambra i condemna la “falta de respecte” i els “insults rebuts” des del respecte a la llibertat d’expresssió que no té res a veure amb l’escridassa a “una de les artistes més reconegudes de la ciutat”, Creu de Sant Jordi l’any 2001 i Medalla de la Ciutat de Sabadell al mèrit cultural l’any 2006. “El pregó era l’oportunitat d’un reconeixement”, apunta el consistori. “Les entitats convocants de l’escridassada i els insults no tenen cap dret a privar al conjunt de la ciutadania d’un acte festiu. Ningú té dret a prendre-li la festa a la resta de sabadellencs i sabadellenques, que no tenen perquè renunciar a celebrar la Festa Major amb tota normalitat.

Reaccions

El principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana, que han penjat una pancarta al balcó de l’Ajuntament durant el pregó, ha demanat en un fil de Twitter “veure més enllà del fet puntual” tot i que reconèixer que “hem vist una situació que fins ara no havia passat mai”.

La Crida també ha dit la seva, i també a través d’un fil de Twitter:

Junts per Sabadell ha emprat el mateix canal per dir la seva:

Per la banda constitucionalista, el portaveu de Cs s’ha expressat també des de Twitter:

Podem, que forma part del govern, ha definit els fets com de “lamentables”. També des de Twitter.

Des de fora del ple, també s’ha pronunciat el president local del PP, definit els fets com “d’aquelarre”.

Foto portada: Farrés i Lacambra durant el pregó. Autor: David B.