Garcia Planas

Garcia-Planas mostra el seu arxiu de corresponsal de guerra a la Fundació Bosch i Cardellach

  • L’exhibició compta amb diferents objectes recollits pel periodista en les diverses guerres que ha cobert.

  • L’objectiu de la mostra és fer reflexionar als espectadors sobre la guerra a través de d’aquests objectes quotidians, segons explica Garcia-Planas.

Aquest dimecres s’ha inaugurat l’exposició del periodista sabadellenc Plàcid Garcia-Planas “L’arxiu del corresponsal de guerra”. La mostra s’ubica a la Fundació Bosch i Cardelach i compta amb diversos objectes quotidians recollits pel periodista en les diferents guerres en les que ha estat present. L’objectiu de l’exhibició és segons Garcia-Planas fer reflexionar a l’espectador sobre la guerra a través d’aquests objectes.

La mostra, ‘L’arxiu del corresponsal de guerra’, que ja va estar present a l’Arts Santa Monica de Barcelona, arriba ara a la nostra ciutat per poder ensenyar als sabadellencs una mica més sobre la guerra i el periodisme. Una exposició que acull la Fundació Bosch i Cardellach (carrer Industria, 18), des d’aquest 13 de novembre i que compta amb objectes, fotografies i altres materials que plasmen les guerres en les que ha estat present el periodista sabadellenc Plàcid-Garcia Planes.

Els objectes no són souvenirs sinó objectes quotidians que van quedar tirats per terra i que poden ensenyar-nos molt sobre la guerra i fer-nos reflexionar”, apunta.

La inauguració, la qual ha comptat amb unes 60 persones, ha començat a les 20 hores amb la intervenció del nou director de la Fundació, Joan Brunet i Mauri. A continuació, Ricard Mas Peinado, comissari de l’exposició, ha felicitat al periodista per la seva trajectòria professional i ha mostrat la seva alegria per la realització d’aquesta exhibició després de 20 anys com a corresponsal de guerra. Seguidament s’ha donat pas a Garcia-Planas. Aquest ha presentat l’exposició com “una crònica no textual, sinó objectual”.

L’exposició

‘L’arxiu del corresponsal de guerra’ mostra l’arxiu material i documental recollit al camp de batalla durant més de 20 anys pel reporter Plàcid- Garcia-Planas. Objectes com una bandera iugoslava trepitjada pels albanokosovars, una màscara antiga de la Primera Guerra del Golf o un ninot antiestrés amb la figura de Saddam Hussein. La mostra a més, compta amb alguns documents audiovisuals com fotografies i vídeos. Cal destacar que també son presents alguns objectes del pare del periodista, Josep Maria Garcia-Planas Vilarrubia.

Aquest sabadellenc va ser el director de l’empresa familiar Artèxtil entre els anys 1950 i 2000, fet que el va portar a emprendre nombrosos viatges per vendre teles pels cinc continents. En aquestos, va aprofitar per recollir nombrosa documentació tècnica i gràfica sobretot a països on l’accés era molt difícil. Així, a l’exhibició podem trobar per exemple un vídeo que mostra l’entrada dels tancs soviètics a Praga filmat per Josep Maria Garcia-Planas a l’agost de 1968 o un cartell de propaganda maoista que va portar el sabadellenc des de la Xina sent un dels primers espanyols en visitar aquest país.

Per tant, l’exposició és segons el seu autor “una mostra objectual que ens ofereix una visió sobre l’ofici del corresponsal de guerra i els grans successos geopolítics que han condicionat el nostre present”. Un intent de fer reflexionar sobre aquestos dos temes a l’espectador a través dels objectes exposats i no només a través de la paraula.

Plàcid Garcia-Planas

Plàcid Garcia-Planas va néixer a Sabadell el 1962 a una família d’industrials tèxtils. El seu pare, Josep Maria Garcia-Planas Vilarrubia, va viatjar per tots els continents per vendre les seves teles. Potser aquestos viatges i els documents i objectes que va recollir el van incentivar a ser periodista. Garcia-Planas es va llicenciar en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i és l’actual reporter de la secció d’internacional de La Vanguardia, on actualment és el cap de secció.

Des de 1988, ha estat enviat a diferents fronts, com el dels Balcans, on va cobrir els diversos episodis de la guerra de l’antiga Iugoslàvia, i el del Pròxim Orient, tant en la Guerra del Golf com en la de l’Iraq. Ha informat des de l’Afganistan, i ha estat un dels pocs europeus que ha aconseguit entrar a Kandahar, la ciutat emblemàtica dels talibans, on s’ha disfressat de paixtu per evitar el risc del segrest.

Foto portada: Plàcid Garcia-Planas a la presentació de l’exposició. Autor: David B.

Comments are closed.