Foto portada: celebració de Sant Jordi, al Mercat Central, l'any 2013. Autor: David B.

Guia dels actes de Sant Jordi a Sabadell

  • El record a Pere Quart en els 30 anys de la seva mort protagonitza el Dia del Llibre a Sabadell.

  • El Mercat Central i els jardinets de la Caixa, punts neuràlgics de Sant Jordi.

La revetlla de Sant Jordi serà l’aperitiu de la celebració del dia del llibre i la rosa a Sabadell aquest any. Divendres, tant en sessió infantil com per a adults, la biblioteca Vapor Badia es convertirà en una festa prèvia a Sant Jordi, l’epicentre del qual tornarà a ser el Mercat Central de Sabadell i els jardinets de l’extinta Caixa Sabadell, ara jardins de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

De fet, durant tota la setmana ja s’han fet activitats prèvies, com la trobada d’escriptors que ha organitzat Òmnium Cultural per tercer any, el dia de l’autor de la Fundació Bosch i Cardellach, activitats als espais de la gent gran o la presentació dels actes de l’any Joan Oliver, que recordaran l’escriptor sabadellenc més conegut com a Pere Quart en el trentè aniversari de la seva mort.

En record de Pere Quart

La Vapor Badia agafarà protagonisme divendres 22 d’abril amb l’acte ‘Pere Quart, tal com raja’, amb diverses activitats simultànies: mostra de llibres, pintada d’un grafit en directe sobre el Bestiari, màquines d’il·lustrar poesies, actors, actrius, rapsodes i música. L’activitat és gratuïta i acabarà a les 23.30 hores, allargant l’horari d’obertura de l’espai bibliotecari.

Durant Sant Jordi, diverses activitats recordaran Joan Oliver. Al Museu d’Història es llegiran textos i poemes d’Oliver entre les 18 i les 20 hores. Es farà un taller infantil d’homenatge a Pere Quart amb el nom Vine a fer tirallongues i s’obriran les inscripcions per l’itinerari que es farà diumenge pel Sabadell de Pere Quart. Així mateix, al Museu d’Art es farà el taller Va de bèsties, en homenatge al Bestiari. El Casal Can Capablanca ‘alliberarà’ llibres de Pere Quart per diversos racons de la ciutat durant tot el dia, acompanyats de punts de llibre amb poesies de l’escriptor.

Més enllà del 23 d’abril, dimarts vinent s’entregaran els premis del 36è Concurs literari Joan Oliver ‘Pere Quart’. Es farà un acte del casal Pere Quart per entregar un guardó destinat a la creació literària dels joves d’entre 11 i 18 anys,.

El Mercat, punt neuràlgic

Com és habitual, dissabte a l’entorn del Mercat Central s’hi ubicaran les principals llibreries de Sabadell per un costat i les entitats socials i polítiques per un altre. En total una setantena d’entitats. Sota la porxada hi haurà la taula d’escriptors, amb una quarantena d’escriptors i escriptores que signaran les darrers novetats. Per tercer any s’entregarà una rosa a canvi de donar productes alimentaris no peribles a benefici del Rebost Solidari de Sabadell.

A la tarda, es farà la tradicional ballada de sardanes als jardinets de la Fundació Antiga Caixa Sabadell (18 hores). A la mateix hora s’explicaran contes per a la igualtat a l’amfiteatre, amb enfocaments diferents als tradicionals. Una hora i mitja més tard serà el torn dels Castellers de Sabadell.

Museus i portes obertes

Aprofitant Sant Jordi, diversos espais culturals obren portes i fan activitats especials. Els edificis modernistes de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 obriran portes en l’any que el saló modernista celebra el seu centenari. L’exposició de l’Espai Cultura El so de la llum. Mompou&Guadí obrirà portes entre les 11 i les 21 hores. Durant tot el dia hi haurà un taller de capgrossos, contes infantils, tallers i a les 17 hores un espectacle de la companyia Inspira Teatre: Gong!. El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa es podrà visitar durant tot el dia amb portes obertes. A les 18 hores hi haurà un espectacle familiar a la plaça del Gas. També obren portes el Museu d’Història i el Museu d’Art o també el Museu de Paleontologia Miquel Crusafont.

Barris

Als mercats de Campoamor, Merinals i Torre-romeu es faran recitals de cançons i poemes a càrrec d’Òmnium. També hi haurà llibres i roses a espais com la plaça de la Creu de Barberà i els barris de Gràcia, Les Termes, Poblenou, Ca n’Oriac, Gràcia o Sol i Padrís.

Foto portada: celebració de Sant Jordi, al Mercat Central, l’any 2013. Autor: David B.